Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου. Στις 16 Δεκεμβρίου θα παραδοθούν 942 κάλπες στους ισάριθμους προεδρεύοντες των εκλογικών τμημάτων. Στις 17 Δεκεμβρίου θα τελεσθεί το Σαρανταήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Χρυσοστόμου Β’ και στην επομένη ο Κυπριακός λαός θα επιλέξει ανάμεσα από τους έξι υποψηφίους, τους τρεις οι οποίοι θα καταρτίσουν το τριπρόσωπο.
Στη συνέχεια τη σκυτάλη θα τη λάβει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας του Απόστολου Βαρνάβα, η οποία θα εκλέξει τον νέο Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου.
Ο Γενικός Έφορος Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, Διευθυντής Ελεγκτικού Τμήματος Εκκλησίας της Κύπρου, Ιωάννης Χαριλάου μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων παρουσίασε βήμα βήμα την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου και έδωσε σε αριθμούς την αναμέτρηση.
Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 10.00 το πρωί. Θα υπάρχει ένα διάλειμμα από τις 13.00 μέχρι τις 14.00 και μετά θα συνεχίσει από τις 14.00 μέχρι τις 18.00. Σύμφωνα με τον κ. Χαριλάου αν χρειαστεί θα δοθεί παράταση μίας ώρας. Οι ψηφοφόροι πρέπει να έχουν φροντίσει να ενημερωθούν που ψηφίζουν και χρειάζεται να έχουν μαζί τους την πολιτική τους ταυτότητα και το εκλογικό βιβλιάριο. Μετά τις εκλογές θα ακολουθήσουν 3 ημέρες κατά τις οποίες θα συγκεντρωθούν τυχόν ενστάσεις, τις οποίες θα συγκεντρώσει η Πολιτεία και θα τις δώσει στην Ιερά Σύνοδο.
Η εκλογική διαδικασία σε αριθμούς
- Στις 16 Δεκεμβρίου 2022 θα γίνει η παράδοση των καλπών σε όλους τους προεδρεύοντες.
- 942 θα είναι οι προεδρεύοντες σε ισάριθμα εκλογικά κέντρα
- 199 Εκλογικά Κέντρα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου ,
- 136 στην Πάφο,
- 121 στην περιοχή Κιτίου,
- 7 στην Κυρηνείας,
- 253 στη Λεμεσό,
- 45 στη Μόρφου
- 50 στην Κωνσταντίας και Αμμοχώστου
- 4 στην Κύκκου και Τυλληρίας,
- 74 στην Ταμασού και Ορεινής και
- 53 στην Τριμυθούντος και Λευκάρων.
- 2,5 χιλιάδες βοηθοί θα εργαστούν στα εκλογικά κέντρα
- Εκατοντάδες εργαζόμενοι θα πλαισιώνουν και τον Γενικό Έφορο Εκλογών και τους Εφόρους ανά επαρχία.
Στην τελική ευθεία οι ετοιμασίες για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές
Ο κ. Χαριλάου ερωτηθείς σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι προετοιμασίες και οι διαδικασίες για τη διεξαγωγή των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, στις 18 Δεκεμβρίου, ο κ. Χαριλάου είπε ότι οι διαδικασίες προχωρούν πάρα πολύ καλά σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, όπως τα έθεσαν από την πρώτη μέρα που τέθηκε το θέμα να γίνουν οι εκλογές στις 18 Δεκεμβρίου.
«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο, όπου ετοιμάζονται τα εκλογικά κέντρα , ετοιμαζόμαστε για να δώσουμε τις κάλπες και όλα όσα πρέπει να έχει ο κάθε προεδρεύοντας, όπως είναι τα ψηφοδέλτια, οι τελικοί εκλογικοί κατάλογοι με τα στοιχεία, τα οποία θα αναφέρονται για να μπορεί να ταυτοποιηθεί ο κάθε ψηφοφόρος, για να μπορέσει να αρχίσει η διαδικασία», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση πότε θα γίνει η παράδοση των καλπών, ο κ. Χαριλάου είπε ότι στις 16 του μήνα θα γίνει η παράδοση των καλπών σε όλους τους προεδρεύοντες.
Απαντώντας σε ερώτηση αν έχει γίνει κάποια ενημέρωση όσων θα εργαστούν την Κυριακή για το πώς θα γίνει η διαδικασία, ο Γενικός Έφορος Αρχιεπισκοπικών Εκλογών είπε ότι έχει γίνει ενημέρωση, έχουν γίνει σεμινάρια την περασμένη εβδομάδα και έχουν ενημερωθεί πλήρως όλοι και έχουν και γραπτές οδηγίες το πώς θα διεξαχθεί η όλη διαδικασία.
Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χαριλάου είπε ότι οι αρχιερατικές επαρχίες είναι η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και οι Μητροπόλεις, στη συγκεκριμένη περίπτωση που κάνουν τις εκλογές.
«Υπάρχουν ακόμα αρχιερατικές επαρχίες που είναι η Επισκοπή Καρπασίας, Αμαθούντος και Αρσινόης. Αλλά η Επισκοπή Αμαθούντος θα συμπεριληφθεί μέσα στην Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού, η Επισκοπή Αρσινόης θα συμπεριληφθεί στην Ιερά Μητρόπολη Πάφου, ενώ η Επισκοπή Καρπασίας, όπως γνωρίζετε είναι όλη κατεχόμενη», πρόσθεσε.
Όσον αφορά την καταμέτρηση, ο κ. Χαριλάου είπε ότι θα γίνεται επί τόπου, όπως γίνεται και στις πολιτειακές εκλογές.
«Και εδώ στο κέντρο που είναι το γραφείο μου ήδη ετοιμάζουμε τον χώρο και όλη την απαραίτητη υποδομή για να δεχθούμε τα αποτελέσματα για 942 κέντρα, 942 κάλπες, για να μπορέσουμε να βγάλουμε το αποτέλεσμα. Το τελικό αποτέλεσμα θα βγει από εδώ», συμπλήρωσε.
Αναφορικά με το τι πρέπει να γνωρίζει κάποιος, ο οποίος θα προσέλθει για να ψηφίσει, ο κ. Χαριλάου είπε ότι το πρώτο πράγμα είναι ότι θα πρέπει να μάθει πού ψηφίζει και αν είναι εκλογέας πρώτα απ’ όλα.
«Να είναι στον κατάλογο και να μάθει πού ψηφίζει. Αν δεν μάθει πού ψηφίζει τότε θα ταλαιπωρηθεί και εκείνος, θα ταλαιπωρεί και τους υπόλοιπους, που θα επισκέπτεται τα διάφορα εκλογικά κέντρα γιατί νομίζει πιθανόν ότι ψηφίζει σε κάποιο από αυτά τα εκλογικά κέντρα», σημείωσε.
Όπως είπε ο κ. Χαριλάου, έχει υποχρέωση ο κάθε εκλογέας να μάθει πού ψηφίζει.
«Η δική μας υποχρέωση, εάν πληρούσε τα κριτήρια να είναι στους εκλογικούς καταλόγους, είναι να του δώσουμε τα εργαλεία για να μάθει πού ψηφίζει και έχουμε δώσει τα εργαλεία για να μάθει πού ψηφίζει, εδώ και 10 μέρες», πρόσθεσε.
Ανέφερε, επίσης, ότι η ειδική πλατφόρμα «Μάθε πού ψηφίζεις», θα βρίσκεται στην ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Κύπρου, churchofcyprus.org.cy , μέχρι και την τελευταία μέρα ( https://churchofcyprus.org.cy/83616 ) και για να μάθει κάποιος που ψηφίζει θα πρέπει να τοποθετήσει τον αριθμό ταυτότητας του και ορθά την ημερομηνία γέννησης του.
«Τονίζω το ορθά γιατί συνήθως δεν ακολουθούν τις οδηγίες της πλατφόρμας και αντί να τοποθετούν τα ψηφία της ημερομηνίας γέννησης με τον σωστό τρόπο, τα τοποθετούν διαφορετικά και στο τέλος θεωρούν ότι δεν είναι στον κατάλογο, ενώ είναι στον κατάλογο, οι πλείστοι. Εάν είναι στον κατάλογο θα φανεί και θα πρέπει τα ψηφία να τα βάζουν όπως υποδεικνύει η πλατφόρμα, δηλαδή θα πρέπει να βάζουν δύο ψηφία για την ημέρα, δύο ψηφία για τον μήνα και τέλος 4 ψηφία για το έτος», συμπλήρωσε.
Είπε, παράλληλα, ότι κατά την ημέρα των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, για να μπορέσουν οι εκλογείς να ψηφίσουν θα πρέπει απαραιτήτως να έχουν μαζί τους την πολιτική τους ταυτότητα ή προς περαιτέρω διευκόλυνσή τους, το εκλογικό τους βιβλιάριο, το οποίο περιέχει τον αριθμό ταυτότητας μέσω του οποίου θα γίνεται η ταυτοποίηση του εκλογέα.
«Άρα κάποιος θα μπορεί να επισκεφτεί το εκλογικό κέντρο είτε με ταυτότητα είτε με εκλογικό βιβλιάριο. Εάν είναι στον κατάλογο θα πάρει το ψηφοδέλτιο του, θα τοποθετήσει ή τον σταυρό ή το Χ είτε το τικ σε ένα από τους υποψηφίους τον οποίο επιλέγει και θα ρίξει το ψηφοδέλτιο στην κάλπη, όπως κάνει σε όλες τις εκλογές», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς τι ώρα αναμένεται το τελικό αποτέλεσμα και η γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων, ο κ. Χαριλάου είπε ότι «δεν μπορώ να σας πω την ώρα που τα αναμένω, διότι εμείς θα το κάνουμε συγκεντρωτικά για 942 κέντρα, ενώ στο κράτος γίνεται επαρχιακά».
«Ο λόγος που δε το κάνουμε επαρχιακά είναι γιατί δεν υπάρχουν οι υποδομές να γίνουν σε διάφορες αρχιερατικές επαρχίες αλλά και να διασφαλιστεί το αδιάβλητο. Για αυτό θα το κάνουμε εδώ σε μια αδιάβλητη διαδικασία, την οποία έχουμε ουσιαστικά προγραμματίσει και σχεδιάσει. Θα είναι και η παρουσία εκπροσώπου κάθε υποψηφίου εδώ για να παρακολουθεί την όλη διαδικασία και εμείς θα βγάλουμε το αποτέλεσμα για τον αριθμό ψήφων που πήρε ο κάθε υποψήφιος», σημείωσε.
Οι ενστάσεις και το τριπρόσωπο που καταρτίζει η Ιερά Σύνοδος
Σε σχετική παρατήρηση, ο κ. Χαριλάου είπε ότι δεν προβαίνουν στην κατάρτιση τριπροσώπου. «Εμείς θα βγάλουμε το αποτέλεσμα για τους 6 υποψηφίους. Είναι λογικό κάποιος να θεωρήσει ποιο είναι το τριπρόσωπο», ανέφερε. Όμως, συνέχισε ο κ. Χαριλάου, υπάρχει η διαδικασία του Καταστατικού Χάρτη.
«Όταν τελειώσει η εκλογική διαδικασία την 18η του μηνός, οι επόμενες τρεις μέρες είναι μέρες ενστάσεων επί της εκλογικής διαδικασίας. Θα μαζέψω όλες αυτές τις ενστάσεις αν υπάρχουν και θα πρέπει να τις παραδώσω στον Τοποτηρητή και στην Ιερά Σύνοδο. Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου αφού παρέλθουν οι 3 μέρες, εντός 5 ημερών θα πρέπει η Ιερά Σύνοδος να συνεδριάσει για να μελετήσει τις ενστάσεις, να επικυρώσει το αποτέλεσμα και να καταρτίσει το τριπρόσωπο», συμπλήρωσε.
Εκείνη την ημέρα καταρτίζεται το τριπρόσωπο, επισήμανε ο Γενικός Έφορος Αρχιεπισκοπικών Εκλογών. «Ακολούθως εντός 3 ημερών, η Ιερά Σύνοδος θα επιλέξει τον Αρχιεπίσκοπο από το τριπρόσωπο που ήδη θα έχει καταρτιστεί. Επειδή συχνά με ρωτάτε πόσες μέρες θα πάρει, από ό,τι αντιληφθήκατε, τα χρονοδιαγράμματα μπορούν να γίνουν και σε μικρό χρονικό διάστημα, μπορεί να γίνουν και σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό δεν είναι απόφαση δική μου, είναι απόφαση της Ιεράς Συνόδου», σημείωσε.
Σε ερώτηση αν υπάρχει απαγορευτικό δηλώσεων από την Παρασκευή μέχρι και το τέλος της εκλογικής διαδικασίας, ο κ. Χαριλάου είπε ότι δεν υπάρχει, προσθέτοντας ότι ήταν ένα θέμα, το οποίο τον είχε προβληματίσει για να σταματήσει η προεκλογική εκστρατεία την Παρασκευή.
«Επειδή όμως εμείς δεν έχουμε νομοθεσία και να υπάρχουν και κυρώσεις, εάν έστελνα αυτή την οδηγία, ελλείψει κυρώσεων εάν κάποιος την ακολουθούσε γιατί ήθελε να το ακολουθήσει και κάποιος άλλος δεν το ακολουθούσε, αυτός που δεν θα το ακολουθούσε δεν είχε κυρώσεις, άρα θα αδικείτο αυτός που το ακολουθούσε. Ως εκ τούτου δεν θα υπάρχει. Αυτό που κάνουμε έκκληση είναι να συνεχιστεί αυτό το ήπιο, το καλό, το όμορφο κλίμα που υπάρχει μέχρι και την τελευταία ημέρα», ανέφερε.
Κληθείς να δώσει ένα τελευταίο του μήνυμα ενόψει των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, ο κ. Χαριλάου είπε ότι «το τελευταίο μου μήνυμα είναι ότι κάνουμε εκκλησιαστικές εκλογές, να συνεχιστεί αυτό το όμορφο κλίμα και το ήπιο».
«Δόθηκε ευκαιρία σε όλους τους υποψηφίους να δώσουν τις θέσεις τους, – και ήταν πάρα πολύ καλό αυτό, μέσω των ΜΜΕ, μέσω του διαδικτύου, μέσω πολλών εργαλείων που είχαν στα χέρια τους. Θέλουμε την κατανόηση όλων και των ψηφοφόρων και όσων θα δουλέψουν και των δημοσιογράφων. Γίνεται ένα μεγάλο έργο. Αν παρουσιάζονται και κάποια μικροπροβλήματα, θα τα επιλύουμε. Μέχρι τώρα αποδείξαμε ότι δεν αφήσαμε τίποτε στην τύχη και δεν αφήσαμε κανένα πρόβλημα ουσιαστικά να καθηλώσει τη διαδικασία ή να αμαυρώσει τη διαδικασία. Θέλουμε την βοήθεια όλων. Χωρίς τη βοήθεια όλων δεν θα πετύχουμε τίποτα», κατέληξε.
ΠΗΓΗ: orthodoxianewsagency.gr