Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2024 -

Οι συμβουλές του Χάρβαρντ για την τέλεια συνέντευξη πρόσληψης



Πόσο έτοιμος νοιώθεις χτυπώντας την πόρτα του υποψήφιου εργοδότη σου; Η Λίντα Σπένσερ, Υποδιευθύντρια του Τμήματος Επαγγελματικού Προσανατολισμού στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, μας δίνει κάποιες βασικές οδηγίες για την καταλληλότερη προετοιμασία πριν από μια προσωπική συνέντευξη, αλλά και κάποια «tips» που θα μας βοηθήσουν κατά τη διάρκεια της.

Τριπλή έρευνα

«Πρώτα ερευνάς τον εαυτό σου, τα προσόντα σου, τις ικανότητες και δεξιότητες που μπορείς να επικαλεστείς, πώς μπορείς να ανταποκριθείς στις απαιτήσεις της θέσης, τί θα ρίξεις στο τραπέζι για να ανεβάσεις την άξια σου.

Παράλληλα ερευνάς τη θέση για την οποία ενδιαφέρεσαι. Να είσαι σίγουρος ποιες είναι ακριβώς οι αρμοδιότητες και οι απαιτήσεις.

Τρίτο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, έρευνα για τον υποψήφιο εργοδότη. Να είσαι έτοιμος να απαντήσεις αν σε ρωτήσει τι ξέρεις για την επιχείρηση και γιατί θέλεις να δουλεύεις εκεί και αυτό σημαίνει να γνωρίζεις τα διευθύνοντα στελέχη, τα προϊόντα ή υπηρεσίες που διαθέτει, αλλά και τους ανταγωνιστές».

 

Προετοίμασε απαντήσεις

«Ακολούθησε τη μέθοδο show and tell, κάνε μια πρόβα στον καθρέφτη απαντώντας κάποιες κοινές ερωτήσεις, δεν χρειάζεται να τα καταγράφεις, αλλά μπορείς ακούγοντας τον εαυτό σου να σκεφτείς τον καταλληλότερο τρόπο έκφρασης».

 

Μην αργήσεις

«Να είσαι έγκαιρα, να βρίσκεται 15 λεπτά πριν την προκαθορισμένη ώρα του ραντεβού για να σε αναγγείλουν».

 

Πρώτη εντύπωση

«Έρευνες έχουν δείξει ότι τα πρώτα 7 δευτερόλεπτα είναι κρίσιμα για να σχηματίσει κάποιος μια πρώτη εντύπωση γι΄ αυτό χρειάζεται βλεμματική επαφή, μια δυνατή χειραψία και να δείχνεις ενέργεια και αυτοπεποίθηση».

 

Τρία «μέτωπα»

«Η συνέντευξη μπορεί να επικεντρώνεται στη συμπεριφορά, για να δουν το πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας και να σου ζητήσουν να περιγράψεις μια δύσκολη κατάσταση που κλήθηκες να αντιμετωπίσεις σε προηγούμενη δουλειά σου.

Αν επικεντρώνεται σε τεχνικά θέματα θα πρέπει να είσαι έτοιμος να επιδείξεις επί τόπου τις γνώσεις σου, αν για παράδειγμα αφορά σε πληροφορική που μπορεί να σου έχουν κάποιο τεστ.

Μπορεί ακόμη να βασίζεται πάνω σε ένα εικονικό σενάριο όταν για παράδειγμα αφορά σε θέση συμβούλου και θα σου ζητήσουν τρόπους αντιμετώπισης μιας κατάστασης».

 

Συνέντευξη εξ αποστάσεως

«Αν γίνει μέσω τηλεφώνου μπορεί να μην έχει σημασία τι φοράς, αλλά πρέπει να είσαι κατάλληλα προετοιμασμένος έχοντας μπροστά σου το βιογραφικό που έχεις στείλει και σημειώσεις για σημεία που ενδεχομένως σου ζητήσουν διευκρινήσεις ή περισσότερη ανάλυση και πάντα να έχεις σταθερό τόνο στη φωνή.

Αν γίνει μέσω Skype απέφυγε τα μονόχρωμα ρούχα πρόσεξε τι υπάρχει πίσω σου που μπορεί να φαίνεται στην κάμερα και κοιτάς τον φακό, όχι την οθόνη»

 

Το επόμενο βήμα

«Πριν φύγεις μάθε για το πότε θα έχεις απάντηση, σε κάποιες περιπτώσεις ο εργοδότης θα σου πει, αλλιώς ρώτησε εσύ και να έχεις στο νου σου μια φράση να πεις φεύγοντας, που να δείχνει ότι ενδιαφέρεσαι πραγματικά για τη θέση. Ευχαριστείς τον εργοδότη για το χρόνο που διέθεσε και μπορείς να στείλεις ένα ευχαριστήριο email μετά από 24-48 ώρες»