Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Ρινοπλαστική - Μύθοι και αλήθειες που πρέπει να ξέρετε



Συνήθεις μύθοι γύρω από την πιο δημοφιλή πλαστική επέμβαση προσώπου καταρρίπτονται από τον Dr Αθανάσιο Σκούρα, Χειρουργό ΩΡΛ:

1) Μετά τη ρινοπλαστική η αναπνοή από τη μύτη γίνεται δυσκολότερη
Ο σωστός ρινοχειρουργός ο οποίος γνωρίζει την ανατομία και τη λειτουργία της ρινός είναι ικανός να διορθώσει το αισθητικό πρόβλημα χωρίς να επηρεαστεί στο ελάχιστο η αναπνοή του ασθενούς, εφόσον αυτή δεν παρουσιάζει προβλήματα. Σε περιπτώσεις που το πρόβλημα της μύτης είναι αισθητικό και λειτουργικό, σε μία επέμβαση θα διορθωθεί και η λειτουργία και η εμφάνιση της μύτης.

2) Η ρινοπλαστική είναι επώδυνη
Η ρινοπλαστική είναι μία εντελώς ανώδυνη επέμβαση. Τα βιοδιασπώμενα επιθέματα που τοποθετούνται στο εσωτερικό της μύτης “πέφτουν” μόνα τους μετά από 24 ώρες χωρίς να χρειάζονται αφαίρεση. Ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του φέροντας μόνο ένα μικρό ναρθηκάκι στη ράχη της μύτης το οποίο και θα αφαιρεθεί μετά από 1 εβδομάδα.

3) Μετεγχειρητικά υπάρχει έντονο πρήξιμο
Οι σύγχρονες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της επέμβασης και ο σεβασμός των ιστών από τον έμπειρο ρινοχειρουργό, έχουν ως αποτέλεσμα τα οιδήματα και οι μώλωπες πέριξ της μύτης να είναι ελάχιστα έως ανύπαρκτα. Σε 6-7 ημέρες οπότε και αφαιρείται ο εξωτερικός νάρθηκας της μύτης, ο ασθενής μπορεί χωρίς προβλήματα να επιστρέψει στις δραστηριότητές του, έχοντας εικόνα του τελικού αποτελέσματος της επέμβασης. Σε διάστημα λίγων εβδομάδων, το σχήμα της μύτης βελτιώνεται ακόμα περισσότερο και το οριστικό αποτέλεσμα είναι πλέον εμφανές.

4) Μετεγχειρητικά φαίνεται ότι κάποιος έχει χειρουργηθεί στη μύτη

Μία επέμβαση λειτουργικής ρινοπλαστικής θεωρείται πως είναι επιτυχημένη όταν:
α. Η μύτη είναι λειτουργική δηλαδή ο ασθενής αναπνέει σωστά, κοιμάται ήρεμα χωρίς εφιάλτες και ροχαλητά.
β. Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι όμορφο και «δένει» αρμονικά με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου.
γ. Η μύτη δε φαίνεται χειρουργημένη. Πρέπει δηλαδή οι αισθητικές παρεμβάσεις και η βελτίωση των χαρακτηριστικών της ρινός να είναι τέτοια ώστε ο συνομιλητής να διαπιστώνει μια ευχάριστη αλλαγή και ανανέωση στο πρόσωπο, χωρίς ωστόσο να μπορεί να εντοπίσει τον υπεύθυνο παράγοντα για αυτή την αλλαγή.

Ο πρωταρχικός στόχος μιας επιτυχημένης ρινοπλαστικής είναι η δημιουργία μιας «φυσικής» εικόνας του ασθενούς που κολακεύει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του και δένει αρμονικά με αυτά.

5) Υπάρχει ένα πρότυπο -  μια ιδανική μύτη
Συγκεκριμένα «καλούπια» ρινός δεν υπάρχουν, κάθε μύτη είναι διαφορετική, έχει τη δική της προσωπικότητα ακολουθώντας τη μοναδικότητα του κάθε ατόμου. Ο χειρουργός της μύτης δεν δημιουργεί «μύτες κατά παραγγελία», δημιουργεί τη μία και μοναδική μύτη που ταιριάζει σε κάθε μοναδικό πρόσωπο.

6) Η ρινοπλαστική είναι μία πολυτέλεια

Η ρινοπλαστική είναι μια επέμβαση κατά την οποία αντιμετωπίζονται οι δυσμορφίες της μύτης:
- Μεγάλος ύβος (καμπούρα)
- Πεσμένη ή πλατιά κορυφή
- Αποκλίνουσα (στραβή) μύτη
- Μεγάλα ή πλατιά ρουθούνια
- Πιο σύνθετες δυσμορφίες που εμφανίζονται συνήθως μετά από προηγηθείσες επεμβάσεις ή ατυχήματα

Μια πλαστική στη μύτη δεν αφορά μόνο σε αισθητική παρέμβαση στο πρόσωπο, αλλά πολύ συχνά έχει να κάνει με λειτουργικά προβλήματα και κυρίως αποκατάσταση της αναπνοής. Η δυσκολία στην αναπνοή μπορεί να προκαλέσει ιγμορίτιδες, πονοκεφάλους, ωτίτιδες, αμυγδαλίτιδες, ροχαλητό, υπνική άπνοια και πνευμονίες. Όλα αυτα δυσκολεύουν την καθημερινότητα, με τα προβλήματα να εμφανίζονται τόσο κατά τον ύπνο, όσο και κατά τη διάρκεια της ημέρας, στην άσκηση ή την έντονη προσπάθεια.
Η σωστή αναπνοή που επιτυγχάνεται με τη λειτουργική ρινοπλαστική είναι μία ανάγκη και όχι πολυτέλεια.

7) Το κόστος της επέμβασης είναι δυσπρόσιτο
Αντίθετα με ό,τι πιστεύεται, το κόστος της λειτουργικής ρινοπλαστικής είναι απόλυτα προσιτό για το μέσο Έλληνα.