Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Φιλώτι, ένα ολοζώντανο, ορεινό χωριό στην ενδοχώρα της Νάξου



Αμφιθεατρικά χτισμένο σε υψόμετρο 400 μέτρων, ανάμεσα σε δύο λόφους, στους πρόποδες του όρους Ζα (Ζευς), 18 χλμ. ανατολικά της Χώρας, το μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο χωριό της Νάξου, διαθέτει πλούσια παράδοση και αρκετά σημαντικά μνημεία και πολιτιστικά σημεία που κεντρίζουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη.

Με 1.800, περίπου, μόνιμους κατοίκους το Φιλώτι αποτελεί έναν ολοζώντανο οικισμό που σφύζει από ζωή με την κυκλαδίτικη παράδοση να παραμένει ολοζώντανη και να αντανακλάται σε κάθε του γωνιά.

 

Χωρισμένο σε τρεις γειτονιές, το Ραχίδι, τον Κλέφαρο και το νεότερο Λιοΐρι το χωριό διαθέτει στενά, λιθόστρωτα δρομάκια με πληθώρα από όμορφα και προσεγμένα κτίρια. Από τα πιο χαρακτηριστικά ο εντυπωσιακός Πύργος Μπαρότσι –χτισμένος την εποχή που το χωριό ήταν φέουδο των Ενετών– στην κεντρική είσοδο του οποίου το ενδιαφέρον κεντρίζει το οικόσημο με την επιγραφή «1718 Geronimo Barozzi». Πρόκειται για έναν πύργο βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής με μια υπέροχη κρήνη.

Ο επιβλητικός ναός της Παναγίας της Φιλωτίσισσας με το ψηλό καμπαναριό και το εξαιρετικό ολομάρμαρο τέμπλο αποτελεί σημείο αναφοράς για το χωριό. Κτισμένη το 1718 σε βασιλικό ρυθμό στη θέση παλαιού βυζαντινού ναού και αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, η παράδοση λέει ότι χτίστηκε μετά από προσπάθεια των κατοίκων του χωριού να αποκτήσουν την έκταση από τον ιδιοκτήτη του πύργου που μέχρι και σήμερα συναντάται δίπλα στην εκκλησία.

 

Οι βόλτες σας στα πλακόστρωτα σοκάκια σε δαιδαλώδεις σχηματισμούς με τις καμάρες και τα υπόστεγα, ολοκληρώνονται ιδανικά στη μεγάλη κεντρική πλατεία, τη «Γέφυρα», για καφεδάκι και παραδοσιακούς μεζέδες κάτω από τον ίσκιο του αιωνόβιου πλατάνου.

Γύρω από την πλατεία θα βρείτε σούπερ μάρκετ, τράπεζες, ταχυδρομείο, αστυνομικό τμήμα και πολλά καταστήματα. Μια επίσκεψη αξίζει και το Μουσείο της Συλλογής Ελληνικών Νομισμάτων του Νικόλα Γ. Μουστάκη, στο οποίο εκτίθενται κέρματα και χαρτονομίσματα των νεότερων χρόνων που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

 

Τέλος, τα αξιοθέατα στην ευρύτερη περιοχή περιλαμβάνουν τον εντυπωσιακό τετραώροφο Πύργο του Χειμάρρου, στο δρόμο για την παραλία του Καλαντού, τη γραφική βρύση των Αριών και το σπήλαιο του Ζα στην πλαγιά του βουνού, καθώς και πολλά βυζαντινά εκκλησάκια.