Τρίτη 07 Μαΐου 2024 -

Σε περιμένουν χριστουγεννιάτικοι προορισμοί κοντά στην Αθήνα: Τέσσερα αξέχαστα ταξίδια



Οι γιορτές είναι προ των πυλών και οι χριστουγεννιάτικοι προορισμοί σε περιμένουν αν θες να περάσεις κάποιες ημέρες σε κοντά στην Αθήνα. Τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος για να αποφασίσεις πού θα πας και πώς θα διασκεδάσεις. Οι επιλογές δεν είναι λίγες και μπορείς να διαλέξεις τι ταιριάζει σε σένα και την οικογένειά σου αλλά παράλληλα και τι δε θα σε βγάλει εκτός προϋπολογισμού. Το θετικό που έχουν τα ταξίδια κοντά στην Αθήνα είναι ότι εξασφαλίζεις χαμηλά έξοδα στις μετακινήσεις. Καθόλου άσχημα!

 

Μεσαία Τρίκαλα ΚορινθίαςΤα Μεσαία Τρίκαλα Κορινθίας

Κοντά αλλά σαν να έχεις φύγει μακριά μιας και θα χρειαστείς να διανύσεις μια απόσταση 1 ώρας και 50 λεπτών. Είπαμε πως υπάρχουν πολλοί χριστουγεννιάτικοι προορισμοί αλλά τα Τρίκαλα Κορινθίας είναι μια σταθερή και καλή επιλογή για να περάσεις μερικές μέρες μέσα στη φύση. Βάλαμε τα Τρίκαλα Κορινθίας πρώτα στη λίστα για συνδυάζουν κάτι που δεν βρίσκεις εύκολα: τις ανεπτυγμένες τουριστικές υποδομές αλλά και την ηρεμία που χρειάζεσαι για να ξεκουραστείς και να χαλαρώσεις τις ημέρες των γιορτών χωρίς να αποτελεί εμπόδιο η πολυκοσμία.

Ταξίδι στα ΤρίκαλαΤα χιονισμένα Τρίκαλα Κορινθίας είναι απλά... εντυπωσιακά

Στην πραγματικότητα μιλάμε για τρεις οικισμούς, δηλαδή τα Άνω Τρίκαλα, τα Κάτω Τρίκαλα και τα Μεσαία Τρίκαλα. Ξεκινάμε από τα 900 και φτάνουμε στα 1.100 μέτρα υψόμετρο. Αν θες περισσότερη ησυχία, πρέπει να επιλέξεις τα Άνω Τρίκαλα με τους προσεγμένους, πέτρινους ξενώνες που θα σου προσφέρουν αυτό που ακριβώς θες όταν ονειρεύτηκες Χριστούγεννα κοντά στην Αθήνα. Πιο πολύβουα είναι τα Μεσαία Τρίκαλα μιας και εκεί θα βρεις τα περισσότερα καταλύματα, ξενοδοχεία και ξενώνες για να διαλέξεις. Ίσως αυτή είναι η καλύτερη επιλογή αν δεν έχεις κλείσει ακόμη κάτι μιας η αυξημένη κίνηση δε σου δώσει πολλά περιθώρια επιλογών τις τελευταίες μέρες. Δες το αναλυτικό οδηγό: Τρίκαλα Κορινθίας - Οι τρεις παραμυθένιες συνοικίες για ένα αξέχαστο ταξίδι.

Λίμνη ΔόξαΗ λίμνη Δόξα

Αν βρεθείς στα Τρίκαλα Κορινθίας για Χριστούγεννα, σίγουρα επιβάλλεται μια βόλτα στο Χιονοδρομικό στη Ζήρεια. Βρίσκεται σε απόσταση μόλις 10 χιλιομέτρων από τα χωριά και θα βρεις πίστες και δραστηριότητες για αρχάριους και έμπειρους. Και φυσικά θα απολαύσεις το χιόνι που συνήθως υπάρχει αυτή την εποχή! Και φυσικά η λίμνη Δόξα δεν πρέπει να λείπει επίσης από το κάδρο σου, ειδικά το χειμώνα!

Χριστουγεννιάτικοι προορισμοί: Ταξίδι στην Παύλιανη

ΠαύλιανηΠαύλιανη

Μια ακόμη αγαπημένη επιλογή όταν κοιτάς τη λίστα: κοντινοί προορισμοί στην Αθήνα, είναι η Παύλιανη. Ένα χωριό όνειρο που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο και σίγουρα θα σε μαγέψει αν βρεθείς εκεί από την πρώτη κιόλας φορά. Εκεί, στις ελατοσκέπαστες πλαγιές της Οίτης, η Παύλιανη ξεχωρίζει όχι μόνο για τη φύση της, αλλά για τους φιλόξενους κατοίκους της, το καλό φαγητό  και τις φυσιολογικές τιμές. Για να φτάσεις σε αυτό το όμορφο χωριό της Φθιώτιδας θα χρειαστείς κάτι λιγότερο από τρεις ώρες. Αποτελεί, δηλαδή, έναν προορισμό που μπορείς να επιλέξεις ακόμη κι αν έχεις διαθέσιμες μόνο τέσσερις μέρες. Βέβαια, το σίγουρο είναι ότι θα θες να μείνεις περισσότερο. Δες γιατί η Παύλιανη βρίσκεται ψηλά στις ταξιδιωτικές λίστες.

Χειμώνας στην ΠαύλιανηΧειμώνας στην Παύλιανη

Στα συν της Παύλιανης για να κάνεις Χριστούγεννα κοντά στην Αθήνα είναι ότι σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται και το χιονοδρομικό του Παρνασσού. Αν, λοιπόν, έχεις ονειρευτεί Λευκά Χριστούγεννα τότε δε χρειάζεται να το σκέφτεσαι. Υπάρχουν αρκετοί πετρόκτιστοι ξενώνες, που έχουν το πλεονέκτημα ότι μόλις ανοίγεις το παράθυρό σου θα δεις τα έλατα, ίσως και χιονισμένα. Παρά το γεγονός ότι είναι ένα όχι μεγάλος οικισμός, είναι αρκετά οργανωμένος, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να βρεις ακόμη και μαγαζιά ή καταλύματα που να προσφέρουν εορταστικά μενού για το ρεβεγιόν.

Δρόμος προς την ΠαύλιανηΔρόμος προς την Παύλιανη

Αν ο καιρός το επιτρέπει, μην παραλείψεις  να επισκεφθείς το Μουσείο Υδροκίνησης το οποίο θα σε εντυπωσιάσει και εσένα και αν έχεις μικρά παιδιά της οικογένειας!

Η Αγόριανη σε περιμένει για χριστουγεννιάτικες διακοπές

Αγόριανη Αγόριανη

Λίγο πιο πέρα, τώρα, στη Φωκίδα, η επιλογή μας είναι σταθερά Αγόριανη για τα Χριστούγεννα και γενικά πάσης φύσεως τριήμερα και ημέρες διακοπών. Ένα χωριό πνιγμένο στα έλατα, κυριολεκτικά μέσα στο ελατοδάσος που σου προσφέρει την απόλυτη ηρεμία και επαφή με τη φύση που χρειάζεσαι. Θα βρεθείς εκεί σε περίπου 2,5 ώρες με μια ευχάριστη διαδρομή που θα περάσει εύκολα.

Άποψη ΑγόριανηςΆποψη Αγόριανης

Στην πραγματικότητα, αν επιλέξεις την Αγόριανη για να κάνεις Χριστούγεννα κοντά στην Αθήνα, επιλέγεις την πιο χαλαρή εκδοχή της Αράχωβας. Το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού βρίσκεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων ενώ το διάσημο χωριό της περιοχής, η Αράχωβα είναι στα 24 χιλιόμετρα. Μπορείς εύκολα να πας για καφέ, φαγητό ή ακόμη και για τη νυχτερινή ζωή της.

Χιονοδρομικό ΠαρνασσούΧιονοδρομικό Παρνασσού

Αν θες να κάνεις Χριστούγεννα κοντά στην Αθήνα και να επιλέξεις και έναν προορισμό με χαμηλότερο κόστος από τα δημοφιλή τουριστικά θέρετρα, τότε η Αγόριανη είναι μια πολύ καλή επιλογή που θα σε ανταμείψει. Ήξερες ότι η Αγόριανη είναι το χωριό στο οποίο, σύμφωνα με τη μυθολογία, οι Νεράιδες χόρεψαν για χάρη του Θεού Απόλλωνα; Φημίζεται, επίσης, για τα τοπικά προϊόντα της όπως μέλη, καρύδια και τυρί τα οποία μπορείς να προμηθευτείς πριν πάρεις το δρόμο της επιστροφής.

Χριστουγεννιάτικοι προορισμοί: Στεμνίτσα

Χριστουγεννιάτικοι προορισμοί: ΣτεμνίτσαΗ Στεμνίτσα είναι ένας όμορφος προορισμός και για τις διακοπές των Χριστουγέννων

Κατηφορίζουμε προς Μαίναλο και η τελευταία αλλά εξίσου όμορφη επιλογή για Χριστούγεννα κοντά στην Αθήνα είναι η Στεμνίτσα. Ένα χωριό... κυριολεκτικά χωριό που θα σε κάνει να ξεχάσεις το τρέξιμο και τη βαβούρα της πρωτεύουσας. Όλα κινούνται σε αργούς ρυθμούς εδώ και η καλύτερή σου στιγμή θα είναι να πίνεις το τσιπουράκι σου δίπλα στο τζάκι και αν είσαι τυχερός έξω να χιονίζει. Το ορεινό αυτό χωριό της Πελοποννήσου και συγκεκριμένα της Αρκαδίας, βρίσκεται χτισμένο στις πλαγιές του Μαινάλου σε υψόμετρο 1.100 μέτρων.

ΣτεμνίτσαΓραφικό στενό στη Στεμνίτσα

Σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από την Τρίπολη και 197 χιλιομέτρων από την Αθήνα, θα κάνεις λιγότερο από 2,5 ώρες για να φτάσεις. Χριστουγεννιάτικοι προορισμοί και ταξίδι στη φύση είναι ό,τι πρέπει. Έτσι, η διαδρομή θα σε μαγέψει. Αυτό θα είναι από μόνο του το ξεκίνημα των εμπειριών για τις διακοπές σου.

ΣτεμνίτσαΧριστουγεννιάτικοι προορισμοί: Η Στεμνίτσα το βράδυ

Πολλοί λένε ότι είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της Αρκαδίας και όχι άδικα. Ίσως είναι τα πυργόσπιτα, τα παραδοσιακά καλντερίμια ή η ιστορία που κουβαλάει αυτός ο οικισμός μιας και στην Επανάσταση του ’21 η Στεμνίτσα αποτέλεσε το κέντρο των επιχειρήσεων του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ο οποίος την αποκαλούσε «Χωριατοπούλα του Μοριά». Αρκετές τέτοιες ιστορίες και διηγήσεις θα ακούσεις και στα καφενεία του χωριού. Γενικά, προτείνουμε το συγκεκριμένο χωριό αν σε νοιάζει να έχεις σύγχρονη διαμονή αλλά με... παραδοσιακό τρόπο. Το πώς γίνεται αυτό, θα το ανακαλύψεις μόλις περάσεις το πρώτο σου 24ωρο εκεί!