Σάββατο 27 Απριλίου 2024 -

Μαύρα στίγματα: Τελικά επιτρέπεται να τα πειράζουμε; Ειδικοί δίνουν την απάντηση



Σχεδόν όλοι έχουμε μαύρα στίγματα και σχεδόν όλοι μπαίνουμε στον πειρασμό να τα πειράξουμε.

Εμφανίζονται κυρίως στη ζώνη Τ υπάρχει,συχνά όμως τα συναντάμε και στην περιοχή γύρω από τη μύτη με αποτέλεσμα να «χαλάνε» το μακιγιάζ, αφού δύσκολα κρύβονται.

Και ενώ ο καθαρισμός του προσώπου και η καθημερινή ενυδάτωση αποτελούν μέτρα για την καταπολέμησή τους, όλοι έχουμε την τάση να πειράζουμε τα στίγματα και ναι, συχνά καταλήγουμε με μόνιμα σημάδια, σπυράκια και κοκκινίλες.

Σε σχετικό θέμα στο BYRDIE, δερματολόγοι δίνουν τις απαντήσεις όσον αφορά την περιποίηση των μαύρων στιγμάτων, τι πρέπει να κάνουμε και τι όχι και ποια προϊόντα είναι καλό να χρησιμοποιούμε.

Τελικά πρέπει να πειράζετε τα μαύρα στίγματα;

Τι είναι τα μαύρα στίγματα 

«Ένα μαύρο στίγμα είναι ένας πόρος, ένας θύλακας τρίχας που έχει φράξει με σμήγμα, νεκρό δέρμα και βακτήρια», εξηγεί η δερματολόγος Melanie Palm, στο BYRDIE.

«Στα μαύρα στίγματα, το σμήγμα έχει εκτεθεί στον αέρα, ο οποίος οξειδώνει το παγιδευμένο λάδι και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και δίνει στον φραγμένο πόρο ένα σκούρο καφέ ή μαύρο χρώμα».

Πρέπει να βγάζετε τα μαύρα στίγματα;

Ενώ τα μαύρα στίγματα μπορεί να είναι δελεαστικά, όλοι οι ειδικοί συνιστούν μόνο ενυδάτωση. «Δεν συνιστώ να πειράξετε τα μαύρα στίγματα, όσο δελεαστικό και αν είναι», συμβουλεύει ο πιστοποιημένος δερματολόγος Dustin Portela. «Κάτι τέτοιο μπορεί πραγματικά να κάνει τον πόρο χειρότερο, για ας μην αναφέρουμε ότι προκαλεί πόνο, ουλές και περαιτέρω ερεθισμό».

Αν πάλι δεν μπορείτε με τίποτα να αντισταθείτε, πλύνετε καλά τα χέρια σας και τυλίξτε στα δάχτυλά σας χαρτί, πιέστε μέχρι να φύγει το σμήγμα και σταματήστε ώστε να μην δημιουργηθεί πληγή. Ξεπλύνετε καλά το πρόσωπό σας με νερό.

Φωτογραφία: Shutterstock

Πώς να αποτρέψετε την εμφάνιση των μαύρων πόρων

«Τα μαύρα στίγματα προκαλούνται από φραγμένους πόρους, οπότε η πρόληψη έχει να κάνει με τη διατήρηση των πόρων σας χωρίς φραγμούς», λέει η Palm. Για να γίνει αυτό, το απλούστερο, ευκολότερο και πιο σημαντικό που μπορείτε να κάνετε είναι απλά να διατηρήσετε το δέρμα σας καθαρό.

«Πλύνετε το πρόσωπό σας δύο φορές την ημέρα, καθώς και μετά από υπερβολική εφίδρωση» εξηγεί ο Portela. «Αυτό θα κρατήσει τόσο τα έλαια όσο και τα νεκρά κύτταρα από το να συσσωρευτούν μέσα στους θύλακες των τριχών».

Πώς να αφαιρέσετε και να θεραπεύσετε τα μαύρα στίγματα

Ο Portela συνιστά την απολέπιση δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα για να βοηθήσετε στην απομάκρυνση των μαύρων στιγμάτων που ήδη υπάρχουν. Τα πίλινγκ με σαλικυλικό οξύ είναι μια καλή επιλογή.

Φωτογραφία: Shutterstock

Τα ρετινοειδή προϊόντα είναι μια ακόμη καλή επιλογή για τη θεραπεία των μαύρων στιγμάτων, καθώς εξισορροπούν τον τρόπο με τον οποίο αδειάζει ο αδένας ελαίου στο θύλακα της τρίχας. Εάν χρειάζεστε μια επιπλέον ώθηση για την αφαίρεση των μαύρων στιγμάτων, ο Portela λέει ότι οι ταινίες πόρων είναι ιδανικές, αρκεί να τις χρησιμοποιείτε μόνο μία με δύο φορές το μήνα.