Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025 -

Είναι η Νεφερτίτη στον τάφο του Τουταγχαμών; Νέες ανασκαφές αποκαλύπτουν



Εκατό χρόνια μετά την ανακάλυψη του, ο τάφος του Τουταγχαμών συνεχίζει να «ξερνάει» αρχαία μυστικά...Το μυστήριο με την Νεφερτίτη ίσως να βρήκε την λύση του.

Η Νεφερτίτη ήταν σύζυγος του Φαραώ Ακενατών που το αρχικό του όνομα ήταν Αμενόφης Δ και το άλλαξε προς τιμή της λατρείας του Θεού Ατόν . Η Νεφερτίτη και ο σύζυγος της ήταν γνωστοί για το ότι εισήγαγαν το μονοθεϊσμό στην Αιγυπτιακή θρησκεία. Πίστευαν μόνο στον θεό Ατόν (Άθωνα).

Η Νεφερτίτη ήταν επίσης γνωστή στην Αίγυπτο για την ομορφιά της. Ήταν περήφανη για το μακρύ λαιμό της. Το όνομά της σημαίνει «έφτασε η όμορφη».

Είχε πολλούς τίτλους. Για παράδειγμα, στο χώρο λατρείας Καρνάκ βρέθηκαν οι επιγραφές: η Κληρονόμος, η Αγαπητή, Κυρά της Άνω και Κάτω Αιγύπτου, Σύζυγος του Μεγάλου Βασιλιά, Κυρά των Δύο Χωρών και άλλες.

Έγινε ευρύτερα γνωστή εξαιτίας της προτομής που βρίσκεται τώρα στο Neues Museum του Βερολίνου. Η προτομή της είναι ένα από τα έργα τέχνης της αρχαίας Αιγύπτου με τα περισσότερα αντίγραφα. 

Μερικοί λόγιοι  υποστηρίζουν πως η Νεφερτίτη κυβέρνησε για μια σύντομη περίοδο μεταξύ του θανάτου του συζύγου της και την ενθρόνιση του Τουταγχαμόν με το όνομα Ankhkheprure Neferneferuaten. Υπάρχει ωστόσο, διάσταση απόψεων ως προς τη σχέση του Τουταγχαμόν με τη Νεφερτίτη και για το αν ήταν πραγματικά γιος της.

Ο ερευνητής της ομάδας που συνεχίζει τις ανασκαφές στο αρχαίο μνημείο, Dr. Nicholas Reeves ένας βρετανός αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, ισχυρίζεται ότι ανακαλύφθηκε μια «μυστική» πόρτα η οποία βρισκόταν κρυμμένη σε τοίχο του νεκρικού θαλάμου του νεαρού Φαραώ. 

Το δωμάτιο πιστεύεται ότι οδηγεί στο νεκρικό θάλαμο της Βασίλισσας Νεφερτίτης. Διάσημη για την ομορφιά της, η Νεφερτίτη αποτελεί μύθο. Μετά από σκαναρίσματα στους τοίχους του τεράστιου νεκρικού κτίσματος και πυραμίδα του Τουταγχαμών, και με προσεκτικές κινήσεις αποκάλυψε δύο δωμάτια, το ένα θεωρείται δωμάτιο αποθηκευσης υλικών. 

Το άλλο δωμάτιο όμως το οποίο δεν είναι συλημένο, περιέχει «το σώμα και τα αντικείμενα της Νεφερτίτης». Πιστεύει οτι αυτό ισχύει διότι ο θάλαμος είναι τοποθετημένος στην δεξιά πλευρά του κτίσματος και όχι την αριστερή, χαρακτηριστικό των ταφών γυναικών υψίστης σημασίας. 

Ο μικρός χώρος του νεκρικού θαλάμου του Τουταγχαμών έχει προβληματίσει εδώ και πολλά χρόνια τους αρχαιολόγους, διότι καθώς αποτελούσε έναν από τους πιο σημαντικούς Φαραώ της Αιγύπτου, είναι λογικό να είχε έναν πολύ μεγαλύτερο θάλαμο. Αλλά αυτή η νέα ανακάλυψη μπορεί να είναι και η εξήγηση για το μικρό μέγεθος του θαλάμου.

Εάν ο τάφος του Τουταγχαμών χτίστηκε ως έξτρα δωμάτιο του μεγαλύτερου δωματίου της μητέρας του, εξηγούνται πολλά. Σύμφωνα με τον Reeves η πυραμίδα άνηκε στη Νεφερτίτη αλλά ο ξαφνικός θάνατος του γιου της την έκανε να παραχωρήσει τον τάφο στο παιδί της.

«Εάν μπορέσουμε και ανοίξουμε το δεύτερο δωμάτιο και βρίσκεται όντως εκεί η Βασίλισσα Νεφερτίτη, αυτό θα αποτελεί μια τεράστια ανακάλυψη» δήλωσε ο Reeves.

Πολλοί συνάδελφοι του αρχαιολόγου έσπευσαν να δηλώσουν πως είναι πολύ λογικό να βρεθεί εκεί η Νεφερτίτη.