Το FBI εξέδωσε προειδοποίηση προς τους αμερικανούς πολίτες σχετικά με την ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων μεταξύ συσκευών Android και iPhone, υπογραμμίζοντας ότι αυτού του είδους οι επικοινωνίες είναι ευάλωτες σε επιθέσεις χάκερ.
Η υπηρεσία συστήνει τη χρήση ασφαλών, κρυπτογραφημένων εφαρμογών όπως το WhatsApp για την αποστολή μηνυμάτων και την πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων, αποτρέποντας την πρόσβαση τρίτων στις συνομιλίες.
Σύμφωνα με την Daily Mail η προειδοποίηση έρχεται, καθώς αναφορές δείχνουν ότι κινέζοι χάκερ έχουν διεισδύσει σε διάφορα δίκτυα των ΗΠΑ, σε μια επιχείρηση που φαίνεται να είναι μεγαλύτερη σε κλίμακα από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.
Η καμπάνια κυβερνοκατασκοπείας, γνωστή ως «Salt Typhoon», αποκαλύφθηκε φέτος, όταν χάκερ επιτέθηκαν σε δίκτυα εταιρειών τηλεπικοινωνιών. Οι χάκερ χρησιμοποίησαν την πρόσβασή τους για να στοχεύσουν μεταδεδομένα μεγάλου αριθμού πελατών, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών για τις ημερομηνίες, τις ώρες και τους παραλήπτες κλήσεων και μηνυμάτων.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στο περιεχόμενο των μηνυμάτων και στις κλήσεις, αν και ο αριθμός των θυμάτων ήταν σχετικά μικρός.
Παρά τη συνεχιζόμενη έρευνα, η πραγματική έκταση της επιχείρησης της Κίνας, όπως ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ή το αν οι χάκερ εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα, παραμένει αδιευκρίνιστη.
Ο Τζεφ Γκριν, αναπληρωτής διευθυντής κυβερνοασφάλειας της CISA, προέτρεψε τους Αμερικανούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, υπογραμμίζοντας τη σημασία της χρήσης κρυπτογραφημένων εφαρμογών για επικοινωνία.
«Χρησιμοποιήστε κρυπτογραφημένες επικοινωνίες όπου μπορείτε», δήλωσε ο Γκριν. «Αυτό είναι κρίσιμο, όχι μόνο για τώρα, αλλά και για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια των δικτύων μας», συμπλήρωσε.
Οι κρυπτογραφημένες εφαρμογές προστατεύουν τα δεδομένα των χρηστών, μετατρέποντας τις επικοινωνίες τους σε μορφή που δεν μπορεί να διαβαστεί από μη εξουσιοδοτημένα μέρη.
Το FBI αποκάλυψε ότι τον Σεπτέμβριο διέκοψε μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση από κινέζους χάκερ, οι οποίοι είχαν εγκαταστήσει κακόβουλο λογισμικό σε περισσότερες από 200.000 συσκευές, όπως κάμερες, βιντεοσυσκευές και δρομολογητές. Αυτές οι συσκευές χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία ενός τεράστιου δικτύου υπολογιστών (botnet), ικανού να διεκπεραιώσει άλλες κυβερνοεπιθέσεις.
Τον Οκτώβριο, αναφέρθηκε ότι χάκερ από την Κίνα στόχευσαν τα τηλέφωνα του τότε υποψήφιου προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, του γερουσιαστή JD Vance, καθώς και συνεργατών της υποψήφιας αντιπροέδρου, Καμάλα Χάρις.
Η κινεζική κυβέρνηση αρνείται τις κατηγορίες για εμπλοκή σε κυβερνοκατασκοπεία. Εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον χαρακτήρισε τις κατηγορίες των ΗΠΑ «παραπληροφόρηση».
«Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά και καταπολεμά κάθε είδους κυβερνοεπιθέσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος Λιου Πενγκιού. «Οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν τις δικές τους κυβερνοεπιθέσεις σε άλλες χώρες και να αποφύγουν να χρησιμοποιούν την κυβερνοασφάλεια ως μέσο δυσφήμισης της Κίνας», ανέφερε χαρακτηριστικά.