Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2025 -

Μαζί στα θρανία χριστιανοί θεολόγοι και μουσουλμάνοι ιεροδιδάσκαλοι στη Θράκη



Tα συμπεράσματα και οι στόχοι του προγράμματος Δια Βίου Εκπαίδευσης Θεολόγων και Ιεροδιδασκάλων της Θράκης σε θέματα Θρησκευτικών, Θρησκευτικής Ετερότητας και Διαπολιτισμικής Θρησκευτικής Αγωγής παρουσιάστηκαν στο διεθνές συνέδριο με θέμα «Διαπολιτισμική θρησκευτική εκπαίδευση και ισλαμικές σπουδές: προκλήσεις και προοπτικές σε Ελλάδα και Ευρώπη».

 

Το συνέδριο έγινε στην Καβάλα με αφορμή την ολοκλήρωση των σεμιναρίων και των επιμορφώσεων σε χριστιανούς θεολόγους και μουσουλμάνους ιεροδιδασκάλους που πραγματοποιήθηκαν σε πόλεις της Θράκης.

Φορέας υποδοχής του συνεδρίου ήταν το Ερευνητικό Κέντρο Μοχάμεντ Άλι (ΜΟΗΑ Research Center), ενώ το πρόγραμμα υλοποιήθηκε υπό την επιστημονική αιγίδα του τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.

Στην όλη διαδικασία μετείχαν συνολικά 150 άτομα, τόσο θεολόγοι όσο και ιεροδιδάσκαλοι.

Παραλλήλως απευθυνόταν σε ιμάμηδες στα τζαμιά της περιοχής αλλά και σε δασκάλους, αποφοίτους της πρώην ΕΠΑΘ, (Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης) οι οποίοι διδάσκουν εδώ και μια διετία για πρώτη φορά το Ισλάμ στα δημόσια σχολεία.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε μέσα σε 11 μήνες με 460 ώρες συνολικών επιμορφώσεων σε Ξάνθης Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Διδυμότειχο και Σουφλί.

Η τελευταία δράση του προγράμματος αφορούσε στην από κοινού επιμόρφωση ιεροδιδασκάλων και θεολόγων και πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο.

Σύντομα αναμένεται να υπάρξει το πρώτο υλικό για την καταγραφή του Ισλάμ στην ελληνική γλώσσα μέσα από την εμπειρία και τις γνώσεις που κατέθεσαν οι ιεροδιδάσκαλοι στις επιμορφώσεις.