Ρώμη. Την αποκαλούν «Αιώνια Πόλη» και η αλήθεια είναι πως από την πρώτη στιγμή που ο επισκέπτης φτάνει στην ιστορική αυτή ευρωπαϊκή τοποθεσία αισθάνεται ότι εισέρχεται σε ένα «ζωντανό» μουσείο.
Πράγματι, η Ρώμη βρίθει ιστορικών μνημείων εξαιρετικής ομορφιάς, στοιχείο διόλου τυχαίο αν αναλογιστεί κάποιος το γεγονός ότι από την ίδρυση της έως τις μέρες μας, αποτελεί την πρωτεύουσα της Ιταλίας.
Αρκούν, λοιπόν, δυο ημέρες για να γνωρίσει κάποιος τη Ρώμη; Είναι ένα Σαββατοκύριακο αρκετό για επισκεφτεί ο ταξιδιώτης τα κορυφαία μνημεία της ιταλικής πρωτεύουσας; Πώς μπορεί, άραγε, να κατανοήσει κάποιος το ιταλικό ταμπεραμέντο μέσα σε μόλις 48 ώρες;
Με την πτήση από την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη να διαρκεί λιγότερο από δύο ώρες και τη διαδρομή από τα δύο βασικά αεροδρόμια της Ρώμης (το Τσιαμπίνο και το Φιουμιτσίνο) στο ιστορικό κέντρο να γίνεται εύκολα, άνετα και κυρίως γρήγορα, η Ρώμη αποτελεί σίγουρα έναν εγγυημένο προορισμό για όσους «κυνηγούν» τις αποδράσεις του Σαββατοκύριακου.
Για να μπορέσει, όμως, κάποιος να αξιοποιήσει στο έπακρο τις ώρες που έχει στη διάθεσή του, πρέπει να έχει πρόγραμμα. Ό,τι και αν αποφασίσει να κάνει στην «Αιώνια Πόλη», το σίγουρο είναι πως δεν πρέπει να πάρει το αεροπλάνο της επιστροφής χωρίς να επισκεφτεί τα παρακάτω αξιοθέατα και δημοφιλείς τοποθεσίες.
Επίσκεψη στη Φοντάνα Ντι Τρέβι: Η εντυπωσιακή Φοντάνα Ντι Τρέβι, η οποία σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Νικόλα Σάλβι και ολοκληρώθηκε από τον Πιέτρο Μπράτσι το 1762, αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Ρώμης. Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος που εκατοντάδες τουρίστες συνωστίζονται κάθε ημέρα έξω από το ιστορικό μπαρόκ συντριβάνι για μια φωτογραφία. Φυσικά, δεν παραλείπουν να «πετάξουν» ένα κέρμα στο νερό, ευχόμενοι -μεταξύ άλλων- να επιστρέψουν στη Ρώμη. Σύμφωνα με την παράδοση, εκείνος που ρίχνει ένα νόμισμα στη Φοντάνα Ντι Τρέβι έχοντας γυρισμένη την πλάτη του σε αυτή, μπορεί να είναι βέβαιος πως θα επιστρέψει ξανά στην «Αιώνια Πόλη».
Μια στάση στο εντυπωσιακό Πάνθεον: Αφού περπατήσει στα στενά γύρω από τη Φοντάνα, ο επισκέπτης θα βρεθεί στη Πιάτσα ντε λα Ροτόντα. Εκεί, θα απολαύσει ένα δροσιστικό gelato και θα κάνει μια στάση στο μεγαλύτερο σε μέγεθος ρωμαϊκό μνημείο που έχει διασωθεί έως σήμερα σχεδόν άφθαρτο. Ο λόγος για το Πάνθεον ή αλλιώς, τον ναό «όλων των θεών», όπως η ίδια η ονομασία του αποκαλύπτει.
Για aperitivo στη Πιάτσα Ναβόνα και το Κάμπο ντε Φιόρι: Από το Πάνθεον όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην ομολογουμένως γραφική Πιάτσα Ναβόνα. Εκεί, στο κέντρο της πλατείας, ο ταξιδιώτης θα θαυμάσει -και θα φωτογραφίσει- την Κρήνη των Τεσσάρων Ποταμών του Μπερνίνι αλλά και το συντριβάνι του Ποσειδώνα, ενώ θα απολαύσει το aperitivo και τα σπαγγέτι του σε ένα από τα τουριστικά εστιατόρια της περιοχής. Στη συνέχεια, θα περπατήσει ως το Κάμπο ντε Φιόρι, μια γραφική πλατεία η οποία κάθε πρωί γεμίζει με πάγκους από φρούτα και λαχανικά και τα βράδια αλλάζει μορφή, προσελκύοντας τουρίστες και ντόπιους στα πολυάριθμα καφέ και τα μπαρ της. Η βόλτα στις θρυλικές αυτές Πιάτσες της Ρώμης αξίζει να κλείσει με έναν περίπατο στις όχθες του Τίβερη και ίσως, μια επίσκεψη στο Καστέλ Σαντ' Άντζελο, δηλαδή στο Κάστρο των Αγγέλων το οποίο απέχει μόλις 15 λεπτά -με τα πόδια- από τη Πιάτσα Ναβόνα.
Περιήγηση στο Κολοσσαίο και τη Ρωμαϊκή Αγορά: Άρχισε να κατασκευάζεται στην εποχή του Βεσπασιανού το 72 μ.Χ. και ολοκληρώθηκε το 80 μ.Χ., όταν ήταν αυτοκράτορας ο Τίτος. Το εντυπωσιακό αυτό αμφιθέατρο, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Ρωμαϊκής Αγοράς, είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο δημοφιλή, τουριστικά αξιοθέατα της Ρώμης και περιλαμβάνεται πάντα στο πρόγραμμα του κάθε ταξιδιώτη. Ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας του, βέβαια, μπορεί να χαρακτηριστεί τουλάχιστον θλιβερό. Αρκεί να αναλογιστεί κάποιος ότι στο παρελθόν χιλιάδες σκλάβοι έχασαν τις ζωές τους στην αρένα του Κολοσσαίου κατά τη διάρκεια των μονομαχιών. Φυσικά, ο επισκέπτης δεν πρέπει να παραλείψει να κάνει τη βόλτα του στη Ρωμαϊκή Αγορά (που αποτέλεσε για αιώνες το κέντρο της δημόσιας ζωής της Ρώμης) και να δει από κοντά τον Παλατινό Λόφο.
Πιάτσα Ντι Σπάνια: Η επίσκεψη στην Πιάτσα ντι Σπάνια -μια από τις πιο γνωστές πλατείες της Ρώμης- κρίνεται επίσης απαραίτητη για εκείνον που ταξιδεύει για πρώτη φορά στην «Αιώνια Πόλη». Βρίσκεται σε απόσταση μισής ώρας (με περπάτημα) από τη Ρωμαϊκή Αγορά, ενώ όποιος επιθυμεί μπορεί, βεβαίως, να χρησιμοποιήσει το μετρό από το Κολοσσαίο. Η φημισμένη Πλατεία της Ισπανίας είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία συνάντησης στη Ρώμη και παραμένει μέχρι σήμερα πόλος έλξης για τους τουρίστες. Στη μέση της πλατείας βρίσκεται ένα ακόμη «διάσημο» μπαρόκ συντριβάνι της πόλης, το οποίο είναι γνωστό στα ελληνικά ως η Κρήνη του Σαπιοκάραβου (FontanadellaBarcaccia)
Για ψώνια στη Βία Κοντότι και τη Βία Ντελ Κόρσο: Κατά την επίσκεψή του στη Πιάτσα ντι Σπάνια ο ταξιδιώτης αξίζει να δει τη Τρινιτά ντέι Μόντι και να ανεβεί στη Σκαλινάτα για να απολαύσει τη μοναδική θέα και να βγάλει τις φωτογραφίες του. Στη συνέχεια, μπορεί να περιηγηθεί στα στενά γύρω από την πλατεία και συγκεκριμένα στη Βία Κοντότι, έναν δρόμο στον οποίο βρίσκονται τα καταστήματα και οι μπουτίκ πολλών και γνωστών οίκων μόδας. Αξίζει να σημειωθεί πως στον συγκεκριμένο δρόμο βρίσκεται και το Καφέ Γκρέκο, το πιο ιστορικό καφέ της Ρώμης στο οποίο συνήθιζε να απολαμβάνει τον καφέ του και ο διάσημος Τζιάκομο Καζανόβα (1725-1798). Για περισσότερο οικονομικές αγορές, βέβαια, ο επισκέπτης αξίζει να συνεχίσει την πορεία του ως τη Βία Ντελ Κόρσο. Εκεί, εκτός από τα ψώνια του, μπορεί να επισκεφτεί και μερικά από τα εντυπωσιακά αξιοθέατα που βρίσκονται σε κοντινή απόσπαση, όπως η Πιάτσα ντελ Πόπολο και η Βίλα Μποργκέζε.
Για ποτό στο γραφικό Τραστέβερε και για φαγητό στο «εναλλακτικό» Τεστάτσιο: Το Τραστέβερε βρίσκεται στη δυτική όχθη του Τίβερη -σε κοντινή απόσταση από την Πιάτσα Ναβόνα- και σήμερα θεωρείται από πολλούς ως η «μποέμ» γειτονιά της Ρώμης. Κάθε βράδυ, η ομολογουμένως γραφική αυτή περιοχή, γεμίζει από κόσμο που καταφτάνει εκεί για να απολαύσει το ποτό και το φαγητό του στις τρατορίες και τα μπαρ της. Για τον επισκέπτη που επιθυμεί να ανακαλύψει τη νυχτερινή ζωή της Ρώμης, το Τραστέβερε είναι σίγουρα μια περιοχή στην οποία πρέπει να βρεθεί. Για εκείνον, βέβαια, που θέλει απλώς να «γευτεί» τη ζωή -και τα πιάτα- των ντόπιων τότε το «εναλλακτικό» Τεστάτσιο είναι το κατάλληλο μέρος.
Τελευταία στάση στο Βατικανό: Τέλος, ο επισκέπτης δεν μπορεί να φύγει από τη Ρώμη χωρίς να δει από κοντά το Βατικανό, το οποίο ιδρύθηκε το 1929. Αν ο χρόνος του είναι περιορισμένος, τότε μπορεί να περιοριστεί σε μια περιήγηση στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Το σίγουρο είναι πως αξίζει να κάνει εγκαίρως την αγορά του εισιτηρίου του (και κατά προτίμηση ηλεκτρονικά) και να είναι προετοιμασμένος για τις «ορδές» των τουριστών που θα συναντήσει. Για τους επισκέπτες της τελευταίας στιγμής, η αναμονή μέχρι την είσοδο μπορεί να ξεπεράσει τη μία ώρα.
Όποια αξιοθέατα και αν αποφασίσετε να βάλετε στο πρόγραμμά σας, το σίγουρο είναι πως ένα Σαββατοκύριακο στη Ρώμη είναι αρκετό για να πάρετε μια «γεύση» από την «πλούσια» ιστορία και την κουλτούρα της ιταλικής πρωτεύουσας. Τα υπόλοιπα μπορούν να περιμένουν μέχρι την επόμενη «απόδραση» σας στην «Αιώνια Πόλη».