Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025 -

Προλάβετε τον διαβήτη με 6 απλά βήματα



Όσο η παχυσαρκία προελαύνει, τα ποσοστά του διαβήτη τύπου 2 θα αυξάνονται. Τι μπορείτε να κάνετε για να προλάβετε τον διαβήτη;

1. Τακτικές εξετάσεις
Με τακτικές αιματολογικές εξετάσεις, μπορείτε να διαγνώσετε τον διαβήτη νωρίς, όσο βρίσκεστε ακόμη στο στάδιο του προδιαβήτη. Τα άτομα με αυξημένο σωματικό βάρος, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή εκείνοι που έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου, θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά για διαβήτη. Η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία συστήνει την έναρξη των τακτικών ελέγχων από την ηλικία των 45 ετών και την επανάληψη κάθε 3 χρόνια,
Αν υπάρχουν άλλοι παράγοντες κινδύνου, ο έλεγχος θα πρέπει να ξεκινάει πιο νωρίς και να επαναλαμβάνεται συχνότερα.

2. Διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος
Kάποιος μπορεί να μειώσει στο μισό τον κίνδυνό του να εμφανίσει διαβήτη τύπου 2, αν χάσει 7% του σωματικού του βάρους και αν ασκείται τακτικά.

3. Ακολουθήστε μια υγιή και ισορροπημένη διατροφή
Βάλτε στο πιάτο σας θρεπτικές τροφές που περιέχουν πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και λίπη, βιταμίνες και μέταλλα. Τα γλυκά, οι επεξεργασμένες τροφές και οι τροφές που περιέχουν πολλή ζάχαρη καλό είναι να αποφεύγονται ή να καταναλώνονται με μέτρο.
Αντικαταστήστε τη ζάχαρη, το λευκό ψωμί και τα σακχαρούχα αναψυκτικά, με σύνθετους υδατάνθρακες- δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, φρούτα και λαχανικά.

4. Λαμβάνετε αρκετές φυτικές ίνες
Οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, δεν θα μειώσουν μόνο τον κίνδυνό σας να εμφανίσετε διαβήτη-θα σας χαρίσουν γενικά καλύτερη υγεία. Οι φυτικές ίνες βοηθούν το άτομο να αισθάνεται μεγαλύτερο κορεσμό στο τέλος του γεύματός του. Βοηθούν επίσης στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, καθώς επιβραδύνουν την καύση των υδατανθράκων. Eπίσης, οι φυτικές ίνες σας κάνουν να αισθάνεστε μεγαλύτερο κορεσμό μετά από τα γεύματα, ενώ συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου.
Δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά και όσπρια αποτελούν καλές πηγές φυτικών ινών.

5. Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας
Η καθημερινή άσκηση είναι σημαντική για να μειώσετε τον κινδυνό σας να εμφανίσετε τη νόσο. Οι ειδικοί συστήνουν ότι όλοι, θα πρέπει να ασκούνται για 30 λεπτά, 5 φορές την εβδομάδα. Περπατήστε ζωηρά, κάντε ποδήλατο ή κολύμπι.

6. Μειώστε το στρες
Το στρες επηρεάζει το σάκχαρο του αίματος με δύο τρόπους: πρώτον, οι άνθρωποι που βιώνουν στρες μπορεί να παραμελήσουν τις καλές τους συνήθειες, όπως την άσκηση και την καλή διατροφή. Δεύτερον, υπάρχουν στοιχεία ότι το στρες μπορεί να αυξήσει τα επίπεδατου σακχάρου στο αίμα.