Στο «Γάλα Μαγνησίας» ο Κώστας Ακριβός διερευνά την λειτουργία της μνήμης, το ζήτημα της απώθησης των ενοχών και της επιστροφής τους, έως ότου αναδυθούν και τις βγάλει απ΄το σώμα, λυτρώνοντάς το, η μετάνοια, σαν γάλα μαγνησίας.
Ο τίτλος παραπέμπει σαφώς στο τοπόσημο του μυθιστορήματος και στην αρχική αυτοβιογραφική οικειότητα του συγγραφέα με αυτόν. Μια παρέα εφήβων μεγαλώνουν, όπως και ο ίδιος, εσώκλειστοι σ’ ένα εκκλησιαστικό οικοτροφείο της γενέτειράς του, του Βόλου, το 1975.
Ο Κώστας Ακρίβος παρουσιάζει τον μωσαϊκό μικρόκοσμο και το περίκλειστο περιβάλλον του οικοτροφείου χωρίς να χάνει από τα μάτια του την πόλη, την χώρα, η οποία μόλις βγαίνει από τα σκοτάδια της χούντας.
Η αυτονομημένη πραγματικότητα της ζωής των παιδιών εντός των τειχών του οικοτροφείου χάνεται τη στιγμή που ένα τραγικό περιστατικό τα σημαδεύει για πάντα.
Τα χρόνια περνούν, οι ήρωες μεγαλώνουν. και το παρελθόν παραμένει σκοτεινό, σιωπηλό, τραυματικό. Γεγονότα εξωραΐζονται ή αποσιωπώνται. Η μνήμη μας θυμίζει ο συγγραφέας είναι αχαρτογράφητη, ένας πυλώνας της ανθρώπινης υπόστασης, ίσως ο δεύτερος μετά το ίδιο το σώμα, αδιερεύνητος.
Αρκεί, αναρωτιέται, η ατομική μνήμη για να διαχειριστούμε το παρελθόν και πόσο ανοικτοί είμαστε στην άλλη εκδοχή ειδικά αν έχει μέσα της οδύνη;
Το μυθιστόρημα του Κώστα Ακρίβου, «Γάλα Μαγνησίας», κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.
(της Ελεωνόρας Ορφανίδου)
athina984.gr