Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2025 -

Στον Καθηγητή του ΜΙΤ, Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, το Βραβείο Επιστήμης και Έρευνας από τα G. Sciacca


Τον Έλληνα Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΜΙΤ, πρόκειται να τιμήσουν τα Διεθνή Βραβεία “Giuseppe Sciacca” με το βραβείο Επιστήμης και Έρευνας 2015. 
 
Η XIV επίσημη τελετή απονομής των βραβείων, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015 στις 5:30 μ.μ., στην Aula Magna του Ποντιφικού Πανεπιστημίου Urbaniana, στην πόλη του Βατικανού, παρουσία των εκκλησιαστικών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, επιστημόνων και καλλιτεχνών, και με τη συμμετοχή εθνικού και διεθνή τύπου και τηλεοπτικών δικτύων.
 
Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης γεννήθηκε το 1981 και είναι αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών στο MIT και μέλος του CSAIL του ιδίου πανεπιστημίου. Σπούδασε στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, ενώ έλαβε το διδακτορικό του στην Επιστήμη των Υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο Berkeley, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Χρίστου Παπαδημητρίου. Πριν διδάξει στο MIT, εργάσθηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στην Microsoft.
 
Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης έγινε ιδιαιτέρως γνωστός όταν, το 2009, έλαβε το βραβείο για την καλύτερη διδακτορική διατριβή της χρονιάς από την διεθνή Ένωση Πληροφορικής (ACM). Στη διατριβή του, «The Complexity of Nash Equilibria», ο Δασκαλάκης έδειξε ότι για κάποια πολύπλοκα συστήματα η εύρεση του σημείου ισορροπίας κατά Nash είναι υπολογιστικά ανέφικτη. Με την εργασία αυτή, απάντησε σε ένα αλγοριθμικό ερώτημα που παρέμενε αναπάντητο από το 1950, δηλαδή από την εποχή που το έθεσε ο John Forbes Nash (βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών 1994).
 
Η Ισορροπία Nash εισήχθη από τον Τζων Φορμπς Νας το 1951, ο οποίος απέδειξε ότι κάτω από πολύ γενικές συνθήκες πάντα υπάρχει ένα τέτοιο σημείο ισορροπίας, και για την συνεισφορά αυτή ο Νας τιμήθηκε το 1994 με το βραβείο Νόμπελ για τις οικονομικές επιστήμες. Με απλά λόγια ο Νας, στο πεδίο της θεωρίας των παιγνίων, είχε δημιουργήσει ένα απλοποιημένο σύστημα των σχέσεων και των ενεργειών κάποιων ανθρώπων που βρίσκονταν σε καταστάσεις με διαφορετικά συμφέροντα, όπως το να είναι αντίπαλοι σε ένα παιχνίδι.
 
Η πρόταση για τη βράβευση του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη έγινε από την Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων των G. Sciacca Κατερίνα Νίκου, η οποία δήλωσε: «Έχουμε ευθύνη ηθική να γνωστοποιήσουμε στο ευρύ κοινό ανθρώπους του βεληνεκούς του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη. Διάγουμε καιρούς χαλεπούς, όπου το καθήκον μας είναι διττό: να αντικαταστήσουμε τα είδωλα με τα πρότυπα και να αναδείξουμε τον πραγματικό Έλληνα, που διακρίνεται, μεγαλουργεί και προκόβει».