Το πρώτο στον κόσμο πείραμα για την προσομοίωση της πτήσης γύρω από τη σελήνη από ένα γυναικείο πλήρωμα θα αρχίσει στις 28 Οκτωβρίου του 2015 στη Ρωσία, ανέφερε ο πρώτος αναπληρωτής του διευθυντή του Ινστιτούτου ιατρικών και βιολογικών επιστημών, καθηγητής ιατρικής, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας Ολέγκ Ορλόφ.
«Οι γυναίκες-μέλη του πληρώματος θα περάσουν οκτώ μέρες σε πλήρη απομόνωση που προσομοιάζει την διαστημική πτήση στο σταθμό στη Μόσχα, όπου νωρίτερα επιτυχώς πραγματοποιήθηκε το πείραμα «Άρης 500» και έχουν εγκαταστήσει νέο εξοπλισμό», είπε ο Ορλόφ στο πρακτορείο RIA NOVOSTI.
Όπως είπε ο επιστήμονας, το πείραμα για την προσομοίωση της μίας και μόνο περιφοράς από τη Σελήνη χωρίς να προσεληνωθούν αποκαλέστηκε «Σελήνη-2015», στο πείραμα θα συμμετάσχουν έξι γυναίκες - εθελοντές (υπάλληλοι του Ινστιτούτου) ηλικίας από 23 έως 34 χρονών.
«Όπως και στο πείραμα «Άρης-500», πλήρως τηρείται η αρχή της ελεύθερης επιλογής: οποιαδήποτε γυναίκα ανά πάσα στιγμή μπορεί να αποχωρήσει από το πρόγραμμα χωρίς να εξηγήσει τους λόγους της», τόνισε ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου.
Διευκρίνισε ότι σε σύγκριση με το πρόγραμμα «Άρης-500», η συμμετοχή στο πρόγραμμα «Σελήνη-2015» δεν προβλέπει χρηματική αμοιβή, αλλά με τα αποτελέσματα του πειράματος οι γυναίκες μπορούν να πάρουν χρηματική επιβράβευση με την απόφαση της ηγεσίας του Roskosmos και του Ινστιτούτου.
Εκτός από αυτό, ο Ορλόφ τόνισε ότι το Ινστιτούτο προγραμμάτισε το διάστημα 2016-2020 να περάσει πέντε επίγεια πειράματα για την προσομοίωση πτήσεων στη Σελήνη και στον Άρη.
Το Μάιο του 2014 το Ινστιτούτο ιατρικών και βιολογικών επιστημών ανήγγειλε με βάση το Ινστιτούτο ιατρικών και βιολογικών επιστημών της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας τη δημιουργία ενός Διεθνούς Κέντρου ιατρικού και βιολογικού εφοδιασμού των διαπλανητικών εκστρατειών.
Βαθιά πειράματα για την προσομοίωση της διαμονής μακράς διαρκείας στο διαστημόπλοιο άρχισαν στο Ινστιτούτο ιατρικών και βιολογικών επιστημών ήδη το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1960. Το τελευταίο μεγάλο σχέδιο τέτοιου είδους - «Άρης-500» - πραγματοποιήθηκε το 2010–2011. Το πείραμα περιελάμβανε τρία στάδια: «πτήση» 250 ημερών από τη Γη στον Άρη, «διαμονή» 30 ημερών στην επιφάνεια του Άρη και την 240ημέρη «επιστροφή». Μετά από 250 εικοσιτετράωρα της πτήση προσομοίωσης τρία μέλη του πληρώματος «αποβιβάστηκαν» στην επιφάνεια του Κόκκινου πλανήτη, όπου έκαναν τρεις «βόλτες» στον πλανήτη με εκσυγχρονισμένα ρωσικά σκάφανδρα «Orlan».