Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024 -

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα: Αυτές είναι οι υποχρεώσεις της Ελλάδας στο πρώτο μεταμνημονιακό Eurogroup



Οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν και το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας

Την ικανοποίηση των Ευρωπαίων αξιωματούχων για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια συνοδεύε στις δηλώσεις του μία προειδοποίηση: οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν. Για την ακρίβεια, πολλοί θεωρούν ότι η η 21η Αυγούστου δεν ήταν το τέλος παρά η πρώτη μέρα της επόμενης – και ίσως πιο κρίσιμης- φάσης για την Ελλάδα.

Το πρώτο κρίσιμο ραντεβού της Αθήνας και των θεσμών έχει ήδη καθοριστεί για τις 30 Αυγούστου, που θα γίνει το επόμενο Euroworking Group, το οποίο θα προετοιμάσει το Eurogroup της 7ης Σεπτεμβρίου.

Το EWG και το Eurogroup θα είναι τα πρώτα που θα γίνουν στην πολυσυζητημένη εποχή της «μεταμνημονιακής εποπτείας».

Οι θεσμοί θα επιστρέψουν, με πιο χαλαρή – συμβουλευτική μορφή αλλά σίγουρα όχι χωρίς απαιτήσεις για τον προϋπολογισμό του 2019, που θα καταρτιστεί το Σεπτέμβριο και θα έρθει στη Βουλή τον Οκτώβριο. Το προσχέδιο αυτό θα καθορίσει και τη στάση των υπόλοιπων κρατών – μελών της Ευρωζώνης απέναντι στην Ελλάδα αλλά και το αίτημά της σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Η Ελλάδα θα δέχεται επίσκεψη από τους εταίρους κάθε τρίμηνο, καθώς θα βρίσκεται σε καθεστώς «ενισχυμένης εποπτείας», στην οποία θα συμμετέχει και το ΔΝΤ, μολονότι τελικά δεν συμμετάσχει χρηματοδοτικά.

Οι θεσμοί θα παρακολουθούν εάν η Αθήνα μένει πιστή στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για συνέχιση και εμβάθυνση μεταρρυθμίσεων ή στην λήψη δημοσιονομικών μέτρων. Εάν παρατηρηθεί διολίσθηση, οι εταίροι θα μπορούν να «παγώσουν» την προώθηση των κερδών από τα ομόλογα της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν

Η Ελλάδα οφείλει να πετυχαίνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2,2% του ΑΕΠ από το 2023 έως το 2060, έναντι στόχου για πλεονάσματα έως 2% σύμφωνα με παλαιότερες αποφάσεις του Eurogroup. Ο στόχος για πλεόνασμα τουλάχιστον 3,5% από φέτος έως το 2022 παραμένει αμετάβλητος.

Ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που οφείλει να υλοποιήσει η Αθήνα, περιλαμβάνονται δράσεις, που έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί έως το τέλος του προγράμματος, έχουν τώρα νέες προθεσμίες, καθώς είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες. Συγκεκριμένα:

Οι νέοι διευθυντές στο Δημόσιο θα πρέπει να έχουν τοποθετηθεί έως τον Οκτώβριο.

Το οικονομικό κλείσιμο της επένδυσης στο Ελληνικό έως το τέλος του 2018.

Το πρόγραμμα 24 αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ με στόχο εσόδων 2 δισ. ευρώ φέτος πρέπει να υλοποιηθεί πλήρως, με την αποσύνδεση της Εγνατίας Οδού από τον διαγωνισμό για τα ηλεκτρονικά διόδια, προκειμένου να επιλέξει ο ανάδοχος με ποιο σύστημα θα μπει στο έργο.

Προαπαιτούμενο είναι και η ευθυγράμμιση αντικειμενικών και εμπορικών αξιών ακινήτων, καθώς και η δημιουργία μιας μόνιμης μονάδας στο υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα επικαιροποιεί διαρκώς τις αντικειμενικές. Μάλιστα, ήδη από τα τέλη Αυγούστου δύο στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν σε ΕΝΦΙΑ έως και 300 ευρώ περισσότερα από πέρσι.

Να διασφαλιστεί, ότι δεν θα προκύψει κανένα δημοσιονομικό ζήτημα από την εφαρμογή του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου της ΔΕΗ έως και το 2020.

Το μεγάλο «αγκάθι» για την κυβέρνηση είναι η νομοθετημένη μείωση των συντάξεων από 1-1-2019 σε ποσοστό έως και 18%, προκειμένου να εξοικονομηθεί 1% του ΑΕΠ την περίοδο 2019- 2022.

Το δεύτερο μεγάλο «αγκάθι» είναι η προβλεπόμενη μείωση του αφορολόγητου το 2020, για την οποία το ΔΝΤ πιέζει να εφαρμοστεί από το 2019, με στόχο να εξοικονομηθεί επιπλέον 1% του ΑΕΠ την περίοδο 2019- 2022.

Τέλος, το Κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες να έχουν τελειώσει έως τον Ιούνιο 2021.