Κυριακή 28 Απριλίου 2024 -

Γενιά σάντουιτς: Τι ακριβώς είναι και ποιοι ανήκουν σε αυτή;



Η γενιά των σάντουιτς είναι μια ομάδα μεσήλικων ενηλίκων που φροντίζουν τόσο τους ηλικιωμένους γονείς τους όσο και τα δικά τους παιδιά.

Η γενιά σάντουιτς αναφέρεται σε άτομα μέσης ηλικίας που πιέζονται να υποστηρίξουν τόσο τους ηλικιωμένους γονείς όσο και τα παιδιά τους που μεγαλώνουν.

Η γενιά των σάντουιτς ονομάζεται έτσι επειδή ουσιαστικά «στριμώχνεται» μεταξύ της υποχρέωσης να φροντίζει τους γονείς της, οι οποίοι μπορεί να είναι άρρωστοι, ανίκανοι να εκτελέσουν διάφορες εργασίες ή χρειάζονται οικονομική υποστήριξη, και των παιδιών που χρειάζονται οικονομική, σωματική, και συναισθηματική υποστήριξη.

Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι στη γενιά των σάντουιτς χάνουν τουλάχιστον μισή ώρα ύπνου τη νύχτα και συχνά αναπτύσσουν χρόνιο στρες, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ασθένειες όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτης και κατάθλιψη. Νέα έρευνα του National Institute on Aging αναφέρει πως σε αυτή την κατηγορία φροντιστών ανήκουν περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου των Αμερικανών ενηλίκων.

Είναι σημαντικό για τους φροντιστές να μην ξεχνούν τον εαυτό τους. Μπορούν να αναθέσουν εργασίες σε άλλους, να βρουν χρόνο για να κάνουν πράγματα που τους αρέσουν, να συμμετάσχουν σε μια ομάδα υποστήριξης και να ζητήσουν βοήθεια από έναν σύμβουλο. Είναι σημαντικό να βρείτε στην περιοχή σας ό,τι μπορεί να κάνει την καθημερινότητα πιο εύκολη για όλους, στις υπηρεσίες του Δήμου.

Όσο αμήχανη και δύσκολη μπορεί να είναι μια τέτοια συζήτηση, πρέπει να μοιραστείτε την ευθύνη με άλλους συγγενείς ή μπορούν να βοηθηθούν από κοινωνικούς λειτουργούς.