Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2025 -

5G και τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν την καθημερινότητα μας



Το 5G αλλά και η τεχνητή νοημοσύνη είναι δύο από τα βασικά θέματα με τα οποία ασχολούνται άπαντες στο φετινό Mobile World Congress, τη μεγαλύτερη εκδήλωση για το χώρο των κινητών επικοινωνιών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η 5η γενιά βρίσκεται κυριολεκτικά παντού μέσα στους χώρους της Fira Grann Via , ιδίως στα περίπτερα των μεγάλων κατασκευαστών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού όπως η Ericsson και η Nokia με τις δύο εταιρείες να ανακοινώνουν ότι διαθέτουν ήδη μία πλήρη γκάμα λύσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η Samsung έκανε γνωστό ότι διαθέτει ολοκληρωμένη γκάμα λύσεων σχετικά με τα δίκτυ 5G. Ακόμη και οι πάροχοι, όμως, ασχολούνται αν σκεφτεί κανείς ότι στο περίπτερο της Deutsche Telekom, σχεδόν όλες οι παρουσιάσεις έχουν κάποια σχέση με το 5G.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του GSM Association (GSMA), μέχρι το 2025 θα υπάρχουν περίπου 1,1 δισ. συνδέσεις 5G σε ολόκληρο τον κόσμο. Σημειωτέον πως αυτή τη στιγμή υπολογίζεται πω υπάρχουν συνολικά 8 δισ. συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας, εκ των οποίων 1,7 δισ. αξιοποιούν τις δυνατότητες των δικτύων 4G. Κάτι που σημαίνει ότι το 4G θα συνεχίσει να μας απασχολεί για αρκετά χρόνια ακόμη.

5G και τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν την καθημερινότητα μας

H επόμενη γενιά των δικτύων κινητής τηλεφωνίας θεωρείται ότι θα φέρει μία μικρή «επανάσταση» καθώς πρακτικά είναι αυτή που απαιτείται προκειμένου να γίνει πραγματικότητα το όραμα για τη διασύνδεση δισεκατομμυρίων συσκευών. Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι πως το 5G δεν είναι μόνο μεγαλύτερες ταχύτητες (έως 10 Gbps) αλλά και μικρότερη «καθυστέρηση» (latency) και δυνατότητα ταυτόχρονης σύνδεσης εκατοντάδων χιλιάδων συσκευών (1 εκατ. ανά τετρ. χιλιόμετρο) που αλλάζουν τα δεδομένα και προσφέρουν μία διαφορετική εμπειρία στους χρήστες.

Τα πρώτα 5G δίκτυα δεν αναμένεται να είναι έτοιμα άμεσα, δεδομένου κιόλας ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι διαδικασίες για τις τελικές προδιαγραφές αν και γίνονται προσπάθειες επιτάχυνσης. Το 2018 αναμένεται να δούμε τα πρώτα πιλοτικά δίκτυα σε Κορέα (SK Telecom) και Ηνωμένες Πολιτείες (Verizon), ενώ η KΤ Telecom θέλει να είναι εκείνη που θα λανσάρει πρώτη εμπορικά υπηρεσίες 5G το 2019, οπότε και διοργανώνονται στην Κορέα οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.

5G και τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν την καθημερινότητα μας

Όσον αφορά στην Ευρώπη, όπως ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου της Deutsche Telekom, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τίμοθι Χέτγκες, είναι περίπου στη μέση της κούρσας. Ο κ. Χέτγκες υποστήριξε ότι τα πρώτα εμπορικά δίκτυα 5ης γενιάς θα τα δούμε το 2020 με τη Γερμανία να είναι σίγουρα μία από τις πρώτες αγορές.

Ρομπότ

Πέραν του 5G, η τεχνητή νοημοσύνη, τα ρομπότ και ο συνδυασμός αυτών των δύο είναι από τα βασικά θέματα συζήτησης. Κυρίως, επειδή θεωρείται ότι μπορούν να αποτελέσουν το κλειδί για τον επόμενο κύκλο ανάπτυξης της παγκόσμιας αγοράς. Την ίδια στιγμή, όμως, η διασύνδεση δισεκατομμυρίων συσκευών για την οποία γίνεται πολύς λόγος έχει φέρει στο προσκήνιο και τα θέματα ασφαλείας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η ομιλία που έκανε στο πλαίσιο του συνεδρίου του MWC ο Μασαγιόσι Σον, ο ιδρυτής και επικεφαλής της ιαπωνικής Softbank, μίας από τις πλέν δραστήριες εταιρείες του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο κ. Σον υποστήριξε ότι έχει ξεκινήσει τη δημιουργία ενός τεράστιου επενδυτικού fund που θα διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 100 δισ. δολαρίων, προκειμένου να επενδύσει σε τομείς που ταιριάζουν στο όραμα του επικεφαλής της Softbank, το οποίο βασίζεται στην παραδοχή ότι μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, οι υπολογιστές θα ξεπεράσουν σε εξυπνάδα τους ανθρώπους και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας «υπερ-εξυπνάδα» (σ.σ. super intelligence ήταν ο αγγλικός όρος που χρησιμοποίησε) και την οποία θα αξιοποιούν έξυπνα ρομπότ. Πρακτικά, τα αυτόνομα οχήματα για τα οποία γίνεται τόσος πολύς λόγος είναι μία μορφή ενός έξυπνου ρομπότ.

Ο κ. Σον εκτιμά ότι η αυτή η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τα πάντα στην καθημερινότητα και την οικονομία σε συνδυασμό με την δικτύωση των πάντων. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Softban, στα επόμενα 30 χρόνια κάθε άνθρωπος θα έχει 100 αντικείμενα τα οποία θα είναι δικτυωμένα και υπολόγιζε ότι το 2035 θα υπάρχουν 1 τρισ. chips που θα είναι συνδεδεμένα. Σημειώστε ότι ο κ. Σον δεν μιλούσε για συνδεδεμένες συσκευές αλλά για chips που είναι κάτι διαφορετικό καθώς σε μία συσκευή υπάρχουν πολλαπλά chips. «Στο μέλλον τα παπούτσια μας μπορεί να είναι πιο έξυπνα από εμάς, αλλά εμείς θα πατάμε πάνω σε αυτά» δήλωσε χαμογελώντας πριν επισημάνει ότι η κοινωνία που θα ζούμε θα είναι άκρως ενδιαφέρουσα.

Το πρόβλημα, όμως, είναι το θέμα της ασφάλειας των συσκευών. Οι κυβερνοεπιθέσεις έχουν «εκτοξευτεί» και ο κ. Σον τόνισε ότι αυτή τη στιγμή το επίπεδο ασφάλειας είναι πολύ περιορισμένο. Έφερε μάλιστα ένα παράδειγμα: σε ένα αυτοκίνητο τελευταίας τεχνολογίας μπορεί να βρει κανείς 500 chips της ARM (σ.σ. είναι η βρετανική εταιρεία που απέκτησε πρόσφατα η Softbank) αλλά κανένα από αυτά δεν είναι ασφαλές! «Πριν από μερικές εβδομάδες, έγινε διαθέσιμο το νέο chip με χαρακτηριστικά ασφάλειας από την ARM» σημείωσε ο κ. Σον, ο οποίος πρακτικά υποστήριξε ότι θα πρέπει να ξανασχεδιάσουμε όλες τις συσκευές!

Αυτό περί επανασχεδιασμού όλων των συσκευών ανέφερε στη δική του ομιλία και ο Γιουτζίν Κασπέρσκι, ο Ρώσος ιδρυτής της KasperskyLab, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο χώρο της ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων παγκοσμίως. «Πρέπει να επανασχεδιάσουμε όλες τις δικτυωμένες συσκευές» τόνισε ο κ. Κασπέρσκι, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν χρησιμοποιεί smartphone! Και έσπευσε να παροτρύνει τους παρευρισκόμενους να στρέψουν τα παιδιά τους να ασχοληθούν με την κυβερνοασφάλεια, δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τον συγκεκριμένο τομέα!