Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024 -

Ανοίγει στην Πάτρα το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Παλαμάς



«Μισεύω για τα ξένα...». Τριετής ο Κωστής Παλαμάς, μέσα σε μικρό διάστημα μένει ορφανός από μητέρα και πατέρα.

Στο πατρικό δίπατο σπίτι, στον πλατύ δρόμο που τραβούσε ίσα, τα έπιπλα του σπιτιού μαζώνονται, τα μπαούλα δένονται, τα περισσά ξεπουλιούνται, τα περιττά χαρίζονται. Τα τρία αγόρια της οικογένειας αφήνουν τη γενέθλια Πάτρα και μοιράζονται στους συγγενείς. Ο Κωστής και ο Χρήστος πηγαίνουν στο Μεσολόγγι, στον αδελφό του πατέρα τους, Δημήτριο. Ο μικρότερος αδελφός τους καταλήγει στην Τεργέστη, στην οικογένεια της αδελφής της μητέρας τους. 

«Εχετε γεια, σπιτάκι με την πρόσοψη την κολωνάτη την καμαρωτή, από των γονιών μου τους ίσκιους πια στοιχειωμένο για πάντα σπίτι! Εχετε γεια περιβολάκι, που προς εσένα από την πίσω του όψη κοίταζε το σπίτι μας, κ' εσύ, φεγγάρι…» γράφει το 1913 ο ποιητής, ανασυνθέτοντας από τις αμυδρές παιδικές αναμνήσεις και από αφηγήσεις την εικόνα και την ατμόσφαιρα του πατρικού σπιτιού, στο οποίο γεννήθηκε ένα απομεσήμερο Πέμπτης, στις δύο η ώρα, 13 του Γενάρη του 1859. Τις πολύτιμες εντυπώσεις από το σπίτι των πρώτων χρόνων στην Πάτρα θα υπογραμμίσει με μια διευκρίνιση καθοριστική για τη συμβολική σημασία που αποκτά το σπίτι, το οίκημα καθαυτό, για τη σύνδεση του εθνικού ποιητή με την πόλη της Πάτρας: «Της Πάτρας εκείνης δεν έχω στο νου μου άλλες μεριές».

Σύμφωνα με το Βήμα το σπίτι, στην οδό Κορίνθου 241, ένα διώροφο νεοκλασικό του 1840, πουλήθηκε μετά τον θάνατο των γονιών του Παλαμά, άλλαξε χέρια, άντεξε στον χρόνο, χαρακτηρίστηκε διατηρητέο το 1983 και ακατοίκητο ερείπωνε τα τελευταία χρόνια, ώσπου αγοράστηκε τον Νοέμβριο του 2014 από τον ομογενή επιχειρηματία της Καλιφόρνιας Αθανάσιο Δ. Στεφανόπουλο. Γεννημένος στην Πάτρα, μίσεψε κι αυτός, σε νεαρή ηλικία, για την Αμερική. Είχε «μια ιδιαίτερη ευαισθησία για τον ποιητή», λένε άνθρωποι από τον φιλικό του κύκλο, του οποίου μάλιστα είχε σκιτσάρει το πορτρέτο. 

O ίδιος ανέλαβε τη δαπάνη της αποκατάστασης του κτιρίου, ενώ παράλληλα ιδρύεται η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς (ΣΓΚΠ) με σκοπούς «τη μελέτη και διάδοση του έργου του ποιητή, την υποστήριξη εκδοτικών και ερευνητικών προγραμμάτων, την ενθάρρυνση και προώθηση νέων ερευνητών και λογοτεχνών με τη διοργάνωση συνεδρίων, σεμιναρίων, μουσικών και θεατρικών παραστάσεων, τη συνεργασία με ιδρύματα και εταιρείες με κοινούς σκοπούς κ.τ.λ.».