Σάββατο 27 Απριλίου 2024 -

150 δισ. δολάρια σε data centers θα επενδύσει η Amazon για να κυριαρχήσει πάνω στη ζήτηση για τεχνητή νοημοσύνη



Η Amazon σκοπεύει να επενδύσει ένα αστρονοιμικό ποσό μέσα στα επόμενα χρόνια, με σκοπό να δημιουργήσει κέντρα συλλογής πληροφορίας, ώστε να αποκτήσει μεγάλο μερίδιο στην ζήτηση για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και άλλες υπηρεσίες πληροφορικής. Ο βασικός της αντίπαλος δεν είναι άλλος από την Microsoft  που κινείτσι ταχύτατα και αυτή στο ίδιο μήκος κύματος. 

 

Η Amazon, όπως αναφέρει το Bloomberg, θα δαπανήσει 150 δισ. δολάρια  στα επόμενα 15 χρόνια για την κατασκευή κέντρων δεδομένων, μεταξύ άλλων στο Μισισιπή, τη Σαουδική Αραβία, τη Μαλαισία και την Ταϊλάνδη. Μάλιστα, στο Μισισιπή, η Amazon θα πληρώσει για να βοηθήσει την τοπική εταιρεία κοινής ωφέλειας να κατασκευάσει ηλιακά πάρκα.

Μεγάλο μέρος της επέκτασης των data centers της Amazon στοχεύει στην κάλυψη της αύξησης της ζήτησης για εταιρικές υπηρεσίες, όπως η αποθήκευση αρχείων και οι βάσεις δεδομένων. Αλλά οι εγκαταστάσεις, μαζί με προηγμένα και ακριβά τσιπ, θα παρέχουν επίσης την τεράστια υπολογιστική ισχύ που απαιτείται για μια αναμενόμενη έκρηξη στην παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη.

Το 2023, η Microsoft αύξησε τις δαπάνες της για data centers κατά περισσότερο από 50%, ενώ – για πρώτη φορά – οι δαπάνες της AWS για αντίστοιχα κέντρα δεδομένων συρρικνώθηκαν κατά 2%.

Για να ανταγωνιστεί το OpenAI, η Amazon έχει δημιουργήσει τα δικά της τεχνολογικά εργαλεία, μεταξύ άλλων επενδύοντας 4 δισ. δολάρια στη νεοφυή εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Anthropic, καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός των Big Tech για την κυριαρχία στον αναπτυσσόμενο τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.