Οι λατρευτικές Εκδηλώσεις προς τιμήν του Ιδρυτού της τοπικής Εκκλησίας και Πολιούχου Κορίνθου Αγίου Αποστόλου Παύλου κορυφώθηκαν το διήμερο 28-29 Ιουνίου 2017, το οποίο έληξε με τον Μέγα Πολυαρχιερατικό Εσπερινό στο «Βήμα του Γαλλίωνος», στην Αρχαία Κόρινθο.
Επί του Βήματος, της Αγοράς της Αρχαίας Κορίνθου, όπου προπηλακισθείς ο Απ. Παύλος οδηγήθηκε να απολογηθεί στον Ρωμαίο Ανθύπατο της Αχαΐας Γαλλίωνα, και στην ειδικά επ’ αυτού διαμορφωμένη εξέδρα, τελέστηκε κι εφέτος ο Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου και συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου, Άρτης κ. Καλλινίκου, ως και του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου, με την συμμετοχή απάντων των ιερέων της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου και χιλιάδων πιστών παρά τον αφόρητο καύσωνα.
Τον πανηγυρικό λόγο εξεφώνησε ο Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μεγίστης Μονής του Βατοπαιδίου, Αγ. Όρους, Πανοσ. Αρχιμ. κ. Εφραίμ, ο οποίος, ως γνήσιος Αγιορείτης Γέροντας, εστίασε στην ιδιότητα του Παύλου, ως πρωτοπόρου Ασκητικού και Νηπτικού Πατρός της Εκκλησίας.
Ο Γέρων Εφραίμ, αφού αρχικώς διευκρίνισε ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ των λεγομένων Νηπτικών και Κοινωνικών Πατέρων, ακολούθως επεσήμανε ότι ειδικώς με τον Παύλο η θεολογική έρευνα στέκεται, ως επί το πλείστον, στο τεράστιο ιεραποστολικό έργο του Αποστόλου, παρά στο γνήσιο ασκητικό φρόνημα και την νηπτική ζωή του.
Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στον βίο του Παύλου και κυρίως στην παραμονή του επί τριετίας στην έρημο της Πετραίας Αραβίας, η οποία τον οδήγησε στην εσωτερική εν Χριστώ ζωή. Εκεί, στην έρημο ο Νηπτικός Παύλος έβαλε τα θεμέλια, ώστε να μετατραπεί αργότερα στον Απόστολο των Εθνών.
Τρανή απόδειξη της εσωτερικότητας του Παύλου είναι το γεγονός ότι ακόμη και αυτός, που κοπίασε ίσως περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον για την συγκρότηση της νεοσύστατης Εκκλησίας, δεν επικεντρώθηκε στην αύξηση των μελών της, αλλά στην απόκτηση εσωτερικής εν Χριστώ ζωής από τα ήδη υπάρχοντα μέλη. Αλλά και το Παύλειο «εμοί κόσμος εσταύρωται καγώ τω κόσμω» αποτελεί την συνοπτικότερη αλλά και πληρέστερη περιγραφή της μοναχικής ζωής.
Τον Γέροντα Εφραίμ ευχαρίστησε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος για την άκρως θεολογική, πνευματική και εμπνευσμένη ομιλία του, για την παντοειδή ενίσχυσή του στο έργο της Ι. Μητροπόλεώς μας, αλλά και για το γεγονός ότι μας αγαπά και μας έχει πάντοτε στις προσευχές του. Δραττόμενος δε της ευκαιρίας, εκ του θέματος της ομιλίας του Γέροντος, επεσήμανε ότι εδώ στην Κόρινθο επιθυμούμε να αναδείξουμε τον Παύλο ως Χριστοφόρο άνθρωπο και όχι με την κοινωνική, εξωτερική, επικοινωνιακή, εμπορική υπόστασή του.
Ακολούθως, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε έναν προς έναν τους τιμητικώς προσκεκλημένους Αρχιερείς, τους Εκπροσώπους των Αρχών, το Δημοτικό Συμβούλιο, την Φιλαρμονική του Δήμου Κορινθίων, το Στρατιωτικό άγημα της Σχολής Μηχανικού, την Χορωδία των Ιεροψαλτών «ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Ο ΥΜΝΟΓΡΑΦΟΣ», τον ευαγή Κλήρο, τις Μοναστικές ανδρώες και γυναικείες Αδελφότητες, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και τα Κατηχητικά Σχολεία του Καθ. Ι. Ν. Απ. Παύλου Κορίνθου και του Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αρχαίας Κορίνθου, τα Σώματα Ασφαλείας και τους Διοικητές τους (Αστυνομία, Τροχαία, Ασφάλεια, Πυροσβεστική), την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τους φύλακες του Αρχαιολογικού χώρου, τα Μ.Μ.Ε. (Εθνικά, Εκκλησιαστικά και Τοπικά), τον παραδοσιακό πολιτιστικό Σύλλογο «ΑΠΟΛΛΩΝ», κυρίως όμως, τον πολυπληθή ευσεβή Λαό, από όλες τις Αρχιερατικές Περιφέρειες της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, που με την μέριμνα των Εφημερίων των ήλθαν και κατέκλυσαν τον Αρχαιολογικό χώρο, για να αποδώσουν την τιμή και τον σεβασμό τους στον προστάτη Απόστολό μας Άγιο Παύλο.
Η Εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς από τον πολιτιστικό Σύλλογο «ΑΠΟΛΛΩΝ» στην κεντρική πλατεία της Αρχαίας Κορίνθου.