Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

9 τρόποι για να γίνετε πιο δημιουργικοί



Εννέα κινήσεις που θα αυξήσουν άμεσα τη δημιουργικότητα σας.
Η δημιουργικότητα δεν είναι προσόν των καλλιτεχνών και των εικαστικών, ούτε των πιο έξυπνων ανθρώπων. Ο καθένας από εμάς μπορεί να είναι δημιουργικός τόσο στη καθημερινότητα του, όσο και στην επαγγελματική του ζωή.

Δείτε πως μπορείτε να αυξήσετε τη δημιουργικότητα σας μέσα από απλά βήματα.

1. Κάντε μια μουτζούρα
Θυμάστε στο σχολείο που οι καθηγητές έκαναν παρατήρηση όταν ήμασταν αφηρημένοι και μουτζουρώναμε τα βιβλία μας; Στον ενήλικο κόσμο οι μουτζούρες δεν είναι δείγμα αφηρημάδας, αλλά μάλλον το αντίθετο. Μουτζουρώνοντας μια κόλλα χαρτί κατά τη διάρκεια μια δραστηριότητας θα κρατήσει το μυαλό σας πιο συγκεντρωμένο. Θυμηθείτε πως ο Henry Ford και Steve Jobs μουτζούρωναν τα χαρτιά που είχα μπροστά τους όσο σκέφτονταν το νέο τους επιχειρηματικό βήμα.

2. Ξεκινήστε μια νέα δραστηριότητα
Μια νέα γλώσσα, μαθήματα κοσμήματος ή ακόμα και γιόγκα! Θα δείτε πως αμέσως θα νιώσετε τη διαφορά. Η καινούργια αυτή «αρχή» δε θα σας κάνει μόνο να «ξεσκάσετε» από τις έννοιες τους γραφείου, αλλά θα δείτε πως εν τέλει θα σας δώσει ενέργεια για την επόμενη μέρα και θα αυξήσει τη δημιουργικότητα σας.

3. Δημιουργήστε το κατάλληλο περιβάλλον
Ο καθένας μπορεί να είναι δημιουργικός, αρκεί να είναι σε ένα περιβάλλον που μπορεί να ευδοκιμήσει η δημιουργικότητα. Οι εξωτερικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο γι αυτό φροντίστε να είστε δίπλα σε άτομα που σας εμπνέουν και σας υποστηρίζουν. Δεν είναι τυχαίο πως τα παιδιά είναι πιο δημιουργικά επειδή δε φοβούνται τις κακές κριτικές, αντίθετα οι ενήλικες φοβούνται να ρισκάρουν για να μην δεχτούν αρνητικά σχόλια.

4. Σταματήστε το brainstorming και κάντε κάτι!
Ας επανέλθουμε στις εποχές του σχολείου. «Σκεφτείτε ιδέες και καταγράψτε τες», αυτός ήταν ο τρόπος που προσπαθούσαν οι δάσκαλοι να αυξήσουν τη δημιουργικότητα μας. Έρευνες έχουν δείξει πως μια σελίδα γεμάτες ιδέες δεν δίνουν λύσεις, αντίθετα μια βόλτα θα σας βοηθήσει να γεννήσετε έξυπνες και πρωτότυπες ιδέες.

5. Ξεκινήστε τη ζωγραφική
Μπορεί να μην έχετε αυτοπεποίθηση και να θεωρείτε πως δεν μπορείτε να ζωγραφίσετε καλά, αλλά μη κάνετε το λάθος να συγκρίνετε τους εαυτούς σας με φτασμένους ζωγράφους! Ας ξεκινήσουμε από το πρώτο βήμα. Η ζωγραφική θα σας βοηθήσει να επαναφέρετε μνήμες στο μυαλό σας όσο προσπαθείτε να τις αποτυπώσετε στο χαρτί, έπειτα θα σας βοηθήσει να ηρεμήσετε κάθε φορά που νιώθετε μια ένταση και τέλος είναι ένας εποικοδομητικός τρόπος να περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας.

6. Φέρτε παιχνίδια στο γραφείο σας
Οι μεγαλύτερες εταιρείες design προτρέπουν τους υπαλλήλους τους να φέρνουν παιχνίδια στο γραφείο. Η κατασκευή ενός Lego, για παράδειγμα, θα αυξήσει τη δημιουργικότητα σας εν αντιθέσει με το πληκτρολόγιο που έχει κατακλύσει τη ζωή σας.

7. Γίνετε μέλος σε ομάδες γραφής
Οι ομάδες του Flash Fiction καλούνται να γράψουν μια ιστορία 100 λέξεων για όποιο ζήτημα θέλουν. Μέσα σε λίγα λεπτά ο καθένας καλείται να περιγράψει ένα θέμα μέσα σε λίγες λέξεις. Όσο δύσκολο κι αν ακούγεται, θα δείτε πως στη πραγματικότητα δεν είναι. Μόλις πιάσετε το μολύβι (ή το πληκτρολόγιο αφού υπάρχουν και ομάδες στο ίντερνετ) θα δείτε πως όλα θα βγούνε φυσικά.

8. Δοκιμάστε το Τεστ των 30 κύκλων
Ο Tim Brown σε μια από τις ομιλίες του στο TED προσπάθησε να δείξει πως το παιχνίδι μπορεί να αυξήσει τη δημιουργικότητα μας. Έτσι, παρότρυνε το κοινό να ζωγραφίσει 30 κύκλους και στη συνέχεια να ζωγραφίσει πάνω σε αυτούς. Με αυτό τον τρόπο ο ένας κύκλος θα γινόταν ήλιος, ο άλλος πλανήτης κοκ. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως ο κόσμος δε μπορεί εύκολα να βρει τριάντα τρόπους ώστε να γεμίσει τους κύκλους, εσείς;

9. Ανταλλάξτε ρόλους
Δεν είναι μόνο ένα παιχνίδι που παίζαμε μικροί, αλλά μια εύκολη λύση σε διάφορα ζητήματα. Προσπαθήστε να «βγείτε» από το σώμα σας και να σκεφτείτε σαν κάποιος άλλος. Σαν πελάτης, αντί για έμπορος, ας πούμε. Τότε μπορεί να βρείτε τι πρέπει να αλλάξετε.