Η ακμή αποτελεί ένα από τα συνηθέστερα δερματολογικά προβλήματα της εφηβείας και όχι μόνο.
Εμφανίζετε σε όλες τις ηλικίες ακόμα και αν είσαι 40 ετών.
Αλλοιώνει την αψεγάδιαστη επιδερμίδα που είχαμε κάποτε και μας ενοχλεί σε τέτοιο βαθμό που επηρεάζει την ψυχολογία μας.
Απαιτείται η καθημερινή φροντίδα της επιδερμίδας όλο τον χρόνο. Εμείς πάμε να δούμε τι επιπλέον μπορούμε να κάνουμε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ώστε να προστατευτούμε.
Ο ήλιος και το θαλασσινό νερό συνήθως αμβλύνουν την ακμή, αλλά η έκθεση στον ήλιο πρέπει να γίνεται με μέτρο ειδάλλως μπορεί να την επιδεινώσει.
-Η χρήση αντηλιακού είναι απαραίτητη, ιδίως σε όσους πρόσφατα ολοκλήρωσαν αγωγή με ρετινοειδή αλλά και σε όσους χρησιμοποιούν τοπική θεραπεία, που μπορεί να κάνει το δέρμα φωτοευαίσθητο.
-Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά για τη θεραπεία της ακμής,πρέπει να χρησιμοποιούν συστηματικά και αντηλιακό στο πρόσωπο για να αποφύγουν τον κίνδυνο μελάσματος (είναι μία δερματική δυσχρωμία).
-Η επιλογή του αντηλιακού είναι σημαντική, διότι πολλά που δεν είναι σχεδιασμένα για το ακνεϊκό ή λιπαρό δέρμα μπορεί να επιδεινώσουν ή και να προκαλέσουν ακμή.
-Το ίδιο ισχύει και για τα αντηλιακά σώματος. Όσοι έχουν λιπαρό δέρμα καλό είναι να αποφεύγουν τα αντηλιακά για το σώμα με μορφή λαδιού.
-Οι γυναίκες με αυξημένη εφίδρωση θα πρέπει κατά τους θερινούς μήνες να επιλέγουν μη λιπαρές μορφές μακιγιάζ, για να μην αποφράσσουν τους σμηγματογόνους αδένες.
-Πολλές από τις τοπικέςή και συστηματικές (από το στόμα) θεραπείες με αντιβιοτικά, το καλοκαίρι πρέπει να αντικαθίστανται με άλλα προϊόντα, τα οποία δεν προκαλούν φωτοευαισθησία. Επομένως, μία επίσκεψη στον δερματολόγο πριν από τις διακοπές είναι επιβεβλημένη.
-Οι επεμβατικές θεραπείες για την ακμή, καθώς και για τις ουλές ακμής απαγορεύονται τις εποχές με έντονη ηλιοφάνεια.
-Τέλος, με την ηλιοφάνεια ο κίνδυνος μεταφλεγμονώδους υπέρχρωσης είναι εντονότερος, άρα απαγορεύεται ρητά να «πειράζουν» οι ασθενείς τα σπυράκια και να εκτίθενται στον ήλιο.