Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024 -

Πρεμιέρα του West Side Story στο Μέγαρο Μουσικής



Η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και ο καλλιτεχνικός της διευθυντής Γιώργος Πέτρου, παρουσιάζουν, σε μια νέα εντυπωσιακή παραγωγή, το διασημότερο μιούζικαλ στην ιστορία του Μπρόντγουεϋ.

Βασισμένο στην αθάνατη ερωτική ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέττας του Σαίξπηρ, το West Side Story μεταφέρει τη δράση στο σήμερα, με την αξέχαστη μουσική μιας από τις σημαντικότερες μουσικές προσωπικότητες του 20ού αιώνα, του Λέοναρντ Μπέρνσταϊν. Το απόλυτα «κλασικό» μιούζικαλ πρωτοπαρουσιάστηκε το 1957 στο Μπρόντγουεϋ με τεράστια επιτυχία, ενώ έγινε διάσημο ανά τον κόσμο με την ομώνυμη ταινία των 10 Όσκαρ, που γυρίστηκε το 1961.
Με φωνητικές απαιτήσεις που πλησιάζουν στην όπερα, αλλά και με μοναδικής ομορφιάς χορευτικά μέρη, το West Side Story παρουσιάζεται από την Καμεράτα με 35μελή συμφωνική σύνθεση και με ένα λαμπερό 32μελές επιτελείο από διακεκριμένους τραγουδιστές, χορευτές και ηθοποιούς. Το έργο ανεβαίνει στην υπέροχη αυθεντική ενορχήστρωση του 1957, με τις τελευταίες βελτιώσεις του ίδιου του Μπέρνσταϊν, που έγιναν κατά τη διάρκεια της θρυλικής ηχογράφησης του έργου με την Κίρι τε Κανάουα και τον Χοσέ Καρρέρας για την Deutsche Gramophone.
O συγγραφέας Άρθουρ Λώρεντς και ο στιχουργός Στήβεν Σόντχαϊμ μεταφέρουν τη δράση στη Νέα Υόρκη, εστιάζοντας στην έχθρα ανάμεσα σε δύο νεανικές συμμορίες: τους αμερικανούς «Σίφουνες» και τους πορτορικανούς «Καρχαρίες». Σε αυτή την αντιπαλότητα που ακροβατεί ανάμεσα στο εφηβικό παιχνίδι και σε καταστάσεις που απορρέουν από τα μεγάλα κοινωνιολογικά ζητήματα της εποχής (ρατσισμός, μισαλλοδοξία, μεταναστευτικό πρόβλημα), γεννιέται ο έρωτας μεταξύ της Πορτορικανής Μαρίας και του Αμερικανού Τόνυ.
Οι φωτεινές δόσεις χιούμορ και η χορευτική μουσική του έργου, με ισχυρές δόσεις τζαζ και λάτιν, δεν αποπροσανατολίζουν από τον βασικό του δραματικό προσανατολισμό: το West Side Story είναι πάνω απ’ όλα μια από τις πιο συγκινητικές ιστορίες αγάπης που γράφτηκαν για το μουσικό θέατρο.

Συμπαραγωγή του Ελληνικού Φεστιβάλ, του Μεγάρου Μουσικής και της Καμεράτα.

Πηγή κειμένου: 

greekfestival