Πέρασε από "σαράντα κύματα", αλλά τώρα γίνεται πραγματικότητα, η κοινή προσπάθεια...
Δήμου Αιγιάλειας και Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Αιγείρας, ώστε να καταστεί επισκέψιμο και πάνω απ' όλα να προβληθεί μέσα από διοργανώσεις που με λεπτότητα δύναται να φιλοξενήσει.
Η ΕΞΕΛΙΞΗ
Μία μέρα μετά την ετήσια εκδήλωση στον αρχαιολογικό χώρο, απροσδόκητα ευχάριστη ήταν η κατάληξη του αιτήματος για ηλεκτροφωτισμό του μοναδικού μνημείου της Αχαΐας, έπειτα από τις ανάλογες υπηρεσιακές προεγκρίσεις αλλά και μελέτες διαφύλαξης της ιστορικότητας του μέρους.
Η διευθύντρια της ΕΦΑ Αναστασία Κουμούση ενημερώθηκε για τη δυνατότητα εκταμίευσης του κονδυλίου που απαιτεί η παρέμβαση, ύψους αρκετών χιλιάδων ευρώ (πάνω από 20.000).
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της υπηρεσίας αρχαιοτήτων, η τοποθέτηση φωτιστικών εντός του θεάτρου, θα εκτελεστεί σε λίγες μέρες και το έργο θα έχει οπωσδήποτε ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου.
Η ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ
Ολα ξεκίνησαν το 2015, όταν ο δήμος κατάφερε, με ενέργειές του και σύμμαχο την ΕΦΑ, να φτάσει την ηλεκτροδότηση και λίγους φωτιστικούς στύλους μέχρι την είσοδο του Αρχαίου Θεάτρου, για να ακολουθήσει το 2016, από το υπουργείο Πολιτισμού, η χρηματοδότηση μελέτης ηλεκτροφωτισμού ανάδειξης του μνημείου της Αιγείρας, η οποία μετά δυσκολίας εγκρίθηκε εν τέλει από το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) και το 2017 (πάλι με χρήματα του ΥΠΠΟ) έγινε η προμήθεια των ηλεκτρικών σωμάτων που τώρα θα εγκατασταθούν εκεί.
Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Πέραν του προσωπικού ενδιαφέροντος που επέδειξε ο δήμαρχος Θ. Παναγόπουλος, η Α. Κουμούση και η τ. πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑ Μ. Τσουκαλά, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε ο Αιγιώτης ειδικός σύμβουλος της υπουργού Τουρισμού Π. Δαδιώτης, πείθοντας την Ε. Κουντουρά ν' ασκήσει πίεση στο υπουργείο Πολιτισμού για θετική ολοκλήρωση του αγώνα δρόμου των τοπικών παραγόντων, αφού απώτερος σκοπός τους είναι το Αρχαίο Θέατρο να γίνει γνωστό ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό, αυξάνοντας και το τουριστικό ενδιαφέρον για την περιοχή.