Παρασκευή 07 Μαρτίου 2025 -

σαλμονέλα



Πόσο ασφαλή είναι τα μελάτα αυγά; – Ο κίνδυνος σαλμονέλας

Οι ειδικοί προειδοποιούν πώς ο κρόκος στα αυγά μπορεί να κρύβει παθογόνους μικροοργανισμούς, εάν δεν έχει εκτεθεί επί αρκετά λεπτά στην κατάλληλη θερμοκρασία.

Το καλό βράσιμό τους είναι απαραίτητο για να εξοντωθούν βακτήρια όπως η σαλμονέλλα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί σε θέματα διατροφής συνιστούν να βράζουμε τα αυγά έως ότου γίνει σφιχτός ο κρόκος.



Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί από την αγορά παρτίδα κατεψυγμένα ορτύκια με σαλμονέλα

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), με σημερινή του ανακοίνωση ανακοίνωσε ότι ανακαλεί από την αγορά παρτίδα κατεψυγμένων ορτυκιών. 

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, ύστερα από σχετικό έλεγχο, εντοπίστηκε το μικρόβιο της σαλμονέλας σε παρτίδα προϊόντος κατεψυγμένων ορτυκιών.



Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί σουτζουκάκια με σαλμονέλα

Στην ανάκληση παρασκευάσματος κρέατος (σουτζουκάκι) από την αγορά προχώρησε ο ΕΦΕΤ λόγω ανίχνευσης σαλμονέλας.



ΕΟΔΥ για τη Μαγνησία: Κατανάλωση μόνο εμφιαλωμένου νερού, από σαλμονέλα στο νερό βρύσης η έξαρση γαστρεντερίτιδας

Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την κατάσταση στη Μαγνησία κρούει ο ΕΟΔΥ. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο πρόεδρος του Οργανισμού, επιτρέπεται η κατανάλωση μόνο εμφιαλωμένου νερού και εξηγεί ότι η έξαρση γαστρεντερίτιδας προήλθε από σαλμονέλα στο νερό βρύσης.



Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Αυτός είναι ο χυμός που «σκοτώνει» τη σαλμονέλα

Ο χυμός ντομάτας μπορεί να «σκοτώσει» τη σαλμονέλα κι άλλα βακτήρια, που μπορούν να βλάψουν το πεπτικό και ουροποιητικό σύστημα, σύμφωνα με το EurekAlert.

Άξιο αναφοράς είναι ότι η σαλμονέλα είναι ένα θανατηφόρο παθογόνο, η οποία προκαλεί στον άνθρωπο τυφοειδή πυρετό κι άλλα προβλήματα, τα οποία εάν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, μπορεί να είναι θανατηφόρα.



Σαλμονέλα: Αυτά είναι τα πρώτα συμπτώματα που μπερδεύουν πολλούς

Η λοίμωξη από το βακτήριο της σαλμονέλας (Salmonella) είναι μια κοινή βακτηριακή ασθένεια που επηρεάζει την εντερική οδό. Τα βακτήρια της σαλμονέλας συνήθως ζουν στο εντερικό σύστημα ζώων και ανθρώπων και αποβάλλονται μέσω των περιττωμάτων. Οι άνθρωποι μολύνονται συχνότερα μέσω μολυσμένου νερού ή τροφίμων.