Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

4 μυστικά για τη σωστή επιλογή στρώματος



Αν ήρθε η ώρα να αλλάξεις το στρώμα σου και αναρωτιέσαι τι πρέπει να προσέξεις, έχε υπόψη πως οι ορθοπεδικές και ανατομικές προδιαγραφές κάθε στρώματος εξασφαλίζουν την χαλάρωση και ξεκούραση για κάθε μέρος του σώματος.

Η λαϊκή παροιμία «όπως στρώσεις θα κοιμηθείς», μάλλον δε βγήκε τυχαία…

Ανεξήγητοι πόνοι στη μέση, ανησυχία στον ύπνο, ύπνος που δεν ξεκουράζει, ακόμα και αϋπνία μπορεί να οφείλονται στο στρώμα που χρησιμοποιούμε. Η ποιότητα του στρώματος αφορά άμεσα τόσο την υγεία όσο και το αίσθημα ευεξίας μας, κατά τη διάρκεια της ημέρας

Γι’ αυτό συγκεντρώσαμε 5 βασικά tips που θα σε βοηθήσουν να επιλέξεις το κατάλληλο στρώμα ύπνου!

Ανατομικό ή Ορθοπεδικό Στρώμα;
Ο όρος ορθοπεδικό στρώμα είναι παραπλανητικός αφού περιγράφει ορισμένα ανελαστικά στρώματα το οποίο έχει κατασκευαστεί στα μέτρα κάποιου άλλου ανθρώπου και όχι στα δικά μας. Το κατάλληλο στρώμα αποτελείται από ελαστικά υλικά που προσαρμόζονται στο σχήμα του σώματος και όχι το αντίθετο, με αποτέλεσμα πάντα την παροχή σωστής στήριξης. Αν και δεν υπάρχει γενικός κανόνας, μπορούμε να πούμε ότι τα ανατομικά στρώματα αποτελούνται από ανεξάρτητα ελατήρια, που επιτρέπουν στο στρώμα να ακολουθεί τη φυσική καμπύλη της σπονδυλικής μας στήλης, ενώ τα ορθοπεδικά από συνδεδεμένα ελατήρια που «στηρίζουν» τη σπονδυλική στήλη και τη βοηθούν να μην κυρτώνει. Βασικό ρόλο έχει η ποιότητα του υφάσματος που περικλείει τα ελατήρια στα ανατομικά στρώματα, αφού όσο καλύτερης ποιότητας είναι, τόσο μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και καλύτερη απόδοση έχει.

Μαλακό ή Σκληρό Στρώμα;
Επειδή οι ανάγκες αλλά και οι προτιμήσεις κάθε ανθρώπου διαφέρουν, το σωστό στρώμα δεν είναι το ίδιο για όλους. Το κατάλληλο στρώμα πρέπει να παρέχει στήριξη και ανάπαυση σε όλες κατά το δυνατό τις αρθρώσεις και τους μύες προκειμένου ο ύπνος να είναι αναπαυτικός και περισσότερο ποιοτικός. Έτσι η σπονδυλική στήλη πρέπει να βρίσκεται και να μένει σε ευθεία γραμμή καθώς και να απορροφόνται οι πιέσεις στις ζώνες της γάμπας και των ώμων. Επίσης σημαντικό είναι ο αυχένας να στηρίζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην «ενοχλείται» και να επιτυγχάνεται η σωστή κυκλοφορία του αίματος. Ένα πολύ σκληρό ή ένα πολύ μαλακό στρώμα είναι εξίσου ακατάλληλα. Σε γενικές γραμμές ημίσκληρα στρώματα ενδείκνυνται σε όσους κοιμούνται μπρούμυτα, σκληρά στρώματα σε όσους κοιμούνται ύπτια και μαλακά στρώματα σε όσους κοιμούνται στο πλάι.

Στρώμα με Ελατήρια ή Λάτεξ;
Για να διαλέξεις το κατάλληλο στρώμα για εσένα, θα πρέπει πρώτα να ξέρεις τις κατηγορίες στις οποίες χωρίζονται τα στρώματα. Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες στρωμάτων: Στρώματα με ελατήρια και λάτεξ. Τα στρώματα με ελατήρια κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και οι περισσότερες εταιρείες που κατασκευάζουν στρώματα επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν ελατήρια μιας και είναι ο πιο διαδεδομένος τύπος στρωμάτων. Αυτό συμβαίνει διότι το στρώμα με ελατήρια έχει αποδείξει την αντοχή του στο πέρασμα του χρόνου καθώς και τη σωστή στήριξη που μπορεί να προσφέρει στο σώμα και την σπονδυλική στήλη κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τα στρώματα Latex από την άλλη επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση πάρα πολύ εύκολα εξαιτίας της ελαστικότητας του υλικού. Λόγω των ιδιοτήτων του Latex, σαν στρώματα είναι πάρα πολύ ανθεκτικά και αναπνέουν πολύ περισσότερο από τα κανονικά στρώματα.

Δίπλευρα ή Μονόπλευρα Στρώματα;
Δίπλευρα στρώματα ονομάζονται τα στρώματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από τις 2 πλευρές. Μονόπλευρα είναι αυτά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο από τη μια. Καλό θα ήταν να προτιμήσετε τα δίπλευρα στρώματα διότι έχουν σαφώς μεγαλύτερη αντοχή αφού περιέχουν ακριβώς τα ίδια υλικά και στις 2 πλευρές, γι’ αυτό άλλωστε τα λένε δίπλευρα. Να θυμάσαι ωστόσο ότι πρέπει γυρίζεις το στρώμα σου σχετικά συχνά (τον πρώτο καιρό 1 φορά το μήνα τουλάχιστον) έτσι ώστε τα υλικά του να «φορμαριστούν» και από τις 2 πλευρές το ίδιο. Η παραπάνω μέθοδος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη μακροζωία του στρώματός σου.

Note to self!

Tο στρώμα θα πρέπει:

  • να προσαρμόζεται στο σχήμα του σώματος και ιδίως της σπονδυλικής στήλης
  • να κατανέμει τις πιέσεις ομοιόμορφα κατά μήκος του σώματος
  • να μειώνει την κίνηση του σώματος και να βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου
  • να μειώνει την κίνηση του ζευγαριού από το ένα μέλος στο άλλο
  • να παρέχει περιμετρική στήριξη