Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025 -

Ούτε οι χυμοί, ούτε τα αποτοξινωτικά ροφήματα είναι η καλύτερη επιλογή μετά την κραιπάλη των Χριστουγέννων -Τι να κάνετε αντ' αυτού



Η έννοια της αποτοξίνωσης συχνά παραπλανεί, αφού το σώμα διαθέτει ήδη μηχανισμούς αποβολής τοξινών. Μετά τις χριστουγεννιάτικες υπερβολές στο φαγητό, μπορεί να είναι δελεαστικό να καταφύγετε στους χυμούς ή τα smoothies που υπόσχονται γρήγορο αδυνάτισμα και τόνωση του οργανισμού.

Το θρεπτικό περιεχόμενο ενός smoothie εξαρτάται από τα συστατικά του. Τα φρούτα μπορούν να προσθέσουν φυσική γλυκύτητα, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Στόχος είναι να έχετε 1/2 έως 1 φλιτζάνι φρούτα (φρέσκα ή κατεψυγμένα) στα smoothies σας. Τα λαχανικά με ήπια γεύση είναι γενικά η καλύτερη επιλογή για τα smoothies.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον διατροφολόγο Rocío Práxedes, αυτοί οι μέθοδοι αποτοξίνωσης μπορούν να θέσουν την υγεία σας σε κίνδυνο. Εξηγεί στο ισπανικό Τelva πως «τα φρούτα και τα λαχανικά είναι βασικές τροφές για καθημερινή κατανάλωση, αλλά δεν συμβάλλουν στο σώμα μας όλα τα θρεπτικά συστατικά χρειαζόμαστε».

Επιπλέον, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά άλατα, ενώσεις που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στα νεφρά και παρεμποδίζουν την απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών συστατικών και νιτρικών αλάτων. Επίσης, οι θερμίδες και οι υδατάνθρακες είναι το βασικό ζήτημα σε πολλά smoothies. Μπορούν να κρύβουν υπερβολικές ποσότητες θερμίδων και ζάχαρης, αν δεν προσέχουμε πώς τα φτιάχνουμε.

Smoothie/Φωτογραφία Unplash Smoothie/Φωτογραφία Unplash

Γιατί οι χυμοί και τα smoothies δεν είναι η καλύτερη επιλογή αποτοξίνωσης

Η Beatriz Robles, τεχνολόγος τροφίμων και διαιτολόγος, υπογραμμίζει τους κινδύνους που κρύβουν οι πράσινοι χυμοί και τα smoothies για την αποτοξίνωση του σώματος. «Οι πράσινοι χυμοί και τα smoothies δεν είναι τόσο χορταστικά όσο τα ολόκληρα φρούτα», αναφέρει η ειδικός που δηλώνει ότι αυτά τα ροφήματα δημιουργούν ένα «ψευδές αποτέλεσμα ασφάλειας», αφού όταν τα καταναλώνουμε νομίζουμε ότι παίρνουμε επαρκή ποσότητα φρούτων και λαχανικών, αντισταθμίζοντας έτσι μια ανθυγιεινή διατροφή.

Η διατροφολόγος Lourdes de la Bastida αναφέρει σχετικά με την διαλείπουσα νηστεία: «Η αντιστάθμιση μεγάλων γευμάτων με νηστεία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία αφού η υπερφαγία αντιπροσωπεύει μια μεταβολική ανισορροπία που μπορεί να προκαλέσει υπεργλυκαιμία».

Και μια τελευταία συμβουλή από την διαιτολόγο: «Για να αντισταθμίσετε την υπερφαγία, η άσκηση πρέπει να είναι εφικτή, αλλά πάντα συνιστάται μια βόλτα». Όπως εξηγεί, «Αυτή η κίνηση επιτρέπει στο σώμα να χρησιμοποιήσει τη γλυκόζη ως ενέργεια και όχι να την αποθηκεύσει ως λίπος».