Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025 -

Δείτε γιατί θα πρέπει να εντάξουμε τα αποξηραμένα φρούτα στη διατροφή μας



Τα αποξηραμένα φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως η E και η C, καθώς και σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ο σίδηρος, ο χαλκός, το σελήνιο και το κάλιο.

Τα περισσότερα οφέλη τους για την υγεία, τα χρωστούν όμως στα βιοενεργά αντιοξειδωτικά συστατικά τους, τα φλαβονοειδή και τα καροτενοειδή.

Βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου: Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γι' αυτό δεν αυξάνεται γρήγορα το σάκχαρο του αίματος μετά την κατανάλωσή τους. Κατά συνέπεια παρατείνουν το αίσθημα του κορεσμού. Λόγω της γλυκιάς τους γεύσης ικανοποιούν την όρεξη για γλυκό, βοηθώντας στη μείωση της κατανάλωσης λιπαρών γλυκών. Αποτελούν ιδανικό σνακ μεταξύ των γευμάτων, πρέπει όμως να καταναλώνονται με μέτρο, καθώς είναι πλουσιότερα σε θερμίδες ανά τεμάχιο, συγκριτικά με τα αντίστοιχα φρέσκα φρούτα.

Αγαπούν το έντερο: Έχουν ήπια καθαρτική δράση η οποία οφείλεται στη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες. Υπολογίζεται ότι 10-12 ξηρά δαμάσκηνα παρέχουν 7 γρ. φυτικών ινών, που αντιστοιχούν στο 30% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Επιπλέον, η κατανάλωση αποξηραμένων φρούτων δεν προκαλεί γαστρεντερικές ενοχλήσεις, όπως πόνο και πρήξιμο, δηλαδή δεν επιδεινώνει το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.

Αντικαρκινική δράση: Τα ξηρά δαμάσκηνα και οι σταφίδες κατατάσσονται πρώτα μεταξύ όλων των φρούτων -αποξηραμένων και φρέσκων- όσον αφορά την αντιοξειδωτική τους δράση, δηλαδή την ικανότητά τους να απορροφούν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Ακολουθούν οι φράουλες, τα φρέσκα δαμάσκηνα και τα πορτοκάλια.

Πηγή πληροφοριών: onmed.gr