Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 -

Αφγανιστάν: Η φρίκη με τους εκατοντάδες νεκρούς από τον σεισμό – Τραγικές στιγμές για τους Χριστιανούς



Ο σεισμός που έπληξε το ανατολικό Αφγανιστάν αργά την Τετάρτη ήταν μια τραγωδία. Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά και περισσότεροι από 1.600 τραυματίστηκαν σε μια απομακρυσμένη, κακοτράχαλη περιοχή της χώρας – καθιστώντας τον έναν από τους πιο θανατηφόρους σεισμούς των τελευταίων δεκαετιών. Οι δονήσεις εξαφάνισαν ολόκληρα χωριά και διαλύθηκαν σπίτια.

  • της Δέσποινας Σωτηρίου

 Οι έντονες βροχοπτώσεις και οι κατολισθήσεις που ακολούθησαν περιέπλεξαν τις επιχειρήσεις διάσωσης, καταδικάζοντας τους επιζώντες που είχαν παγιδευτεί στα ερείπια.

Αλλά η τραγωδία επιδεινώνεται από την πολιτική απομόνωση του Αφγανιστάν και την οικονομική κατάρρευση. Η χώρα υπόκειται σε βαριές κυρώσεις από τότε που οι φονταμενταλιστές Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία πέρυσι.
Οι Ταλιμπάν παραβίασαν προηγούμενες διαβεβαιώσεις για την κυριαρχία τους και περιόρισαν δραστικά τα δικαιώματα των γυναικών, εμποδίζοντας την πρόσβαση στην εκπαίδευση για μαθήτριες πέραν της έκτης δημοτικού και επιβάλλοντας άλλους δρακόντεους ισλαμικούς ελέγχους.
Ως αποτέλεσμα, το Αφγανιστάν βρίσκεται στα χέρια μιας συγκλονιστικής σειράς κοινωνικών και οικονομικών κρίσεων: Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, 15 χρόνια οικονομικής ανάπτυξης έχουν σβηστεί μέσα σε 10 μήνες, με την οικονομία της χώρας να συρρικνώνεται περίπου 30 με 40%. Το τραπεζικό σύστημα ουσιαστικά κατέρρευσε, τα ζωτικής σημασίας εμβάσματα από Αφγανούς που ζούσαν στο εξωτερικό εξαντλήθηκαν στο μισό, μυριάδες επιχειρήσεις έκλεισαν και οι τιμές για βασικά αγαθά αυξήθηκαν. Η ανεργία μπορεί να φτάσει το 40% φέτος. Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας αντιμετωπίζει οξεία πείνα, ενώ σχεδόν 6 στους 10 Αφγανούς χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.

 Η κατάσταση είναι ακόμα πολύ χαοτική

Οι Ταλιμπάν προσπαθούν να δημιουργήσουν την κυβέρνησή τους. Σε κάποιες περιοχές έχουν τον απόλυτο έλεγχο, ωστόσο δεν είναι παντού το ίδιο.
Είναι οι κατακτητές, οι νικητές και θέλουν να δείξουν ότι είναι εκεί. Αλλά συμβαίνουν πολλά άσχημα πράγματα, από περιοχή σε περιοχή ή χωριό σε χωριό, καθώς πολλά εξαρτώνται από τον τοπικό διοικητή.

 Απαγωγές γυναικών

Μερικές γυναίκες, ακόμα και μικρά κορίτισα ήδη απάγονται, παίρνονται από τα σπίτια τους και εξαναγκάζονται να παντρευτούν, αν και δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό. Φυσικά, πολλές γυναίκες θα πρέπει να αγοράσουν μπούρκα , ειδικά στις μεγάλες πόλεις. Σε πολλές αγροτικές περιοχές, ήταν σαν να μην έφυγαν ποτέ οι Ταλιμπάν τα τελευταία 20 χρόνια. Αλλά σε άλλα μέρη υπήρχε περισσότερη ελευθερία, αλλά τώρα πρέπει να επιστρέψουν. Γνωρίζουμε επίσης από τοπικές πηγές και τα μέσα ενημέρωσης ότι πολλές γυναίκες δεν έχουν επιστρέψει στη δουλειά επειδή φοβούνται ότι θα τιμωρηθούν αργότερα γι’ αυτό.


Φωτογραφία: AP

 Δύσκολες ώρες για τους Χριστιανούς

Υπάρχει πολύς φόβος. Δεν είναι μόνο τα κορίτσια που κινδυνεύουν. Είναι και τα αγόρια. Οι Ταλιμπάν μπορεί να τους στρατολογήσουν. Αυτή είναι μια δύσκολη στιγμή για να γίνεις γονιός στο Αφγανιστάν—πώς μπορείς να προστατέψεις τα παιδιά σου;
Και μετά υπάρχουν οι Χριστιανοί που αντιμετωπίζουν όλα αυτά και πρέπει να κρύψουν την πίστη τους. Σκέφτονται, πόσα ξέρουν οι Ταλιμπάν; Πόσα γνωρίζουν οι γείτονές μου; Θα μας προδώσουν;
Έτσι, είναι μια χώρα που κυβερνάται από φόβο τώρα.
Καθώς η ροή πληροφοριών είναι περιορισμένη, ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσοι είναι οι Χριστιανοί στη χώρα αυτή.
Όπως επισημαίνει το opendoorsusa.com, o αριθμός των αυτόχθονων πιστών είναι σχετικά μικρός. Αυτό τους κάνει πιο δύσκολο να προσεγγιστούν. Τους κυνηγούν; Είναι στόχος.
Για παράδειγμα όταν κανείς επισκέπτεται ένα σπίτι, οι Ταλιμπάν θέλουν να δουν αν είστε καλός μουσουλμάνος στα μάτια τους, σύμφωνα με τα πρότυπά τους για το τι κάνει έναν καλό μουσουλμάνο. Έτσι, αν είσαι χριστιανός, δεν είσαι απλώς κακός μουσουλμάνος, είσαι προδότης και θα στοχοποιηθείς. Και αυτό συχνά ισοδυναμεί με θάνατο
Οι Ταλιμπάν κυνηγούν όποιον δεν είναι μαζί τους—συμπεριλαμβανομένων των Χριστιανών.
Πολλοί λένε ότι οι Χριστιανοί ήταν πολύ πιο ασφαλείς τα τελευταία 20 χρόνια και η εκκλησία έχει μεγαλώσει. Η εκκλησία μπορεί να έχει μεγαλώσει, αλλά δεν έχει να κάνει με την επιπλέον ασφάλεια των δυτικών στρατευμάτων

 Κραυγή αγωνίας από τον ΟΗΕ

Η κατάσταση είναι τραγική για τις γυναίκες, κι ακόμα χειρότερη αν είσαι Χριστιανή.
Εν μέσω της κατακόρυφης πτώσης των ανθρωπιστικών και οικονομικών συνθηκών, οι γυναίκες και τα κορίτσια στο Αφγανιστάν στερούνται τα πιο βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους – την απασχόληση και την εκπαίδευση, ανέφεραν την περασμένη Πέμπτη ομιλητές στο Συμβούλιο Ασφαλείας , καθώς εξέταζαν τις περιοριστικές πολιτικές των Ταλιμπάν, οι οποίοι ανέλαβαν τον έλεγχο αυτής της χώρας τον Αύγουστο του περασμένου έτους.
«Οι γυναίκες συλλογικά γράφονται από την κοινωνία με τρόπο που είναι μοναδικός στον κόσμο», δήλωσε ο Ramiz Alakbarov, Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα και υπεύθυνος για την Αποστολή Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν (UNAMA). Οι Ταλιμπάν —οι de facto αρχές— περιορίζουν όλο και περισσότερο την άσκηση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας του ειρηνικού συνέρχεσθαι, της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης, της καταστολής της διαφωνίας και του περιορισμού του πολιτικού χώρου στη χώρα.

 (Κεντρική Φωτογραφία Αρχείου)