Την 1η Φεβρουαρίου συμπληρώνονται 84 χρόνια από την ημέρα που η Αγια-Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη χαρακτηρίστηκε μουσείο. Έκτοτε το μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, σύμφωνα με την UNESCO, κατά καιρούς έχει βρεθεί στο επίκεντρο του… μουσουλμανικού ενδιαφέροντος, όπως συνέβη το 2016 και 2017 οπότε και αναγνώστηκε το Κοράνι κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού.
Τούρκοι ιστορικοί, μεταξύ άλλων, έχουν κατά καιρούς αμφισβητήσει τα διάταγμα που υπέγραψε το 1934 ο Μουσταφά Κεμάλ για τη μετατροπή από τζαμί σε μουσείο.
Φανατικοί μουσουλμάνοι που συντάσσονται με τη «γραμμή» που θέλει την Αγια-Σοφιά να είναι μόνο τζαμί, το μεσημέρι της Παρασκευής, αμέσως μετά την προσευχή, καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ζητώντας από την κυβέρνηση «να σπάσει τις αλυσίδες», όπως είναι το σύνθημα που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το κάλεσμα γίνεται με το hashtag #AyasofyaAçılsın (σημαίνει «Ανοίξτε την Αγια-Σοφιά»), το οποίο δεν είναι πρωτοεμφανιζόμενο· αντίστοιχη κινητοποίηση με αυτό το hashtag έγινε και πέρσι, και πάλι για την 1η Φεβρουαρίου.
Σε διάφορες αναρτήσεις ένας από τους διοργανωτές φέρεται να λέει: «Θα βρεθούμε και πάλι στην πλατεία την 1η Φεβρουαρίου για να ζητήσουμε η Αγια-Σοφιά να επιστρέψει στην αρχική της ταυτότητα. Θα παρακαλέσουμε μαζί με τον Αλλάχ. Ευελπιστούμε με αυτόν τον τρόπο να φύγει από πάνω μας η κατάρα».