Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Λάρισα



Μια ζωντανή πόλη στην καρδιά του κάμπου, σάς καλεί σε ένα ταξίδι στην παράδοση, τη φύση και την αυθεντική της ιστορία.

Ένα ήσυχο απέραντο μωσαϊκό από χωράφια και χρώματα της γης σάς υποδέχεται στο νομό. Μόλις φτάσετε μέσα στην πόλη, όμως, με τρένο ή αυτοκίνητο, το σκηνικό ζωντανεύει αμέσως. Πεζόδρομοι, καφέ και μπαρ, ουζερί και εστιατόρια, καταστήματα, ιστορικά αξιοθέατα, που περιμένουν να τα ανακαλύψετε... Μπήκατε ήδη στο ρυθμό της Λάρισας. Λίγο πιο έξω, θα θαυμάσετε εκστατικοί την κοιλάδα των Τεμπών. Θα συναντήσετε την παράδοση και την αυθεντία της Θεσσαλίας στα Αμπελάκια. Και εκεί, στο στενό πέρασμα ανάμεσα σε δυο βουνά, την Όσσα και τον Όλυμπο, με δέος θα αναγνωρίσετε την ανωτερότητα της φύσης.

Αξίζει να δείτε στη Λάρισα

Λάρισα, η νύμφη του Πηνειού
Ποια είναι η ιστορία πίσω από το όνομα αυτής της πόλης, που υπήρξε πάντα το επίκεντρο στην Θεσσαλία; Απλωμένη στις όχθες του ποταμού Πηνειού, έδωσε αφορμή στο θρύλο που λέει ότι πήρε το όνομά της από την νύμφη Λάρισα, που πνίγηκε στα νερά του ποταμού, παίζοντας με την μπάλα της. Στην πραγματικότητα, η λέξη «λάρισα» -που σημαίνει λίθινη οχυρωμένη πόλη- αποδόθηκε στην πόλη από τους πρώτους μόνιμους κατοίκους της, τους Πελασγούς, οι οποίοι την όρισαν πρωτεύουσά τους, όταν κυριάρχησαν στη Θεσσαλία. Το ταξίδι σας μόλις άρχισε!

Μικρά μυστικά της Λάρισας
Μυστικά που αξίζει να ανακαλύψετε: η Ακρόπολη, στο λόφο του Αγίου Αχιλλείου, με τη μεγάλη σκεπαστή αγορά, το μπεζεστένι του 15ου αιώνα. Το τμήμα του Α΄ Aρχαίου Θεάτρου, το οποίο χρονολογείται στα τέλη του 3ου αιώνα π.Χ. Το αναστηλωμένο μικρό Β΄ Aρχαίο Θέατρο, στη συμβολή των οδών Εργατικής Πρωτομαγιάς και Ταγματάρχου Βελισσαρίου. Το μνημείο-μουσείο του Ιπποκράτη απέναντι από το Αλκαζάρ. Μικρά αξιοθέατα μιας μεγάλης ιστορίας.

Στάση σε ένα μαγικό σκηνικό: τα Τέμπη
Ένα στενό πέρασμα ανάμεσα σε δυο βουνά. Η στάση απαραίτητη. Καθώς περνάτε τη στενή γέφυρα πάνω από τον Πηνειό, μαγεμένοι θα σηκώσετε το βλέμμα ψηλά, για να αντικρίσετε τους υποβλητικούς βράχους της κοιλάδας των Τεμπών. Στη Θεσσαλία, ανάμεσα στον Όλυμπο και στην Όσσα, ένα θαύμα της φύσης. Μπείτε όσο πιο βαθιά μπορείτε στη φυσική σπηλιά του ναού της Αγίας Παρασκευής του 1910, για να πάρετε αγίασμα που αναβλύζει από τους βράχους - εδώ λέγεται πως προϋπήρχε ένας ναός της Αφροδίτης. Στην προβλήτα, κάτω από το εστιατόριο, το πλοιαράκι σάς περιμένει: μια βόλτα στον Πηνειό, μέχρι τη γέφυρα της Ραψάνης, είναι ό,τι πρέπει, για να σας μείνει η εμπειρία αξέχαστη.

Ιστορία και παράδοση δίνουν ραντεβού στα γραφικά Αμπελάκια
Πέτρινα σπίτια με κεραμιδένιες στέγες κρέμονται στη δασωμένη πλαγιά του Κισσάβου, πάνω από τα Τέμπη. Όταν φτάσετε κοντά, νιώθετε πως βρίσκεστε στην πηγή της παράδοσης. Τη βλέπετε στην πανέμορφη πλατεία με τα πλατάνια και τις ταβέρνες. Τη νιώθετε με μια βόλτα στις γειτονιές της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Αθανασίου, καθώς αντικρίζετε τα σπίτια μακεδονικής αρχιτεκτονικής, τον ιστορικό ναό του Αγίου Γεωργίου και τον Άγιο Αθανάσιο. Τη θαυμάζετε στο εντυπωσιακό αρχοντικό Σβαρτς, ένα από τα πιο σπουδαία κτήρια σε όλη τη Μακεδονία. Τη βιώνετε στους παραδοσιακούς ξενώνες και στο πολυτελές ξενοδοχείο της περιοχής.