Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024 -

Πως να διώξετε οριστικά την υγρασία



Η υγρασία μπορεί να «φάει» εντελώς τους τοίχους του σπιτιού σου.

Δεν είναι μόνο οι εξωτερικές περιβαλλοντικές συνθήκες, που συμβάλλουν στα αυξημένα επίπεδα της υγρασίας αλλά και ο ίδιος ο άνθρωπος, τα ζώα και τα φυτά, που παράγουν υγρασία ακόμα και με την αναπνοή.
Η μούχλα απαιτεί χρόνο αλλά μπορεί να «φάει» εντελώς τοίχους, γυψοσανίδες, πλακάκια οροφής, ξύλινες σκάλες και ό,τι πορώδες αντικείμενο αγγίξει.
Επίσης, αφού η μούχλα είναι σύμπτωμα υγρασίας, οι διαρροές νερού μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές σε ένα σπίτι.

Πιθανοί παράγοντες της αποθήκευσης υγρασίας σε διάφορους χώρους, είναι οι υδρατμοί από το μαγείρεμα, από το μπάνιο, από τα διάφορα μηχανήματα που λειτουργούν στο σπίτι, από το άπλωμα των ρούχων στο εσωτερικό της οικίας, καθώς και από την «κακή» μόνωση των τοίχων. 

Να επισημάνουμε ότι, με το πρώτο σημάδι εμφάνισης του φαινομένου από διαρροή σωλήνων, αναπόφευκτα καλείται ο υδραυλικός για μόνωση, ώστε να σταματήσει η διαρροή. Πιθανή καθυστέρηση ή αμέλειά σας, θα οδηγήσει σε φουσκωμένα πατώματα, τοίχους έτοιμους να πετάξουν το χρώμα με το οποίο είναι βαμμένοι, ή ακόμη και τα πλακάκια που είναι τοποθετημένα σε αυτούς.

 

Όταν αντιλαμβάνεστε μούχλα σε έναν τοίχο του σπιτιού σας…

Όταν σας μυρίζει μούχλα ή όταν εμφανίζεται σε έναν τοίχο του σπιτιού, είναι πολύ πιθανόν να εμφανιστεί και σε άλλους χώρους. Καλό είναι, λοιπόν, να ελέγξετε ένα-ένα τα δωμάτια. Αν πρόκειται για μικρές κηλίδες , τότε  με τρίψιμο και ενδεχομένως ένα καθαριστικό  να την αφαιρέσετε.
Ωστόσο τις περισσότερες φορές το πρόβλημα ενδέχεται να είναι πιο βαθύ. Αν τα σημεία της μούχλας είναι περισσότερα από ένα , πρέπει να αναλάβουν οι ειδικοί.  Σε περιπτώσεις που η μούχλα φαίνεται και μυρίζει, είναι αναγκαίος ένας καθαρισμός από επαγγελματίες !

 

Τα σημεία του σπιτιού που είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν μούχλα ή υγρασία: 

Το μπάνιο: Είναι το μέρος με την περισσότερη υγρασία. Χρειάζεται πολύ καλό αερισμό, ιδιαίτερα το χειμώνα, ώστε να μην παγιδεύονται σε αυτό οι υδρατμοί. Μια πολύ καλή εναλλακτική λύση είναι η χρήση ενός αφυγραντήρα.
Το υπόγειο: Το υπόγειο έχει πολλές πιθανότητες να εμφανίσει υγρασία, εξ αιτίας των μειωμένων ποσοτήτων αέρα, γι αυτό και είναι αναγκαίο να το τσεκάρετε όσο το δυνατόν πιο συχνά για να αποφύγετε μια πιθανή εξάπλωση που θα αποβεί κοστοβόρα.
Τα πατώματα: Τα φουσκωμένα πατώματα, ιδίως όταν πρόκειται για ξύλινα, είναι πολύ πιθανό να έχουν επηρεαστεί από την ανάπτυξη υγρασίας.
Οι τοίχοι και τα ταβάνια: Οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις εμφάνισης είναι σε τοίχους και ταβάνια. Θα το αντιληφθείτε από ενδεχόμενες ρωγμές, φουσκώματα, αλλαγή ή φθορά στο χρώμα.

 

Η σωστή μόνωση, το βάψιμο των τοίχων και η επιλογή του αφυγραντήρα μπορούν να δώσουν τέλος σε μούχλα & υγρασία.

1. Ανοίξτε τα κλιματιστικά. Αν και αυτή είναι ίσως η πιο δαπανηρή επιλογή, η αλήθεια είναι ότι τα κλιματιστικά βοηθούν στη μείωση της υγρασίας, «ξεραίνοντας» στην ουσία τον θερμό αέρα.

2. Εγκαταστήστε έναν ανεμιστήρα στο υπόγειο, την κουζίνα και το μπάνιο. Αν και αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα δαπανηρό, σε βάθος χρόνου θα σας γλιτώσει από ταλαιπωρία, κόπο και χρήματα, που θα χρειαστούν στην περίπτωση που δεν απαλλαγείτε έγκαιρα από την υγρασία στο εσωτερικό του σπιτιού σας.

3. Αφήστε ανοιχτή την πόρτα του μπάνιου. Να θυμάστε να αφήνετε πάντα ανοιχτή την πόρτα του μπάνιου, προκειμένου να μην εγκλωβίζετε την υγρασία μέσα.

4. Μια άλλη επιλογή για τη μείωση της εσωτερικής υγρασίας είναι να επενδύσετε σε ένα αφυγραντήρα, ειδικά αν τα επίπεδα υγρασίας στο σπίτι σας ξεπερνούν το 50 -60%. Να θυμάστε ότι η μόνη λειτουργία ενός αφυγραντήρα είναι να αφαιρεί την υγρασία από τον αέρα, όχι να τον κρυώνει, όπως ένα κλιματιστικό.

5. Στις περισσότερες περιπτώσεις θα χρειαστεί να αποκαταστήσετε  ζημιές που προκάλεσε η μούχλα. Το βάψιμο και η αντικατάσταση όλων των πορωδών επιφανειών, όπως χαλιά, κάποιους τύπους πατωμάτων,  κατεστραμμένα υδραυλικά ή ακόμη και η πλήρη ανακαίνιση είναι τεχνικές που μπορείτε να επιλέξετε.

6. Μονώστε καλά το σπίτι! Σε περίπτωση υγρασίας που προέρχεται από την ταράτσα η μόνη αποτελεσματική λύση είναι η σωστή μόνωση.

 

Υπάρχουν εξαιρετικά υλικά πλέον στην αγορά που, εφόσον εφαρμοστούν σωστά, διασφαλίζουν την προστασία από την υγρασία για πολλά χρόνια. 

Στις περιπτώσεις που η υγρασία εμφανίζεται στην ταράτσα του μπαλκονιού μας, μία από τις πιθανότερες αιτίες δημιουργίας της είναι κάποιο πρόβλημα στο μπαλκόνι του πάνω ορόφου – συνήθως έχει να κάνει με τους αρμούς ανάμεσα στα πλακάκια. Εδώ χρειάζεται να έρθει κάποιος ειδικός που θα αξιολογήσει πως ακριβώς έχει η κατάσταση και αφού εντοπίσει επακριβώς τα σημεία απ όπου περνάει το νερό, θα προβεί στις αναγκαίες επισκευές των αρμών με τα κατάλληλα υλικά.

Σε περίπτωση που η υγρασία προέρχεται από τα πλαϊνά τοιχώματα του σπιτιού η λύση είναι η επάλειψή τους με κάποιο από τα ειδικά στεγανωτικά υλικά που πωλούνται στα καταστήματα χρωμάτων. Κι εδώ, η εφαρμογή είναι καλό να γίνεται από κάποιον ειδικό τεχνίτη καθώς χρειάζεται, εκτός των άλλων, και μία σχετική προεργασία στην επιφάνεια πριν την επάλειψη του υλικού.