Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024 -

Ένας ελληνικός δρυμός στα καλύτερα εθνικά πάρκα της Ευρώπης



Όταν επισκέπτεται κάποιος την Ευρώπη τείνει να οραματίζεται αυτόματα πόλεις, όπως το Παρίσι, τη Ρώμη και το Λονδίνο, τα μουσεία, τη νυχτερινή ζωή, τα ιστορικά μνημεία και τα κάστρα. Όμως, η Ευρώπη διαθέτει και μια πληθώρα όμορφων εθνικών πάρκων, που ίσως δεν είναι τόσο γνωστά όσο τα μνημεία κατατεθέν των ευρωπαικών πόλεων. Δείτε ποια ειναι τα καλύτερα εξ αυτών σύμφωνα με τον ιστότοπο tripstodiscover.com. Στην πέμπτη θέση βρίσκεται ένας ελληνικός εθνικός δρυμός.

1. Εθνικό Πάρκο Vatnajökull, Ισλανδία

iceland

Η Ισλανδία διαθέτει ένα εξωπραγματικό σκηνικό, παρά το γεγονός ότι η παράκτια πρωτεύουσα της, το Ρέικιαβικ είναι γνωστή για την νυχτερινή ζωή, τα μπαρ και μουσεία της, τα οποία σας ταξιδεύουν στην ιστορία των Βίκινγκ. Το Εθνικό Πάρκο Vatnajökull, είναι 5.300 τετραγωνικών μιλίων το οποίο προσφέρει τη μοναδική ευκαιρία στους επισκέπτες να βιώσουν ένα ευρύ φάσμα αντιθέσεων ανάμεσα στα θαύματα της φύσης. Εδώ θα δείτε το μεγαλύτερο παγετώνα της Ευρώπης. Χρόνια της διάβρωσης έχουν αφήσει απίστευτους σχηματισμούς πάγου στο στρώμα πάγου που καλύπτει σχεδόν το 13% της χώρας. Το πάρκο φιλοξένει τον παγετώνα Jökulsárlón, ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά θαύματα της Ισλανδίας.

2. Εθνικό Πάρκο Goreme, Καππαδοκία Τουρκία

goreme

Αποτελεί ένα καταπληκτικό και μοναδικό σχεδιασμό της φύσης. Αυτό το εντυπωσιακό τοπίο είναι σαν ένα γλυπτό από τη διάβρωση, με την κοιλάδα και τα περίχωρά της, που είναι γεμάτες από ιερά λαξευμένα βράχους. Οι μονολιθικές εκκλησίες της Καππαδοκίας έχουν ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO από το 1985. Βράχοι ποικίλης σκληρότητας σχηματισμένοι από ηφαιστειακή τέφρα αποτελούν την καρδιά αυτού του τοπίου, το οποίο διαμορφώθηκε από εκρήξεις ηφαιστείων και πλημμύρες κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων χρόνων για να καταλήξει στη σημερινή του μορφή. Οι πρώτοι χριστιανοί το αποίκησαν για να ζήσουν μια ασκητική ζωή, αλλά κυρίως για να βρουν καταφύγιο από τους εχθρούς τους (Πέρσες, Ρωμαίοι, Άραβες, Μογγόλοι…). Για τη διαμονή τους δημιούργησαν τις ξακουστές λαξευτές κατασκευές της περιοχής. Δεν σκάλισαν στους βράχους μόνο εκκλησίες και παρεκκλήσια αλλά ολόκληρα υπέργεια και υπόγεια οικιστικά συγκροτήματα προορισμένα να φιλοξενήσουν χιλιάδες ανθρώπους. Οι κατασκευές αυτές, που κάποιες φτάνουν σε βάθος και δέκα επιπέδων κάτω από τη γη, περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις όπως κουζίνες, αποθήκες, κοιτώνες, ακόμα και στάβλους και νεκροτομεία, και σε συνδυασμό με βαθιά φρεάτια εξαερισμού παρέχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

3. Εθνικό Πάρκο λιμνών του Πλίτβιτσε, Κροατία

Plitvice Lakes National Park

Το εθνικό πάρκο λιμνών του Πλίτβιτσε είναι ένα από τα παλαιότερα εθνικά πάρκα στην νοτιοανατολική Ευρώπη και το μεγαλύτερο στην Κροατία. Το πάρκο έχει έκταση 296,85 χλμ². Ιδρύθηκε το 1949 και από το 1979 αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Σήμερα δέχεται περίπου ένα εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως. Περιλαμβάνει 16 λίμνες οι οποίες συνδέονται με μια σειρά καταρρακτών, καθώς και αρκετές σπηλιές, τα οποία δημιουργήθηκαν λόγω της καρστικής αποσάθρωσης του ασβεστόλιθου.

4. Εθνικό Πάρκο Belluno Dolomites, Ιταλία

dolomites

Είναι ένα θαύμα που ξεπερνά οποιοδήποτε από τα φημισμένα μουσεία της χώρας. Βρίσκεται μόλις μία ώρα από τη Βενετία αλλά το πάρκο παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγριο ​​και παρθένο. Η αρχαία πόλη του Μπελούνο, με 37.000 κατοίκους είναι η κύρια πόλη κοντά στο πάρκο.

5. Εθνικός Δρυμός Ολύμπου, Ελλάδα

olympus

Αυτό το πάρκο 92 τετραγωνικών μιλίων φιλοξενεί μία από τις διασημότερες οροσειρές στον κόσμο – τις 52 κορυφές του Ολύμπου που πιστεύεται πως ήταν η κατοικία των 12 θεών από τους κατοίκους της κλασικής Ελλάδας. Είναι η πρώτη περιοχή, για την οποία εφαρμόστηκε πριν από 50 χρόνια ειδικό καθεστώς προστασίας στη χώρα μας με την κήρυξή του ως Εθνικού Δρυμού το 1938. Η σημασία του Δρυμού έχει αναγνωριστεί όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και παγκόσμια. Το 1981 η UNESCO ανακήρυξε τον Όλυμπο «Απόθεμα της Βιόσφαιρας». Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα έχει συμπεριλάβει τον Όλυμπο στις «Σημαντικές για την Ορνιθοπανίδα Περιοχές της Ευρωπαϊκής Κοινότητας».