Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2025 -

Νοθευμένο ελαιόλαδο: Έτσι θα καταλάβουμε ότι έχει υποστεί επεξεργασία



Αυξημένος είναι ο κίνδυνος για εμφάνιση προβλημάτων υγείας, μετά την κατανάλωση νοθευμένου ελαιόλαδου ή διαφορετικά ελαίων που έχουν υποστεί επεξεργασία, με τους επιτήδειους να πουλάνε ολοένα και περισσότερο τέτοιου είδους λάδια.

Μάλιστα, όπως εξηγούν ειδικοί η συχνή κατανάλωση νοθευμένων ελαιόλαδων ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα – έστω και προσωρινά – στο στομάχι του ατόμου που τα τρώει.

Η νοθεία στο ελαιόλαδο που δεν είναι ούτε μεμονωμένο αλλά ούτε και απλό φαινόμενο, έχει συνδράμει στο να πλουτίζουν ορισμένοι απατεώνες.

Συγκεκριμένα, η αστυνομία εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση στην Ημαθία, που παρασκεύαζε νοθευμένα έλαια, τα οποία διακινούσε παρουσιάζοντας αυτά ως «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο».

 

Συνελήφθησαν δύο άτομα και δύο ακόμη ταυτοποιήθηκαν, ενώ, κατασχέθηκαν πάνω από 5.500 λίτρα ελαίων, 70 λίτρα αρωματικών, 3 λίτρα χρωστικών ουσιών και 2 φορτηγά.

  • Πώς μπορούμε να διακρίνουμε το νοθευμένο ελαιόλαδο

Αρκετοί επιτήδειοι παίρνουν ηλιέλαια και τους τοποθετούν αρωματικές και χρωστικές ουσίες για να προσομοιάζει με το ελαιόλαδο, βάζοντας τις σχετικές ετικέτες.

Όσον αφορά τα μέτρα προστασίας από εμάς, τους καταναλωτές, πρέπει να ελέγχουμε το χρώμα και τη γεύση. Τα νοθευμένα έλαια έχουν οσμή τηγανητού φαγητού, ενώ το ελαιόλαδο έχει φρουτώδη οσμή ελιάς.

Η γεύση του ελαιόλαδου είναι πιο πικρή ή και πικάντικη, ενώ αν η γεύση ή το χρώμα δεν μας ικανοποιεί, πηγαίνουμε σε χημικό εργαστήριο, προκειμένου να βεβαιωθούμε την πραγματική του φύση.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, δεν αγοράζουμε ποτέ λάδι από ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε ή δεν εμπιστευόμαστε, καθώς λόγω της συχνής διαδικτυακής πώλησης, τα περιστατικά απάτης έχουν αυξηθεί.