Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2025 -

Στην Αθήνα ο νομπελίστας Ιατρικής Μπρους Μπόιτλερ



Στην Αθήνα βρίσκεται από χθες και έως τις 25 Μαΐου o αμερικανός Μπρους Μπόιτλερ, καθηγητής Βιοϊατρικής στην έδρα για τον καρκίνο του Πανεπιστημίου του Τέξας-Ντάλας και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας για το 2011.

Το βράδυ (20:00), σε δημόσια συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί η υποδοχή του ως νέου ξένου εταίρου της στον κλάδο της Ιατρικής και Βιοϊατρικής στην Τάξη των Θετικών Επιστημών.

Το νέο μέλος θα προσφωνήσει ο πρόεδρος της Ακαδημίας Θανάσης Βαλτινός και, στη συνέχεια, ο ακαδημαϊκός κ. Γεώργιος Κόλλιας, ερευνητής του Ιδρύματος Αλ.Φλέμινγκ, θα παρουσιάσει το επιστημονικό έργο του. Θα ακολουθήσει ομιλία του κ. Μπόϊτλερ, στα αγγλικά, με θέμα «Προελεύσεις της φλεγμονής».

Την Τρίτη το μεσημέρι (12:00), στο Κέντρο Ερευνών Βιοιατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ» στη Βάρη, ο διακεκριμένος Αμερικανός επιστήμων θα απαντήσει σε ερωτήσεις νέων Ελλήνων επιστημόνων, στο πλαίσιο εκδήλωσης με τίτλο «Ρωτήστε τον Νομπελίστα». Στην ίδια εκδήλωση θα μιλήσει ο καθηγητής Αργύριος Θεοφιλόπουλος, αντιπρόεδρος του Τμήματος Ανοσολογίας και Μικροβιακής Επιστήμης του Ερευνητικού Ινστιτούτου Scripps στην Καλιφόρνια.

Το απόγευμα (19:00) της ίδιας μέρας, στην Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών,ο κ.Μπόιτλερ θα αναγορευθεί επίτιμος διδάκτωρ Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και θα μιλήσει με θέμα τη νέα γενετική.

Ο Bruce Alan Beutler γεννήθηκε το 1957. Είναι ιδρυτής και διευθυντής του κέντρου "Genetics of the Host Defense" του Southwestern Medical Center του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ντάλας. Κατέχει επίσης στο ίδιο Πανεπιστήμιο τη διακεκριμένη έδρα Raymond και Ellen Willie στην έρευνα για τον καρκίνο.

Oι μελέτες του θεμελίωσαν την γνώση των μοριακών μηχανισμών με τους οποίους οι οργανισμοί και ο άνθρωπος αναγνωρίζουν και «συνομιλούν» με τους μικροοργανισμούς και το περιβάλλον. Οι ανακαλύψεις του άνοιξαν νέους δρόμους για την κατανόηση και τη θεραπεία πλήθους ανοσολογικών ασθενειών, την αντιμετώπιση του καρκίνου, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, του διαβήτη τύπου 1, της σκλήρυνσης κατά πλάκας και άλλων χρόνιων φλεγμονωδών νόσων, καθώς επίσης την ανάπτυξη βελτιωμένων εμβολίων κατά των λοιμωδών νοσημάτων. Πολλοί παράγοντες που σήμερα μελετώνται για χρήση στη θεραπεία του καρκίνου, βασίζουν τη δράση τους στη διέγερση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω των υποδοχέων που ανακαλύφθηκαν από τον Beutler.

Πέρα από τη συνεισφορά του στη διεθνή επιστήμη, είναι δεδηλωμένος φιλέλληνας. Έχει επισκεφτεί την Ελλάδα πολλές φορές και διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την ελληνική ερευνητική κοινότητα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, την οποία έχει υποστηρίξει με μεταφορά τεχνογνωσίας και συνδρομή στη χρήση νέων τεχνολογιών. Σημαντική είναι η συμβολή του στην ανάπτυξη μεγάλων προγραμμάτων μεταλλαξογένεσης του ποντικού στην Ελλάδα (στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και στο Ερευνητικό Κέντρο Φλέμινγκ), τα οποία οδήγησαν τα ελληνικά εργαστήρια σε σειρά καινοτόμων δημοσιεύσεων και ευρεσιτεχνιών.