Η Κίνα ολοκληρώνει την κατασκευή μιας υπόγειας συσκευής σε βάθος πάνω από 700 μέτρα στα έγκατα της Γης που μπορεί να δώσει κάποιες οριστικές εξηγήσεις για τα μυστικά της προέλευσης του σύμπαντος.
Το Jiangmen Underground Neutrino Observatory (JUNO) είναι μια συσκευή που κατασκευάζεται σε στρατηγική θέση στο εσωτερικό της Κίνας, στο Kaiping, προστατευμένη από εκατοντάδες μέτρα βράχου που λειτουργούν ως φυσική ασπίδα ενάντια στην κοσμική επιφανειακή ακτινοβολία.
Αυτό το βάθος είναι απαραίτητο για να εξασφαλιστούν ακριβείς και μεμονωμένες μετρήσεις, καθώς σωματίδια όπως τα νετρίνα – που συνιστά το κεντρικό επίκεντρο της έρευνας – καθώς με κάθε άλλο τρόπο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανιχνευθούν.
Σημειώνεται πως τα νετρίνα είναι υποατομικά σωματίδια χωρίς ηλεκτρικό φορτίο και απίστευτα μικρή μάζα, που διέρχονται από την ύλη χωρίς ουσιαστικά καμία αλληλεπίδραση μαζί της.
Η προέλευσή τους συνδέεται με κοσμικά γεγονότα υψηλής ενέργειας, όπως αστρικές εκρήξεις και πυρηνικές αντιδράσεις μέσα στα αστέρια.
Λόγω της αφθονίας τους και του κομβικού ρόλου τους στο πρώιμο σύμπαν, η κατανόηση της συμπεριφοράς των νετρίνων θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την αποκρυπτογράφηση του τρόπου με τον οποίο σχηματίστηκε και εξελίχθηκε το σύμπαν.
- Για ποιο λόγο το JUNO βρίσκεται στα έγκατα της Γης
Στην επιφάνεια της Γης, η κοσμική ακτινοβολία και άλλα σωματίδια παρεμβαίνουν στην ανίχνευση νετρίνων και υποατομικών φαινομένων.
Συνεπώς, η εγκατάσταση αυτού του ανιχνευτή σε μεγάλα βάθη επιτρέπει να φιλτράρεται η «ρύπανση» των πιο κοινών σωματιδίων και να εστιάζει στις εξαιρετικά σπάνιες αλληλεπιδράσεις νετρίνων.
Αυτή η προσέγγιση έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε παρόμοια έργα, όπως το Super-Kamiokande στην Ιαπωνία και το Sudbury Neutrino Observatory στον Καναδά.
Στην περίπτωση του κινεζικού ανιχνευτή, οι επιστήμονες ελπίζουν όχι μόνο να καταγράψουν το πέρασμα των νετρίνων, αλλά και να κατανοήσουν την ταλάντωσή τους – ένα φαινόμενο που περιγράφει πώς τα νετρίνα αλλάζουν μεταξύ διαφορετικών «γεύσεων» ή τύπων (ηλεκτρονικών, μιονικών και ταυονικών) καθώς ταξιδεύουν.
Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να παρέχουν πολύτιμα δεδομένα σχετικά με τις θεμελιώδεις ιδιότητες της ύλης και τη δομή του σύμπαντος.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, το έργο αυτό θέτει την Κίνα στην πρώτη γραμμή της έρευνας για τη σωματιδιακή φυσική, έναν τομέα όπου οι υπόλοιπες επιστημονικές δυνάμεις, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Ιαπωνία και τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ηγούνται εδώ και δεκαετίες.
Εκτός από τη συμβολή στην κατανόηση των νετρίνων, ο ανιχνευτής θα είναι σε θέση να διερευνήσει και άλλα φαινόμενα, όπως η σκοτεινή ύλη, μία από τις πιο αινιγματικές ουσίες στο σύμπαν, της οποίας η παρουσία συνάγεται από τις βαρυτικές επιδράσεις της, αλλά η οποία δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ άμεσα.