«Έχω μεγάλο σεβασμό για την Ελλάδα που άνοιξε την αγκαλιά της στους ανθρώπους από τη Συρία. Η Ελλάδα έδειξε μεγάλο σεβασμό σε αυτούς τους ανθρώπους και δεν τους πέταξε στη θάλασσα, κάτι που προσπαθούν να κάνουν πολλά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατηγορώντας μάλιστα την Ελλάδα» είπε ο διεθνούς φήμης εικαστικός και ακτιβιστής Ai Weiwei, στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της έκθεσης Ai Weiwei at Cycladic που ανοίγει τις πύλες της αύριο στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
«Η Ελλάδα έχει μεγάλη ιστορία ανθρωπιάς, έχει κουλτούρα και πιστεύω ότι πήρε την καλύτερη απόφαση. Αυτές οι αποφάσεις της Ελλάδας θα μείνουν στην ιστορία και θα τις θυμόμαστε. Βλέπουμε την Ευρώπη να στέλνει τους ανθρώπους πίσω στην Τουρκία. Είναι ντροπή. Όλο αυτό που συμβαίνει δεν είναι νόμιμο, δεν είναι ηθικό και σίγουρα δεν θα αποφέρει ένα καλύτερο μέλλον» συμπλήρωσε ο καλλιτέχνης.
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης πραγματοποιεί την πρώτη μεγάλη έκθεση του Ai Weiwei στην Ελλάδα, η οποία, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ένα νέο έργο του, αποκλειστικά εμπνευσμένο από τη συλλογή του μουσείου, ένα γλυπτό σε φυσικό μέγεθος εξ ολοκλήρου από μάρμαρο, το οποίο παραπέμπει άμεσα στα ειδώλια τύπου Σπεδού που κυριαρχούσαν κατά την πρωτοκυκλαδική περίοδο. Φυσίγγια από δακρυγόνα που χρησιμοποίησε η αστυνομία της ΠΓΔΜ κατά των προσφύγων εκτίθενται δίπλα σε αρχαία δακρυδόχα, λεπτεπίλεπτα αγγεία στα οποία συνέλεγαν τα δάκρυα των πενθούντων για τον χαμό των αγαπημένων τους.
Επίσης, ο Ai Weiwei, σε συνεργασία με τη Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης, παρουσιάζει μια σειρά φωτογραφιών σχετικών με την προσφυγική κρίση, από έξι Έλληνες ερασιτέχνες φωτογράφους.
«Η ιδέα ενός διαρκούς, δημιουργικού διαλόγου των αρχαιολογικών συλλογών με τη σύγχρονη τέχνη υλοποιείται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης εδώ και μία δεκαετία. Ο Ai είναι ένας καλλιτέχνης ανατρεπτικός, ένας έντονα πολιτικοποιημένος ακτιβιστής αλλά ταυτόχρονα ένας ειλικρινής, ζεστός και ανοικτός άνθρωπος, που συγκινήθηκε βαθιά όταν είδε για πρώτη φορά τις συλλογές του μουσείου. Η επίσκεψή του είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός νέου έργου εμπνευσμένου από την κυκλαδική τέχνη, φτιαγμένου ειδικά για αυτή την έκθεση. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν επιλεγμένες δημιουργίες του, καθώς επίσης και νέα έργα, μεταξύ των οποίων φωτογραφίες και βίντεο που εστιάζουν στην προσφυγική κρίση» δήλωσε η πρόεδρος του μουσείου Σάντρα Μαρινοπούλου.
Ο καλλιτέχνης έφτασε στη Λέσβο πριν πέντε μήνες συνομίλησε με πρόσφυγες, στρατιωτικούς, διακινητές, στελέχη μη κυβερνητικών οργανώσεων και του ΟΗΕ και στη συνέχεια επισκέφτηκε την Ειδομένη και καταυλισμούς προσφύγων εκτός Ελλάδος. Το αποτέλεσμα της τεκμηριωμένης ερευνάς του, είναι πάνω από 600 ώρες κινηματογραφικού υλικού και εκατοντάδες φωτογραφίες και συνεντεύξεις.
«Η τέχνη είναι τρόπος να μελετήσει κανείς το παρελθόν και να οικοδομήσει μια σχέση με το σήμερα. Τους τελευταίους πέντε μήνες πέρασα πολλά, έμαθα πολλά, είδα πολλά. Προσπαθώ να καταλάβω την κατάσταση μέσω της δικής μου έρευνας και τεκμηρίωσης. Μετά από τόσους μήνες έρευνας, μπορώ να πω ότι μπορεί να μην είμαι καλός εικαστικός, είμαι όμως πολύ καλός ερευνητής, διότι έχω κάνει πολύ καλή τεκμηρίωση των γεγονότων» τόνισε ο καλλιτέχνης.
Στην ερώτηση αν μπορεί να βοηθήσει τους πρόσφυγες με τη τέχνη του, ο Ai Weiwei είπε ότι δεν ξέρει αν μπορεί να βοηθήσει κάποιους και συμπλήρωσε: «Προσπαθώ να καταλάβω, προσπαθώ να μάθω, προσπαθώ να λάβω τις σωστές αποφάσεις, προσπαθώ να μιλήσω την ίδια γλώσσα με αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν φωνή. Αυτό που ξέρω είναι ότι χρειάζεται πολύ ενέργεια και προσπάθεια».
Ο επιμελητής της έκθεσης Michael Frahm, τόνισε ότι «είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια έκθεση σε αρχαιολογικό μουσείο. Ο καλλιτέχνης με τα έργα του συνδυάζει την τοπική παράδοση και κληρονομιά, με το σήμερα. Χρησιμοποιεί υλικά του παρελθόντος για να εγείρει θέματα του σήμερα. Θέλουμε να δούμε τα πάντα με νέο τρόπο, να αμφισβητήσουμε τα πάντα, να δούμε την πραγματικότητα με άλλο βλέμμα».
«Αυτή η έκθεση είναι μια κορυφαία στιγμή για το μουσείο. Πρώτη φορά εκθέτουμε έργα μέσα στις μόνιμες συλλογές, σε συνομιλία με τα αρχαία εκθέματα. Παλιά και νέα έργα του καλλιτέχνη καταλαμβάνουν όλους τους χώρους του μουσείου, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν το έργο του με έναν τόσο δυναμικό τρόπο» είπε η Αφροδίτη Γκόνου, σύμβουλος προγράμματος σύγχρονης τέχνης του ΜΚΤ.
Η έκθεση που βρίσκεται στον 1ο και 2ο όροφο του μουσείου Κυκλαδικής τέχνης καθώς και στο Μέγαρο Σταθάτου, θα διαρκέσει έως τις 30 Οκτωβρίου.