Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024 -

Προσκύνημα στον Γολγοθά. Δείτε πώς είναι σήμερα το σημείο της Σταύρωσης του Θεανθρώπου.



      Μ. Παρασκευή, ημέρα μνήμης του πάθους του Κυρίου. Είναι η ημέρα όπου ο Χριστός εξήλθε από το Πραιτόριο και οδηγήθηκε έξω από τα τείχη της πόλεως, στον τόπο καταδίκης των Κακούργων, τον Γολγοθά. Ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια δεξιά από την είσοδο του συγκροτήματος του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα βρισκόμαστε στο σημείο της Σταύρωσης και του Μαρτυρικού τέλους του Ιησού...  

 

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ: ΠΕΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ

 

 

"...Τότε έστησαν το σταυρό. Τον έγδυσαν, Τον κάρφωσαν και Τον κρέμασαν. Εκείνον που μόνο καλό είχε κάνει στον κόσμο, Εκείνον που άλλο δεν εκήρυξε παρά την αγάπη και το έλεος, την επιείκεια και την αυταπάρνηση, την αυτοθυσία και τη συγχώρεση. Και ενώ τον ανέβαζαν στο σταυρό του, ανάμεσα στους δυο ληστές που έβριζαν και βλασφημούσαν, ο Ιησούς παρακαλούσε και έλεγε:

— Πατέρα, συγχώρεσέ τους. Γιατί δεν ξέρουν τι κάνουν..."

 

 

          Ο ιερός βράχος του Γολγοθά,  έχει διαμορφωθεί σε παρεκκλήσι στο χώρο του οποίου κάτω από την Αγία Τράπεζα υποδεικνύεται το σημείο που κάρφωσαν το σταυρό του Χριστού, ενώ δεξιά και αριστερά διαφαίνεται ο βράχος. Εκεί αμέτρητοι άνθρωποι γονατίζουν και προσεύχονται δακρυσμένοι με συντριβή ψυχής... Βάζουν το χέρι τους στην ειδικά διαμορφωμένη οπή και ακουμπούν το βράχο που ποτίστηκε από το αίμα και τον ιδρώτα του Κυρίου... Και τα συναισθήματά τους δονούν την ατμόσφαιρα... Είναι αδύνατο να βρεθεί κάποιος εκεί και να μην «εγκλωβιστεί» από την αύρα του χώρου.

 

 

 Στον βράχο δεξιά της Αγίας Τράπεζας, όπου προβάλλει μια μεγάλη σε πλάτος και διαμπερής σεισμική ρωγμή αποτέλεσμα του ισχυρού σεισμού που ακολούθησε της Σταύρωσης.

 

      Στο βύθισμα πίσω από την Αγία Τράπεζα, προστατευμένη από μια μαρμάρινη πλάκα βρίσκεται μια λίθινη υποδοχή κυκλικής μορφής, μερικώς σπασμένης, όπου φαίνεται να είχε τοποθετηθεί ο Σταυρός του Μαρτυρίου.

 

Ακριβώς κάτω από το παρεκκλήσι αυτό βρίσκεται το παρεκκλήσι του Αδάμ που σύμφωνα με την παράδοση ο Νώε έθαψε τα οστά και το κρανίο του Αδάμ και για αυτό το μέρος ονομάστηκε Γολγοθάς, δηλαδή κρανίου τόπος. Με αυτό τον τρόπο λέγεται ότι το αίμα του σταυρωμένου Κυρίου ξέπλυνε το κρανίο του Αδάμ καθαρίζοντας τον από το προπατορικό αμάρτημα.

 

 

Η σταύρωση ήταν ο μαρτυρικότερος θάνατος που μπόρεσε ποτέ να φαντασθεί ανθρώπινο πνεύμα. Η αφύσικη στάση του σώματος, που κρεμόταν από τα τρυπημένα χέρια, έφερνε μεγάλη αταξία στην κυκλοφορία του αίματος, προξενούσε πόνους φοβερούς, δυσκολία στην αναπνοή, απερίγραπτη κούραση και ανυπόφορη δίψα, χωρίς όμως και να χάνει ο βασανισμένος τις αισθήσεις του. Κρεμασμένος για μέρες, έβλεπε, μιλούσε, σκεπτόταν, ένιωθε όλη την αγωνία του αργού θανάτου, ώσπου πέθαινε από πείνα και εξάντληση με φοβερούς πόνους ως το τέλος. 

 

G5

(Ο βράχος του Γολγοθά την εποχή του Χριστού μέσα στους κήπους-οπωρώνες του αρχαίου λατομείου. Aποτύπωση των αρχαιολόγων Shimon Gibson και Joan Ε. Taylor)

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΧΟΡΗΓΙΑ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΚΑΡΑΒΕΛ

Caravel

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: BRIEFINGNEWS.GR