Πέμπτη 09 Ιανουαρίου 2025 -

Τα 10 πιο σημαντικά επιστημονικά επιτεύγματα του 2016



Οι τελευταίοι 12 μήνες είχαν τα πάντα. Γενετική, τεχνολογία, εξέλιξη εκπροσωπήθηκαν επάξια από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Ας δούμε τη λίστα του Science:

- Η ανακοίνωση για την πρώτη ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων, που έκαναν οι επιστήμονες των ανιχνευτών LIGO στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο. Τα βαρυτικά κύματα είχαν προβλεφθεί θεωρητικά από τον Αϊνστάιν πριν από περίπου έναν αιώνα.

- Η ανακάλυψη από τους αστρονόμους ενός μικρού εξωπλανήτη, που μοιάζει με τη Γη, γύρω από το κοντινότερο άστρο, τον Εγγύτατο του Κενταύρου.

- Η θριαμβευτική νίκη στη Ν. Κορέα του υπολογιστή AlphaGo της DeepMind (θυγατρικής της Google) επί του Νο 2 στον κόσμο παίκτη του πολύ δύσκολου επιτραπέζιου παιγνιδιού Go, δείχνοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται όλο και πιο έξυπνη.

- Το ξανάνιωμα και η επέκταση της ζωής τρωκτικών μέσω κυτταρικών και γενετικών επεμβάσεων, δείχνοντας ότι η γήρανση μπορεί να αναστραφεί, τουλάχιστον εν μέρει.

- Η ανακάλυψη ότι (και) οι μεγάλοι πίθηκοι έχουν μια ικανότητα που έως τώρα θεωρείτο αποκλειστικά ανθρώπινο προνόμιο: να «διαβάζουν» το μυαλό των άλλων, κατανοώντας τις επιθυμίες και τις προθέσεις τους.

- Η δημιουργία πρωτεϊνών, που δεν υπάρχουν στη φύση, κάτι που ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και νέων υλικών.

- Η ανάπτυξη από Ιάπωνες επιστήμονες εμβρύων τρωκτικών, από ωάρια που είχαν δημιουργηθεί στο εργαστήριο, ανοίγοντας τον δρόμο για την μελλοντική δημιουργία ανθρώπινων ωαρίων κατά παραγγελία.

- Η ανακάλυψη, μετά από γενετικές αναλύσεις, ότι ένα μοναδικό κύμα μεταναστεύσεων των προγόνων μας από την Αφρική, πριν από περίπου 70.000 χρόνια ήταν αρκετό για να «κατακτήσει» ο Homo sapiens όλη σχεδόν τη Γη.

- Η δημιουργία από τη βρετανική εταιρεία Oxford Nanopore Technologies μιας φορητής συσκευής αλληλούχισης του γονιδιώματος, η οποία επιτρέπει την εύκολη και γρήγορη ανάγνωση του DNA.

- Η δημιουργία του πρώτου φακού από μετα-υλικά, που χρησιμοποιεί το πλήρες φάσμα του ορατού φωτός, είναι φθηνός, ελαφρύς και λεπτός και μπορεί να φέρει επανάσταση σε μικροσκόπια και κάμερες.

Για τους αναγνώστες, που ψήφισαν τη δική τους δεκάδα, νούμερο ένα επιστημονική ανακάλυψη θεωρήθηκε η καλλιέργεια ανθρώπινων εμβρύων στο εργαστήριο επί σχεδόν δύο εβδομάδες (43%).