Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019 -
Rain showers

29 °C

Σήμερα, 20. Ιουνίου 2019

Το χωριό στη Φθιώτιδα που γαληνεύει τον επισκέπτηΣκαρφαλωμένη στα 1.030 μ. και κρυμμένη μέσα σε πυκνό ελατοδάσος, στο βουνό του Ηρακλή, την Οίτη βρίσκεται η Παύλιανη. Το όμορφο χωρίο της Φθιώτιδας, που είναι χωρισμένο σε δύο συνοικίες: την Κάτω και την Άνω Παύλιανη, που απέχουν μεταξύ τους, περίπου 1 με 2 χιλιόμετρα.

Στον κάτω οικισμό βρίσκεται το μνημείο, που είναι αφιερωμένο στους Πεσόντες της μάχης της Παύλιανης το 1942. Στην πλατεία, τα σαββατοκύριακα στήνεται η υπαίθρια αγορά με τα τοπικά προϊόντα να έχουν την τιμητική τους, όπως τσάι από την Οίτη, ρίγανη, άγρια χόρτα κ.α.

Στην Άνω Παύλιανη, που είναι παραδοσιακή, δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου με το ξυλόγλυπτο τέμπλο και το περίφημο αναπαλαιωμένο καμπαναριό του 19ου αιώνα.

Σε πολύ κοντινή απόσταση και μέσα στο δάσος, βρίσκεται το ψυχαγωγικό πάρκο, με αιώρες, κούνιες, ξύλινα τραπέζια και γήπεδα από ροκανίδι, για άφθονες δραστηριότητες στη φύση. Έλατα και τρεχούμενα νερά συμπληρώνουν αυτό το υπέροχο και άκρως χαλαρωτικό σκηνικό.