Είναι από τις εμπειρίες που κάποιους τους φοβίζει - γι' αυτό δεν το τολμούν ποτέ - και κάποιους άλλους τους ενθουσιάζει στην ιδέα και μόνο. Τα σόλο ταξίδια αναψυχής ίσως κάποτε να θεωρούνταν μεγάλη πρόκληση και ταμπού, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα σκεφτούν ότι ένας άνθρωπος ο οποίος επιλέγει να πάρει τη βαλίτσα του και να μπει σ' ένα αεροπλάνο ή ένα καράβι για να περάσει τις μέρες του χωρίς παρέα κάπου μακριά από το σπίτι του, είτε υποφέρει από μοναξιά είτε κάποιος/κάτι τον κυνηγάει.
Κι έτσι να είναι, ευτυχώς τα πράγματα έχουν αλλάξει, όπως αποδεικνύει και το 24% των ταξιδιωτών που επιλέγουν να αποδράσουν μόνοι τους, σε συνθήκες απόλυτης ανεξαρτησίας, χωρίς να τους τρομάζει η ιδέα να βρεθούν χωρίς παρέα σ' έναν άγνωστο τόπο. Αν λοιπόν το σκέφτεσαι αλλά διστάζεις, διάβασε τα παρακάτω κατατοπιστικά και ίσως πειστείς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα γευτείς στο φουλ την προσωπική σου ταξιδιωτική εμπειρία.
Πού να πας
Αν το ταξίδι σου δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο σκοπό, για παράδειγμα, δεν θες να πας κάπου και να «λιώσεις» στην αναρρίχηση ή το σέρφινγκ και γενικώς ψάχνεσαι για το πού, αναζήτησε στο χάρτη του παρακάτω κάπως πιο εναλλακτικούς προορισμούς. Μπορείς επίσης να ανατρέξεις στη λίστα με τα λιγότερο ασφαλή μέρη του πλανήτη, ώστε να τα αποφύγεις:
Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη: Γιατί συγκεντρώνει πολλούς μοναχικούς ταξιδιώτες, είναι low budget, διαθέτει τουριστική υποδομή και είναι εξωτικός προορισμός αλλά όχι πολύ «μακρινός» σε σχέση με τον Δυτικό τρόπο ζωής.
Βερολίνο, Γερμανία: Γιατί είναι μια χαλαρή, ασφαλής μητρόπολη και συνδυάζει πολλά και διαφορετικά πράγματα, τα οποία ανακαλύπτεις καθώς την περπατάς. Ειδικά αν σου αρέσουν τα μουσεία, οι μπύρες και η ηλεκτρονική μουσική, εδώ είσαι.
Κέηπ Τάουν, Νότια Αφρική: Γιατί είναι μία από τις ομορφότερες πρωτεύουσες του κόσμου. Ok, σίγουρα όχι η ασφαλέστερη της λίστας αλλά αναμφίβολα από τις ασφαλέστερες της ευρύτερης περιοχής. Αν το αφρικανικό vibe σε ελκύει, χρησιμοποίησέ τη ως βάση. Είναι πάνω στη θάλασσα, περιτριγυρίζεται από γεωμετρικά βουνά, οι άνθρωποι και το φαγητό είναι πανέμορφοι και η ευκαιρία να κάνεις σαφάρι πολύ κοντά σου.
Κοπεγχάγη, Δανία: Γιατί είναι ένας από τους ασφαλέστερους ευρωπαϊκούς προορισμούς, από τα πιο ζωντανά μέρη του κόσμου, οι πολίτες του είναι από τους πιο ευτυχισμένους της ηπείρου μας και εξασφαλίζει την πιο «ζεστή» γνωριμία με το σκανδιναβικό κόσμο. Η πόλη είναι πρότυπα οργανωμένη κι αν έχεις χρόνο, πετάγεσαι και μέχρι τα νησιά Φερόε. Το μόνο που πρέπει να προσέξεις είναι η εποχή που θα πας γιατί ως γνωστόν στη Βόρεια Ευρώπη «ξυρίζει».
Κοζουμέλ, Μεξικό: Γιατί δεν είναι μόνο καρτέλ και κάκτοι αυτό το μέρος. Το Κοζουμέλ είναι το μεγαλύτερο νησί του Μεξικού, δεν γνωρίζει από εγκληματικότητα, οι κοντινές παραλίες του, όπως η Πλάγια Ντελ Κάρμεν είναι ένας επίγειος παράδεισος με λευκή άμμο και κρυστάλλινα νερά και γενικά εδώ έχει πάντα ήλιο. Κινδυνεύεις μόνο από το να πας και να μη θέλεις να φύγεις ποτέ.
Γρανάδα, Ισπανία: Γιατί όπου υπάρχει παέγια και καλό κρασί σε αφθονία τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά. Καλή η Βαρκελώνη και η Μαδρίτη αλλά η αυθεντική Ισπανία βιώνεται στην Ανδαλουσία. Η Γρανάδα είναι μια από τις οκτώ επαρχίες της, η πιο λυρική, γραφική, μυστηριώδης και κοντά στις παραλίες της Κόστα Τροπικάλ. Επίσης διαθέτει αξιόλογη νυχτερινή ζωή.
Πώς θα γνωρίσεις κόσμο
Η υπέρτατη ειρωνεία του να γυρίζεις στον κόσμο σόλο είναι πως τελικά καταλήγεις να μην είσαι συνέχεια μόνος. Όπως λένε εκείνοι που το έχουν κάνει, ένα από τα συναρπαστικά κομμάτια της αυτής της εμπειρίας είναι οι νέες γνωριμίες, τις οποίες μάλιστα μπορείς να κάνεις και online, προτού πας. Πού και πώς;
Στο Couchsurfing.com: Πρόκειται για μια παγκόσμια διαδικτυακή κοινότητα στην οποία μπορείς να βρεις από κάποιον που έχει σπίτι και θέλει να σε φιλοξενήσει - σε αντάλλαγμα του ανταποδίδεις τη φιλοξενία όταν έρθει στα μέρη μας - μέχρι χρήσιμες πληροφορίες για τη ζωή στην πόλη, επικοινωνία με locals που μιλάνε τη γλώσσα σου και διάφορα τέτοια.
Στο Eatwith.com: Η start-up εταιρία που φέρνει κοντά ανθρώπους από όλον τον κόσμο μέσω ενός δείπνου στο σπίτι κάποιου που μέχρι τότε δε γνωρίζεις, φυσικά με το αζημίωτο.
Στο Meetup.com: Άλλη μια πλατφόρμα στην οποία συνδέεσαι μέσω facebook και βρίσκεις πληροφορίες για όσα συμβαίνουν στο μέρος που σ' ενδιαφέρει, ενώ παράλληλα μπορείς να ψάξεις για κόσμο που θα είναι στο μέρος που πας την ίδια περίοδο.
Στο Tinder: Αλλάζοντας τις πληροφορίες τοποθεσίας, αν έχεις ήδη λογαριασμό. Απλά με λίγη προσοχή παραπάνω, γιατί ποτέ δεν ξέρεις...
Πώς θα παραμείνεις ασφαλής
> Μην κυκλοφορείς σαν ψαρωμένος τουρίστας. Ειδικά σε περιοχές που είναι λίγο πιο περίεργες ή αφού νυχτώσει, δεν είναι και η καλύτερη ιδέα να περιπλανιέσαι σα χαμένος με το χάρτη απλωμένο. Περπάτα με αυτοπεποίθηση, τι κι αν δεν έχεις ιδέα που είσαι. Αφομοιώσου με τον κόσμο, ακόμα και ενδυματολογικά αν χρειάζεται.
> Μην κουβαλάς πάνω σου πολύτιμα αντικείμενα. Μπορείς να κάνεις αυτό το ταξίδι και χωρίς να φοράς το καλό σου ρολόι.
> Κινήσου με ταξί ή ΜΜΜ. Καλό το ποδαράτο, αλλά αν δεν ξέρεις πού βρίσκεσαι, πάρε τον πιο σίγουρο δρόμο.
> Πριν πας οπουδήποτε κάνε μια έρευνα. Ειδικά όταν ταξιδεύεις μόνος η οργάνωση είναι απαραίτητη. Και σίγουρα πιο ευχάριστη, αφού κάνεις ό,τι θες ξεκάθαρα.
> Έχε μαζί σου το τηλέφωνο και τη διεύθυνση της ελληνικής πρεσβείας και του καταλύματός σου. Αχρείαστα να 'ναι.
> Μην πίνεις πολύ αλκοόλ. Προφανώς για να έχεις τον έλεγχο. Τα τσούζεις και στην πατρίδα, δεν χάθηκε ο κόσμος.
> Κράτα τακτική επικοινωνία με τους ανθρώπους σου. Εκείνους που άφησες πίσω κι όσο κι αν θέλουν να περάσεις καλά ανησυχούν που αλωνίζεις μόνος κι έρημος στα ξένα.
> Φύλα καλά τα χρήματά σου. Αν έχεις μετρητά πάνω σου, δεν είναι απαραίτητο να τα κρατάς στην τσέπη ή στην τσάντα. Πάντα υπάρχει λίγος χώρος μέσα στο παπούτσι...