Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025 -

Αρχαϊκή Κόρη ταξιδεύει από το Μουσείο της Ακρόπολης στο Ερμιτάζ



Μία από τις ωραιότερες και καλύτερα διατηρημένες Κόρες της Ακρόπολης παρουσιάζεται την Παρασκευή 8 Απριλίου στο Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, σηματοδοτώντας την εκκίνηση των εκδηλώσεων του «Έτους Ελλάδας στη Ρωσία».

Την έκθεση του μαρμάρινου αγάλματος της αρχαϊκής Κόρης (αριθμός 670), από τις συλλογές του Μουσείου της Ακρόπολης, θα εγκαινιάσει από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς και από ρωσικής πλευράς ο κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης Γκιόργκι Πολτάβτσενκο καθώς και o υπουργός Πολιτισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι.

Οι εκδηλώσεις γίνονται στο πλαίσιο της κοινής ελληνορωσικής πρωτοβουλίας του Έτους 2016, το οποίο είναι αφιερωμένο στην προβολή της Ελλάδας στο ρωσικό κοινό και της Ρωσίας στο ελληνικό. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού «στη διάρκεια του έτους οι δύο χώρες προγραμματίζουν, η κάθε μία στο έδαφος της άλλης, σειρά δράσεων σε πολλούς τομείς, με κεντρικό πυρήνα τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, αποβλέποντας στην εμβάθυνση των παραδοσιακών δεσμών φιλίας και στην ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας και συνεργασίας τους κατά τρόπο αποδοτικό και καρποφόρο. Σημαντικό μέρος των πολιτιστικών εκδηλώσεων είναι η διοργάνωση εκθέσεων, μεταξύ των οποίων και αρχαιολογικές, οι οποίες θα δώσουν την ευκαιρία στο ελληνικό και το ρωσικό κοινό να γνωρίσει σημαντικές πτυχές του πολιτισμού των δύο χωρών.

Οι εκθέσεις ξεκινούν με δύο ξεχωριστές πρόδρομες δράσεις. Η πρώτη αφορά στην έκθεση, στο Μουσείο Ακρόπολης τριών χρυσών αντικειμένων από τη συλλογή των σκυθικών θησαυρών του Μουσείου Ερμιτάζ, η οποία εγκαινιάστηκε στις 11 Μαρτίου 2016. Πρόκειται για δύο αγγεία και ένα κόσμημα, μέρος ενός μοναδικού σκυθικού ταφικού συνόλου του 4ου αι. π.Χ. που φιλοτεχνήθηκαν από Έλληνες αποίκους στην Κριμαία, με τους οποίους οι Σκύθες νομάδες είχαν αναπτύξει στενές εμπορικές σχέσεις. Τα αντικείμενα θα εκτίθενται στο ισόγειο του Μουσείου της Ακρόπολης έως τις 2 Οκτωβρίου 2016.

Η ελληνική πρόδρομη δράση αφορά την παρουσίαση στο Μουσείο Ερμιτάζ, στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, του μαρμάρινου αγάλματος της αρχαϊκής Κόρης (αρ. 670) από τις συλλογές του Μουσείου Ακρόπολης.

Οι Κόρες, τα μαρμάρινα αγάλματα νεαρών κοριτσιών, ήταν το πιο συνηθισμένο αφιέρωμα στο ιερό της Αθηνάς στην Ακρόπολη κατά την αρχαϊκή εποχή. Η συγκεκριμένη Κόρη, η οποία βρέθηκε το 1886 στα βορειοδυτικά του Ερεχθείου, είναι ντυμένη με καταστόλιστα χρωματιστά ρούχα και εντυπωσιακά κοσμήματα και βαδίζει ανασηκώνοντας τον μακρύ χιτώνα της. Στα μαλλιά, τα μάτια, τα ρούχα και τα κοσμήματα διατηρούνται ίχνη των αρχικών χρωμάτων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού «στη τελετή εγκαινίων της Κόρης 670 στο Ερμιτάζ θα παρευρίσκονται, εκτός των προαναφερομένων, ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Γιώργος Τζιάλλας, η πρέσβης της Ελλάδας στη Ρωσία Δανάη Κουμανάκου, ο γενικός πρόξενος στην Αγία Πετρούπολη Παναγιώτης Μπεγλίτης, ο διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής, ο διευθυντής του Μουσείου Ερμιτάζ, Μιχαήλ Πιοτρόφσκι, ο ειδικός συντονιστής για το Έτος Ελλάδας-Ρωσίας πρέσβης ε.τ. Ηλίας Κλης, ο ειδικός εκπρόσωπος του Προέδρου Πούτιν για το Έτος Ρωσίας-Ελλάδας πρέσβης Μιχαήλ Σβιντκόι, καθώς και στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και της ελληνικής πρεσβείας».

Η παρούσα ανταλλαγή εκθεμάτων ιδιαίτερης σημασίας υπογραμμίζει την οπτική των κοινών αναφορών σε βάθος χρόνου, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.