Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Διώξτε τους λεκέδες από λάδι με αυτούς τους τρόπους



Ο λεκές από λάδι στα ρούχα είναι ένας δύσκολος λεκές αλλά δυστυχώς, αρκετά συνηθισμένος. Ακολουθώντας μία από τις παρακάτω διαδικασίες και ξεκινώντας άμεσα τον καθαρισμό του θα πετύχετε την αφαίρεση του.

Η αφαίρεση λεκέδων από λάδι στα ρούχα πρέπει να εφαρμοστεί πριν από το πλύσιμο τους. Οι λεκέδες που έχουν πλυθεί και αποξηρανθεί είναι σχεδόν αδύνατον να αφαιρεθούν.

Μέθοδος 1: Χρησιμοποιήστε υγρό απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων

Αρχικά απομακρύνετε το επιπλέον λάδι, αν υπάρχει, από το ρούχο. Αν ο λεκές από λάδι στα ρούχα είναι νωπός χρησιμοποιείστε μια χαρτοπετσέτα και με ελαφρά χτυπήματα (ταμπονάρισμα) αφαιρέστε όσο το δυνατόν περισσότερο λάδι. Αν ο λεκές από λάδι στα ρούχα έχει στεγνώσει χρησιμοποιείστε ένα μαχαίρι του βουτύρου ή ένα κουταλάκι του γλυκού και ξύστε απαλά τον λεκέ για να απομακρυνθεί το επιπλέον λάδι.

Ρίξτε υγρό απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων απευθείας επάνω στον λεκέ. Αν ο λεκές είναι εξαιρετικά επίμονος ρίξτε υγρό απορρυπαντικό πιάτων, μιας και αυτό το προϊόν έχει κατασκευαστεί για να αφαιρεί λάδι και λίπη.

Αφήστε το απορρυπαντικό να παραμείνει επάνω στον λεκέ για 5 λεπτά. Μπορείτε να το αφήσετε λίγο περισσότερο χρόνο για δυσκολότερο λεκέ.
Το απορρυπαντικό θα βοηθήσει στην διάσπαση του λεκέ.

Πλύνετε το ρούχο σε όσο πιο ζεστό νερό επιτρέπει.
Συμβουλευτείτε την ετικέτα φροντίδας του ρούχου για να βρείτε την υψηλότερη θερμοκρασία που αντέχει το ρούχο.

Συμβουλή
Αν το ρούχο είναι πολύ λεκιασμένο, ίσως είναι καλύτερα να πλυθεί ξεχωριστά από τα άλλα ρούχα, για να μην μεταφερθεί λάδι από αυτό στα υπόλοιπα.

Ελέγξτε την περιοχή. Αν ο λεκές παραμένει επαναλάβατε τα παραπάνω βήματα ή ακολουθήστε τη μέθοδο 2.

Συμβουλή
Βεβαιωθείτε ότι ο λεκές από λάδι στα ρούχα έχει φύγει μετά το πλύσιμο αλλά προτού τα στεγνώσετε, διαφορετικά μπορεί και να μονιμοποιηθεί.

Μέθοδος 2: Χρησιμοποιήστε ταλκ ή μαγειρική σόδα

Ρίξτε αρκετή ποσότητα ταλκ ή μαγειρικής σόδας επάνω στον λεκέ. Βεβαιωθείτε ότι ο λεκές έχει καλυφθεί πλήρως.

Αφήστε τη σκόνη να παραμείνει για 24 ώρες. Η σκόνη θα απορροφήσει τον λεκέ και θα καθαρίσει το ρούχο.

Πλύνετε το ρούχο κανονικά.

Ελέγξτε την περιοχή. Αν ο λεκές δεν έχει απομακρυνθεί, ρίξτε, πάλι, ταλκ ή μαγειρική σόδα σε μεγαλύτερη ποσότητα απ’ ότι προηγουμένως και αφήστε τη να παραμείνει για 24 ώρες.

Στη συνέχεια, ακολουθήστε τα βήματα 4 και 5 της προηγούμενης μεθόδου.