Έχουν κατηγορηθεί και δαιμονοποιηθεί, όμως μήπως τα αδικούμε; Δείτε επτά τρόφιμα που δεν είναι τόσο… κακά όσο νομίζουμε.
Αυγά
Για χρόνια θεωρούνταν πως αυξάνουν τη χοληστερόλη, όμως κάτι τέτοιο είναι πέρα για πέρα αναληθές και… άδικο. Τα αυγά δεν επηρεάζουν σημαντικά τη χοληστερόλη στο αίμα, και απεναντίας αποτελούν μια σούπερ τροφή με λίγες θερμίδες.
Πατάτες
Είναι πλούσιες σε άμυλο και γι’ αυτό θεωρούνται από πολλούς παχυντικές. Λάθος. Η βραστή πατάτα είναι μια άκρως θρεπτική και οικονομική λύση, με λίγα λιπαρά και θερμίδες, η οποία μάλιστα συμβάλει στον κορεσμό, κάνοντάς μας να τρώμε λιγότερο.
Μακαρόνια
Μαζί με τις πατάτες, έχουν κατηγορηθεί ως «παχυντικά». Μπορεί αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι τα καταναλώνουμε συνήθως με κρέμα γάλακτος, αλλαντικά, τυριά κ.α. Τα μακαρόνια από μόνα τους όμως, είναι μια αρκετά θρεπτική μορφή υδατάνθρακα, ιδιαίτερα αν είναι ολικής άλεσης και μπορούν να καταναλώνονται με μέτρο, χωρίς να μας παχύνουν.
Μπανάνες
Πολύς κόσμος τις αποφεύγει επειδή «παχαίνουν». Πράγματι οι μπανάνες έχουν θερμίδες που αντιστοιχούν σε δύο φρούτα, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τις βάλουμε στη διατροφή μας. Είναι πλούσιες σε Κάλιο, βιταμίνες A,B,C,E και ιχνοστοιχεία, ενώ ενδείκνυνται για όσους γυμνάζονται.
Μαύρη σοκολάτα
Η δαιμονοποίηση της βασίζεται στην παραδοχή ότι παχαίνει λόγω θερμίδων. Η σοκολάτα γάλακτος πράγματι λόγω ζάχαρης δεν είναι ό,τι πιο θρεπτικό, όμως η μαύρη σοκολάτα (άνω του 70% κακάο) είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, σίδηρο, χαλκό και μαγνήσιο και μπορεί να καταναλώνετε με μέτρο ακόμα και σε δίαιτα.
Αναψυκτικά
Κατηγορούνται ως ο κύριος ένοχος για την πρόκληση κυτταρίτιδας. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση όμως στον ισχυρισμό αυτό, αφού η κυτταρίτιδα οφείλεται κυρίως σε προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος, σε ορμονικές διαταραχές και σε διαταραχές στο εσωτερικό των λιποκυττάρων. Προτιμήστε αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη για να περιορίσετε τις θερμίδες τους.
Ζάχαρη
Σίγουρα έχει θερμίδες (20 ανά κ.γλ.) και σίγουρα δεν προσφέρει κάτι θρεπτικό στο σώμα πέρα από άμεση ενέργεια, όμως μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής αν καταναλώνεται και αυτή με μέτρο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να την… εξορίσετε από τη διατροφή σας, εκτός και αν ο γιατρός σας συστήνει να το κάνετε.