Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα υγείας που αφορά άτομα κάθε ηλικίας. Υπολογίζεται ότι ένας στους 5 Έλληνες έχει εμφανίσει δυσκοιλότητα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Και μπορεί να μην μιλάμε για ασθένεια, αλλά για σύμπτωμα, είναι ωστόσο μία κατάσταση που ενοχλεί και ταλαιπωρεί. Mία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, σε άδειο στομάχι, θεωρείται ότι μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα, σε υγιείς ενήλικες.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Renal Nutrition το ελαιόλαδο είναι εξίσου αποτελεσματικό στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα με το παραφινέλαιο.
Το πλεονέκτημα είναι πως το ελαιόλαδο είναι γενικά ασφαλές και υγιεινό – τα λιπαρά που περιέχει λειαίνουν το εσωτερικό του εντέρου και διεκολύνουν τη διέλευση των κοπράνων. Επίσης, βοηθά τα κόπρανα να απορροφήσουν περισσότερο νερό, κάτι που επίσης διευκολύνει την αφόδευση.
Η λήψη ωστόσο μεγαλύτερης ποσότητας από αυτή που προαναφέρθηκε μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στην κοιλιά και σε διάρροια, και καλό είναι να αποφεύγεται.
Μην το χρησιμοποιήσετε σε παιδιά και σε βρέφη. Για την ανακούφιση της δυσκοιλιόητας στα βρέφη, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει τη χορήγησης μικρής ποσότητας χυμού μήλου ή αχλαδιού ή πουρέ από δαμάσκηνα. Για τα μικρά παιδιά, η λύση είναι η ένταξη στο διαιτολόγιο του παιδιού περισσότερων τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες.
Η χρήση ελαίων για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας δεν είναι κάτι νέο. Εδώ και πολλά χρόνια έχει χρησιμοποιηθεί το καστορέλαιο ως καθαρκτικό. Βέβαια, το καστορέλαιο έχει διαφορετικό τρόπο δράσης και είναι πολύ πιο “επιθετικό”- προκαλεί συσπάσεις στους μύες του εντέρου και έτσι ενεργοποιεί τη κίνησή του.
Τι είναι δυσκοιλιότητα;
Παρόλο που πολλοί μπορεί να θεωρήσουν ότι πάσχουν από δυσκοιλιότητα επειδή δεν πηγαίνουν στην τουαλέτα κάθε μέρα, ο ορισμός της δυσκοιλιότητας διαφέρει.
Δυσκοίλιος είναι ο άνθρωπος που έχει λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα, αν και ο ορισμός αυτός ποικίλλει κατά περίπτωση, αφού στην κατηγορία της δυσκοιλιότητας ανήκει και η ατελής κένωση. Πρόκειται δηλ. είτε για αποβολή μικρής ποσότητας κοπράνων και κατακράτησης μέρους αυτών στο παχύ έντερο, είτε τα κόπρανα που αποβάλλονται είναι ξηρά και σκληρά, εξαιτίας της μεγάλης τους παραμονής στο εσωτερικό του παχέος εντέρου.
Τα ταξίδια, η αλλαγή της καθημερινής ρουτίνας, αλλά και ορισμένες τροφές είναι κάποια από τα πιο συνηθισμένα αίτια της δυσκοιλιότητας.