Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Ο επίγειος παράδεισος είναι εδώ: Πολυλίμνιο Μεσσηνίας



Η «Γαλάζια Λίμνη» της Μεσσηνίας, αν και ψιλοκρυμμένη για το ευρύ κοινό για πολλά χρόνια, στην πραγματικότητα είναι πολύ εύκολο να βρεθεί. Ακολουθώντας το δρόμο από Καλαμάτα προς Πύλο. Κοντά στο χωριό Καζάρμα υπάρχει το χωριό Χαραυγή, από όπου ξεκινάει το μονοπάτι προς το Πολυλίμνιο (υπάρχει ταμπέλα που κατευθύνει προς Πολυλίμνιο στον κεντρικό δρόμο).
Image result for πολυλιμνιο ελλαδα
Στη συνέχεια, περπατώντας ένα μικρό διαμορφωμένο μονοπάτι για 5-10 λεπτά, περνώντας μέσα από πυκνή βλάστηση και με τη βοήθεια γραφικών ξύλινων γεφυριών, θα βρεθείτε σε ένα κρυφό παράδεισο από μικρές λίμνες και καταρράκτες, περικυκλωμένους από ελαιώνες και αμπέλια. 15 λίμνες με διάφορα περίεργα ονόματα όπως Μαυρολίμνα, Κάδη, Καδούλα, του Τυχερού, του Ιταλού, του Πανάγου, της Σταθούλας, συνθέτουν ένα τοπίο που όμοιό του δεν έχετε ξαναδεί! Από τις πρώτες στιγμές, το Πολυλίμνιο κλέβει την παράσταση, ωστόσο καλό θα ήταν να προχωρήσετε προς τα πάνω για να βρεθείτε μπροστά σε ένα θέαμα που πιθανόταΗ πρώτη λίμνη που θα συναντήσετε, είναι αυτή του Ιταλού. Η πρώτη σας σκέψη, θα είναι ότι θυμίζει μια  μικρή φυσική πισίνα, λαξευμένη στα βραχάκια που την περιβάλλουν. Στη μοναδική άκρη της που δεν βρέχεται από καταρράκτη, αμέσως κάτω από την επιφάνεια του νερού, ένα λείο βραχάκι, λαξευμένο σαν πολυθρόνα, προσφέρεται για χαλάρωση και… χάζι στους καταρράκτες. Δύο άτομα χωρούν μετά βίας στο φυσικό κάθισμά του, οπότε αν δεν πετύχετε τη λίμνη άδεια από κόσμο, είτε εξοπλίζεστε με υπομονή και περιμένετε στα βραχάκια εκτός νερού, είτε συνεχίζετε την ανάβασή σας.τα δεν περιμένατε.

Related image
Ανεβαίνοντας προς τα πάνω, λίγο αργότερα, θα βρεθείτε στην παραμυθένια λίμνη Καδούλα, η οποία πήρε το όνομά της από το σχήμα της, που θυμίζει καρδούλα. Η αλήθεια είναι πως λίγο μετά τον Ιταλό, το μονοπάτι εξαφανίζεται δίνοντας τη θέση του σε απότομα βράχια, μεγάλες πέτρες μέσα στο νερό, και σιδερένια στηρίγματα στρατηγικά τοποθετημένα για τους επίδοξους αναβάτες. Ωστόσο, πλέον το θέαμα σας αποζημιώνει έτι περαιτέρω και αξίζει κάθε σταγόνα ιδρώτα που θα χύσετε! Επόμενη στάση στην Κάδη, λίγα μέτρα πιο πάνω, όπου θα ακούτε τον καταρράκτη να πέφτει με ορμή.
Κατά πολλούς, πρόκειται για την ωραιότερη λίμνη της διαδρομής, αν όχι ολόκληρου του Πολυλίμνιου. Κατά πολύ μεγαλύτερη σε μέγεθος από τις άλλες δύο (η επιφάνειά της αγγίζει τα 300 τετραγωνικά μέτρα) με υπέροχα, βαθυπράσινα νερά να καθρεφτίζουν την ειδυλλιακή βλάστηση που την περιβάλλει και επιβλητικά βράχια να υψώνονται γύρω της μέχρι το σημείο που μοιάζουν ότι θα αγγίξουν τον ουρανό, δεν είναι να απορεί κανείς που συγκεντρώνει τον περισσότερο κόσμο στις λαξευμένες θαρρείς στον βράχο όχθες της.

Image result for πολυλιμνιο ελλαδα
Σε αυτό το σημείο, να σημειώσουμε πως οι λίμνες είναι συνολικά δεκαπέντε, ωστόσο μην ξεκινήσετε με σκοπό να τις εξερευνήσετε όλες γιατί δεν θα τα καταφέρετε. Κάποιες είναι κρυμμένες πίσω από διαδρομές που απαιτούν ορειβατικά παπούτσια και στοιχειώδεις τουλάχιστον γνώσεις του αθλήματος, ενώ σε κάποιες άλλες η πρόσβαση αποκλείεται όταν τα νερά του ποταμού φουσκώνουν κατά τους χειμερινούς μήνες.