Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024 -

Άνοιξε η έκθεση προσωπικών αντικειμένων της Μαρίας Κάλλας - Δείτε ΦΩΤΟ



Ξεκίνησε η λειτουργία της μόνιμης έκθεσης προσωπικών αντικειμένων και τεκμηρίων από τη ζωή και το έργο τηςΜαρίας Κάλλας στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας, το οποίο διαχειρίζεται ο Οργανισμός, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων(ΟΠΑΝΔΑ).

Η έκθεση, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του πρώτου χρόνου επαναλειτουργίας του θεάτρου, έρχεται να το εδραιώσει στη συνείδηση των Αθηναίων πολιτών, και όχι μόνο, με την Μαρία Κάλλας να αποτελεί πλέον ένα αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας του, αλλά και του ίδιου του χώρου.

Την έκθεση εγκαινίασε ο πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, Κωνσταντίνος Μπιτζάνης, ο οποίος αναφέρθηκεστις πολλαπλές προσπάθειες που έχουν γίνει ανά τα χρόνια για να φτιαχτεί ένας χώρος που να τιμά τη ζωή και το έργο της Μαρίας Κάλλας και τόνισε τη σημαντικότητα της σύνδεσης αυτού του ιστορικού χώρου με την Μαρία Κάλλας, η οποία αποτελεί κομμάτι της ιστορίας του λυρικού θεάτρου.

Επίσης, εξέφρασε τη βεβαιότητα γιαμελλοντικές προσπάθειες περαιτέρω ανάδειξης της Κάλλας λέγοντας ότι “…η σημερινή έκθεση δεν είναι το τελευταίο έργο που θα κάνει ο Δήμος Αθηναίων για να αναδείξει και να τιμήσει τη μεγάλη καλλιτέχνιδα, αλλά θα ακολουθήσει κι άλλο. Κι εμείς ως ΟΠΑΝΔΑ θα κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια γι’ αυτό.”

Μιλώντας για την έκθεση η Μαρία Φλώρου, η οποία ανέλαβε τη γενική εποπτεία της, ανέφερε ότι το εγχείρημα αυτό “σκοπό έχει να αναδείξει την αξία της, να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τους επισκέπτες του χώρου για το φαινόμενο Κάλλας και να αποτελέσει αφορμή για περαιτέρω αναζήτηση του έργου και της ζωής της.”

Στο πλαίσιο των εγκαινίων πραγματοποιήθηκαν και τα αποκαλυπτήρια επιγραφής που τιμά τα 73 χρόνια παρουσίας της ΕΛΣ στο Θέατρο Ολύμπια. Ο πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Βασίλης Καραμητσάνης, που παρευρέθηκε στην εκδήλωσημ, τόνισε ότι “Είναι πολύ μεγάλη χαρά, συγκίνηση, αλλά και μια αποκατάσταση της μνήμης της Μαρίας Κάλλας, η οποία ας μην ξεχνάμε είναι ένα τέκνο της Λυρικής, και γεννήθηκε μέσα σε αυτό το σπίτι.”

“Η επιγραφή αυτή τιμά τη σχέση της ΕΛΣ με αυτό το θέατρο όλα αυτά τα χρόνια και μας δίνει τη βαριά κληρονομιά για το νέο ξεκίνημα που επιχειρούμε, να μπορέσουμε να σταθούμε και ως ΟΠΑΝΔΑ και ως Δήμος Αθηναίων αντάξιοι της ιστορίας και της κληρονομιάς που μας δίνει αυτό το θέατρο“ είπε ο κύριος Μπιτζάνης.

Ολοκληρώνοντας ο πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ μίλησε για την πρώτη χρονιά επαναλειτουργίας του θεάτρου, η οποία παρά τις δυσκολίες ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, λόγω της αρμονικής συνεργασίας των δύο πολιτιστικών φορέων του δήμου, της Τεχνόπολης και του ΟΠΑΝΔΑ.

Οι βάσεις έχουν τεθεί για την επόμενη σεζόν, η οποία θα προσφέρει στους δημότες ένα ακόμα πλουσιότερο πρόγραμμα, με συναυλίες των μουσικών συνόλων του δήμου αλλά και εξωτερικές παραγωγές και φυσικά με τη Μαρία Κάλλας να παίρνει πλέον τη θέση που της αξίζει στον ιστορικό αυτό χώρο που φέρει πλέον το όνομά της.

Λίγα λόγια για την συλλογή και την έκθεση

Η συλλογή συγκροτήθηκε μετά από αγορές που έκανε ο Δήμος Αθηναίων το 2000 στο Παρίσι κατά την διάρκεια μεγάλης δημοπρασίας αντικειμένων της Μαρίας Κάλλας με τη συμμετοχή του Υπουργείου Πολιτισμού. Με το πέρασμα του χρόνου η συλλογή αυτή εμπλουτίστηκε από δωρεές και χρησιδάνεια.

Τα αντικείμενα της συλλογής διακρίνονται στις εξής κατηγορίες ως προς το είδος τους: πρωτότυπες φωτογραφίες, πρωτότυπες επιστολές προς την Μαρία Κάλλας ή της ιδίας, αυθεντικές αφίσες παραστάσεων, αντίγραφα προγραμμάτων παραστάσεων, αποκόμματα συνεντεύξεων και δημοσιεύσεων σε εφημερίδες και περιοδικά εποχής, τηλεγραφήματα, προσωπικά αντικείμενα (ρούχα, αξεσουάρ, περούκα), πίνακες ζωγραφικής και έργα γλυπτικής, αναμνηστικά αντικείμενα εμπνευσμένα από την καλλιτέχνιδα, σημειωματάρια σκηνικών, παρτιτούρες, δίσκοι και cds, βιβλία, περιοδικά κ.α..

Η μουσειολογική ομάδα «έχτισε» ένα περιβάλλον, το οποίο δίνειστον επισκέπτη την αίσθηση ότι η έκθεση αποτελούσε ανέκαθεν μέρος του χώρου και βρίσκεται σ’ έναν συνεχή διάλογο με την ιδιαιτερότητα και την ιστορικότητα του σημαντικού αυτού κτιρίου.

Σκοπός της έκθεσης είναι να αναδείξει τη δύναμη, τη μοναδικότητα και τη λάμψη της Μαρίας Κάλλας και να δημιουργήσει μια διαχρονική σύνδεση μεταξύ της καλλιτέχνιδας και του θεάτρου, που αποτελούν δύο αναπόσπαστα κομμάτια της ιστορίας του λυρικού θεάτρου και του Θεάτρου Ολύμπια.

Τα εκθέματα είναι αντικείμενα που έχουν αγοραστεί από το δήμο Αθηναίων και αποτελούν μέρος της συλλογής του.

Πηγή: thetoc.gr