Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Ευάλωτο το Wi-Fi. Εντοπίστηκε κενό ασφάλειας



Εκτεθειμένοι σε πιθανές επιθέσεις από χάκερ είναι οι χρήστες δικτύων Wi-Fi, σύμφωνα με Βέλγους ερευνητές που εντόπισαν πρόβλημα ασφαλείας στο ευρέως διαδεδομένο πρωτόκολλο WPA2.

Ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει κίνδυνος παραβίασης ιδιωτικών επικοινωνιών και προτείνουν την εγκατάσταση ενημερώσεων λογισμικού στα προϊόντα που πιθανώς να έχουν επηρεαστεί.

«Ανακαλύψαμε αυτή τη νέα ευπάθεια στο πρωτόκολλο WPA2. Το πρωτόκολλο αυτό είναι μια τεχνολογία για την προστασία και την ασφάλεια των δεδομένων που αποστέλλονται μέσω δικτύου Wi-Fi. Στο πρωτόκολλο αυτό βρήκαμε αρκετά σοβαρά προβλήματα ασφαλείας που οι χάκερ μπορούν να εκμεταλλευτούν για να αποκρυπτογραφήσουν, και συνεπώς να ακυρώσουν την κρυπτογράφηση. Με άλλα λόγια, μπορούν να κλέψουν ευαίσθητα δεδομένα που πιστεύαμε ότι είναι ασφαλή», δήλωσε στο euronews ο Μάτι Φανχόφ, ερευνητής στο πανεπιστήμιο KU Leuven.

Οι ερευνητές δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα αν μέχρι σήμερα έχει σημειωθεί κυβερνοεπίθεση εξαιτίας του συγκεκριμένου προβλήματος ασφαλείας.

«Το βρήκαμε μόνοι μας. Ειδοποιήσαμε εκ των προτέρων τις εταιρείες ώστε να ετοιμάσουν update και να αμυνθούν ενάντια στις ευπάθειες αυτές πριν οι χάκερ μπορέσουν να επιτεθούν. Αυτή τη στιγμή έχουμε δημοσιεύσει τις τεχνικές λεπτομέρειες πίσω από τις επιθέσεις. Δεν θεωρώ ότι αυτή την ώρα υπάρχει εκμετάλλευση στην πράξη, γιατί χρειάζεται αρκετός χρόνος να υλοποιηθούν οι πιθανές επιθέσεις. Άρα αυτή είναι η ιδανική στιγμή για τους χρήστες να κάνουν ενημέρωση στις συσκευές τους πριν αρχίσει η εκμετάλλευση της κατάστασης», πρόσθεσε ο Φανχόφ.

Η Microsoft ανακοίνωσε ότι έχει ήδη ετοιμάσει μια ενημέρωση ασφαλείας για τα Windows και πως όσοι πελάτες την έχουν εγκαταστήσει είναι ασφαλείς.

Ορισμένοι πάροχοι συνιστούν την απενεργοποίηση του Wi-Fi όταν δεν είναι απαραίτητο.