Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Δηλώσεις του Πατριάρχη Σερβίας για το ουκρανικό ζήτημα



Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου να δώσει το αυτοκέφαλο στην Ουκρανική εκκλησία. Ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Ειρηναίος και ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου κ. Αμφιλόχιος έκαναν για το θέμα, δηλώσεις.

Συγκεκριμένα ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Σερβίας κάνει αναφέρει:

«Αυτή τη στιγμή η Εκκλησία είναι σε μεγάλο πειρασμό! Ένας πειρασμός ο οποίος πειράζει τον Πρώτο μας Ιεράρχη, τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, ώστε να λάβει μία απόφαση η οποία μπορεί να είναι καταστροφική για την Εκκλησία. Να κάνει κάτι που δεν έχει κανένα δικαίωμα να κάνει, και αυτό είναι να αναγνωρίσει μία σχισματική Εκκλησία, και ακόμα να χορηγήσει Αυτοκεφαλία. Αυτό είναι κάτι πρωτάκουστο!», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Ειρηναίος. Και προσθέτει ότι:  «πιστεύω πως όλες οι Εκκλησίες θα επισημάνουν πόσο καταστροφική είναι αυτή η απόφαση, για να αποφύγουμε τον πιο καταστροφικό διαχωρισμό. Ευχόμαστε ο Κύριος να μας λυτρώσει από αυτόν τον πειρασμό».

Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου Αμφιλόχιου.

«Πραγματικά μένουμε έκπληκτοι, διότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ενώ είναι γνώστης των ιερών κανόνων, έλαβε μία τέτοια απόφαση η οποία χωρίς αμφιβολία είναι μη κανονική» δήλωσε ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος.