Σάββατο 27 Απριλίου 2024 -

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των δύο σημάτων - Γιατί κόβονται οι περισσότεροι οδηγοί



Μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερού, κάνοντας ακόμα και τους ειδικούς στην οδική σήμανση να αναρωτιούνται για το αν υπάρχει κάποια ουσιαστική διαφορά ανάμεσά τους.

Στις περισσότερες χώρες του πλανήτη, η απόκτηση άδειας οδήγησης προϋποθέτει -για τους προφανείς λόγους- την άριστη γνώση της οδικής σήμανσης.

Με το πέρασμα του χρόνου, βέβαια, η γνώση αυτή «εξασθενεί» και πολλοί οδηγοί χάνουν την ικανότητα ερμηνείας ακόμα και των πιο κρίσιμων συμβόλων της οδικής σήμανσης.

Η περίπτωση των δύο σημάτων που βλέπετε στην οθόνη σας είναι διαφορετική, καθώς όχι μόνο δεν ανήκουν στα δημοφιλέστερα του είδους τους, αλλά απέχουν από το να χαρακτηριστούν ιδιαίτερα σημαντικά για την καθημερινότητά μας.

Πινακίδα ΚΟΚ
 

Το γεγονός ότι σπανίως θα τα συναντήσουμε στον δρόμο μας εξηγεί ως έναν βαθμό τη δυσκολία των περισσοτέρων οδηγών να τα αναγνωρίσουν.

Βέβαια αυτό που μειώνει θεαματικά την πιθανότητα να αποκωδικοποιήσεις τα δύο σήματα είναι η σκανδαλώδης ομοιότητά τους.

Στην πρώτη περίπτωση το λευκό βέλος σε μπλε φόντο τοποθετείται σε ένα κυκλική μορφής σήμα, ενώ στη δεύτερη το ίδιο λευκό βέλος και το ίδιο μπλε φόντο εμφανίζεται σε πινακίδα τετράγωνου σχήματος.

Το κυκλικό της σχήμα, τοποθετεί την πρώτη πινακίδα στην κατηγορία των ρυθμιστικών, εκείνων δηλαδή που επιβάλλουν στον οδηγό την τήρηση συγκεκριμένων κανόνων κυκλοφορίας.

Πινακίδα ΚΟΚ

Η Ρ-49, με το λευκό βέλος στο κέντρο της, υποδηλώνει την υποχρεωτική κατεύθυνση πορείας προς τα εμπρός.

Η υποχρεωτικότητα φέρνει για όσους δεν συμμορφωθούν με αυτήν και το ανάλογο πρόστιμο. Στην περίπτωση παραβίασης της πινακίδας Ρ-49 το πρόστιμο που προβλέπει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας είναι 80 ευρώ.

 

Σε ό,τι αφορά την τετράγωνη πινακίδα, γνωστή με την κωδική ονομασία Π-23, από τη στιγμή που ανήκει στην κατηγορία των πληροφοριακών, τοποθετείται ώστε να ενημερώσει τους οδηγούς ότι πρόκειται για μονόδρομο.

Θεωρητικά, λοιπόν, δεν προκύπτει παραβίαση της συγκεκριμένης πινακίδας και ως εκ τούτου δεν προβλέπεται κάποιο πρόστιμο από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορία, παρά το γεγονός ότι η κίνηση σε μονόδρομο σε αντίθεση κατεύθυνση από αυτή που προβλέπεται τιμωρείται και μάλιστα αυστηρά.